Colegiul Medicilor din România trece prin vremuri tubluri, pline de scandal și întrebări. Recent, au avut loc alegeri. În urma lor, a fost desemnat un for de conducere. În multe locuri din țară însă, inclusiv în Constanța, ce s-a votat nu a fost validat. Ba mai mult, există acuzații că ce s-a votat a fost modificat, parțial, și a mers la validare modificat.
La Colegiul Medicilor Constanța, există patru persoane care nu au fost validate de Comisia Electorală Centrală. Înștiințarea a venit sec, fără niciun fel de explicații. Din informațiile noastre, printre cei invalidați se află și fosta președintă a colegiului. Așadar, o persoană despre care cu greu ai putea să spui că nu este pregătită să facă parte din forul de conducere al unei instituții pe care a condus-o ani de zile.
Situația în sine, pe de o parte, arbitrariul și lipsa de comunicare i-au revoltat pe medici.
Unul dintre ei ne-a spus că activitatea în Constanța a fost suspendată, că echipa tehnică și-a dar demisia din Comisia Eelectorală și că, practic, Colegiul Medicilor Constanța s-a închis la propriu.
Cazuri asemănătoare au avut loc la nivelul întregii țări.
Iată ce spune Raluca Zoițanu, un medic de familie, pe pagina sa de Facebook:
„Comisia Electorală Centrală, din care face parte şi doamna avocat a Colegiului Medicilor din România, nu a validat după ce s-a încheiat votul medici din toată țara care au obținut ori numărul maxim de voturi în judeţele lor, ori oricum un număr suficient de mare de voturi ca să aibă şanse de a candida mai departe.
Iar majoritatea celor care nu au fost validați au fost în mandatul care se încheie acum membri în Consiliul Național (unde se iau deciziile de tipul cuantumul taxei de membru, unde se alege preşedintele şi restul biroului executiv național). Ba unii şi în biroul executiv naţional! Colegii preşedintelui CMR, cum ar veni, cu care se înțelege sau se ceartă săptămână de săptămână în şedințele biroului în care iau deciziile.
Şi nu sunt doar medici de familie, ci şi medici de alte specialități. Şi din spitale, şi din UMF.
Ce îi leagă?
De ce nu au fost validați de Comisia Electorală Centrală?
Este doamna avocat a CMR singura care ştie să spună motivele sau fiecare membru al comisiei ştie şi înțelege ce a decis şi poate explica?
Dar în scris, nu pe vorbe. Şi de urjență, vorba aia. Calendarul de alegeri are termene stricte.”
Acesta a mai spus că a trimis, astăzi, o solicitare pe adresa de e-mail a Comisiei Electorale Centrale pentru a afla motivele nevalidării mandatelor colegilor din Bucureşti la alegerile pentru Colegiul Medicilor. Nu a primit răspuns încă, așa cum nu au primit nicio explicație medicii din Constanța nevalidați.
Tot ea a mai postat ieri un text interesant, care explică situația, și pe care vă invităm să-l citiți mai jos:
„Cui îi este frică de medicii de familie?
Am folosit mare parte din scrisoarea de intenție pentru alegerile la Colegiu să explic colegilor medici, care nu știau încă, ce votează mai exact. Pe scurt, votul direct al medicilor membri în Colegiu este doar pentru o parte din conducere. Conducerea executivă, cea vizibilă la televizor, radio și care spune în ședințe închise una-alta miniștrilor, premierilor și tuturor celor cu legături cu sistemul medical, nu este votată direct de membri. Exact cum guvernul țării și premierul nu sunt votați direct de români, ci doar parlamentarii.
Diferența majoră este la președinte. Dacă președintele României este ales direct de români (cu toate derapajele populiste posibile aici), președintele Colegiul Medicilor este ales indirect, de câțiva medici aleși deja prin două rânduri de alegeri.
Ca să simplific, exemplific pe mine. Eu am fost aleasă deja de colegii medici din București, pentru un loc în consiliul București și încă unul în adunarea generală națională – a CMR. Sunt poziții din care poți face treabă, fără mare vizibilitate, fără ședințe săptămânale. Poți la fel de bine să dormi 4 ani. Cam ca parlamentarii.
Dacă aș dori, aș putea să candidez mai departe să fiu președinte al Colegiului București. Și ar trebui să mă voteze o majoritate dintre colegii medici care au fost deja aleși alături de mine.
Dacă mi-aș dori însă ceva mai mult, să fiu președinte al Colegiului Medicilor din România, ar trebui să candidez mai întâi pe unul dintre cele 3 locuri de reprezentant al Bucureștiului în Consiliul Național al CMR. Unde iar ar trebui să fiu votată de colegii deja aleși alături de mine. Și abia apoi, dacă aș fi una dintre cei 3 reprezentanți, aș putea să candidez pentru președinte CMR. Unde aș fi votată de… ceilalți reprezentanți în Consiliul Național. 3 din București, câte 1 din cele 41 de județe și 8 din servicii și ministere cu rețele sanitare proprii. 52 de medici în total care îi aleg dintre ei pe cei 5 medici din biroul național/executiv al CMR și implicit pe președintele Colegiului Medicilor din România. Care acum este prof. Daniel Coriu, cum știe toată lumea medicală și nemedicală.
Nu știu dacă ar fi imposibil vreunul din scenariile astea, dacă îmi pun mintea să obțin asta. Dacă ne gândim un pic, eu practic nu mi-am făcut campanie deloc pentru alegerile de până acum. Am făcut altora.
Mă urmărește toată lumea până aici? Ok.
Să ne uităm cine a câștigat în 2020, la alegerile precedente de la Colegiu, cele 3 locuri de reprezentant în Consiliul Național. Prof. Daniel Coriu, dr. Rodica Tănăsescu, dr. Valeria Herdea. Ultimele două sunt medici de familie, dintre care una nu mai candidează anul acesta, fiind președinte CNAS și incompatibilă – dr. Herdea. Al patrulea clasat, prof. Emanoil Ceaușu, a devenit reprezentantul Bucureștiului în Consiliul Național anul trecut, prin suspendarea dr. Herdea după numirea la CNAS.
Încă nu știm cine candidează în 2024 – candidaturile se depun abia acum, până sâmbătă la ora 13:00. Dar astăzi după amiază Comisia Electorală Centrală de la nivelul CMR a dat o decizie mai mult decât surprinzătoare. Șocantă. Chiar revoltătoare. Pe mine m-a umplut de nervi.
Mandatele dr. Rodica Tănăsescu și prof. Emanoil Ceaușu nu au fost validate.
Candidaturile le-au fost validate pentru primul rând de alegeri pe care le-au și câștigat pe poziții onorabile, semn că încă au respectul și încrederea colegilor bucureșteni. Până azi știam cu toții că sunt pentru încă un mandat membri în consiliul municipal și pot candida mai departe, dacă doresc, la orice.
Din câte știu, niciunul nu are 5 mandate în organele de conducere ale Colegiului, iar Adunarea Generală a CMR a votat în ședință extraordinară luna trecută că oricum se iau în considerare doar mandatele din 2016 încoace. Deci pentru toți candidații nu au cum să se ia în considerare decât maximum 2 mandate avute anterior din 5 permise de statut.
Oricum privesc datele problemei, nu înțeleg ce a stat la baza invalidării de la nivelul Comisiei Electorale Centrale. De ce au fost lăsați să candideze colegii noștri, dacă era ceva în neregulă? Și ce este în neregulă, de fapt?
Dacă în 2024 s-ar menține candidații și opțiunile de vot din 2020, practic avem acum un singur candidat rămas în cursă – prof. Daniel Coriu. Pentru că dr. Valeria Herdea nu a mai candidat iar dr. Rodica Tănăsescu și prof. Emanoil Ceaușu tocmai au fost eliminați din cursă prin decizia inexplicabilă a CEC.
Sper ca până sâmbătă la prânz CEC să revină asupra deciziei și să lase toți colegii aleși, cărora le-a validat candidaturile!, să candideze mai departe, dacă doresc.
Și dr. Tănăsescu și prof. Ceaușu sunt voci echilibrate, cu experiență și care au dovedit încă o dată anul acesta prin vot că medicii din București au încredere în ei și îi respectă. Cui îi este frică de ei?”