Scenariul cel mai rău: 70.000 de cazuri pe zi

Alexandru Rafila

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 devine dominantă în România, însă atrage atenţia asupra faptului că varianta Delta este încă prezentă şi continuă să provoace îmbolnăviri grave. Previziunile INSP arată că România ar putea ajunge la peste 70.000 de cazuri zilnic şi ar putea atinge capacitatea maximă de internare la ATI la începutul lunii viitoare, iar capacitatea maximă de internare pentru patologia COVID-19 între 8 şi 10 februarie.

„În ceea ce priveşte secvenţierile efectuate, tulpina Omicron devine dominantă şi dintre secvenţieri 75% sunt cu varianta Omicron, dar există încă şi varianta Delta. Să ştiţi că noi avem cazurile grave, cazurile din ATI, în momentul de faţă, în general cu varianta Delta. Pe măsură de varianta Delta va dispărea din circulaţie datorită concurenţei cu varianta Omicron care se transmite mult mai rapid, e posibil că avem o evoluţie mai favorabilă, nu neapărat favorabilă, pentru că şi varianta Omicron poate produce la anumite categorii de persoane situaţii dificile din punct de vedere al sănătăţii”, a afirmat Alexandru Rafila, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută în judeţul Prahova. 

Statisticile prezentate de Rafila arată că majoritatea cazurilor de infectare sunt la persoane nevaccinate, iar în cazul celor vaccinaţi cele mai multe cazuri sunt la persoanele vaccinate de mai mult de şase luni sau cu o singură doză. 

În schimb, în ceea ce priveşte decesele 86% sunt la persoane nevaccinate, fapt care arată utilitatea vaccinului, a menţionat ministrul.

În ceea ce priveşte previziunile Institutului de Sănătate Publică pentru următoarele trei săptămâni, datele prezentate de INSP arată că în perioada 15-31 ianuarie se poate ajunge la o medie a infectărilor cuprinsă între 7.300 şi 35.000 de cazuri, iar pentru primele două săptămâni ale lunii februarie estimările indică o medie cuprinsă între 19.000 şi 76.000 de cazuri.

„Scenariul cel mai rău posibil estimat în acest interval (până pe 14 februarie – n.r.) este să avem peste 70.000 de cazuri pe zi. Eu ştiu că asta este ştirea de presă, nu înseamnă că se întâmplă aşa. Dar şi dacă se întâmplă aşa, remarcaţi că la aceste valori maxime am putea să avem între 7.800 şi 43.000 de persoane internate, iar la decese între 60 şi 360”, a afirmat Rafila.

În ceea ce priveşte spitalizarea, INSP arată că „există încă pericolul atingerii capacităţilor maxime din planurile de rezilienţă în prima jumătate a lunii februarie”.

„Când se atinge, dacă vreţi, capacitatea de spitalizare din România, e undeva în jur de 8 februarie, 8-10 februarie, iar la ATI, mai repede, la începutul lunii februarie. Astea sunt ipoteze de lucru, ce s-a întâmplat în ultimele două-trei săptămâni ne-a arătat că proporţia persoanelor internate este de 2-3%, iar cazurile la ATI sunt relativ puţine, iar situaţia este sub control în momentul de faţă”, a precizat ministrul Sănătăţii. 

Alexandru Rafila a adăugat că de săptămâna viitoare se va ajunge, cel mai probabil, la 700.000 de teste săptămânal, creşterea gradului de testare urmând a duce la creşterea numărului de cazuri.

El a menţionat că „momentul optim” pentru implementarea certificatului verde la locul de muncă era perioada august-septembrie a anului trecut.

„Dacă dumneavoastră îmi spuneţi că vreţi să adoptăm certificatul verde pe 1 februarie, până intră în vigoare a trecut valul”, a adăugat Rafila.

Omicron a devenit varianta dominantă a noului coronavirus în Uniunea Europeană şi în Spaţiul Economic European (SEE), a anunţat vineri Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), informează AFP.

„Tipul de transmitere a variantei Omicron în UE şi SEE a trecut de la comunitar la dominant”, au precizat reprezentanţii ECDC, o agenţie cu sediul general în Stockholm, într-un raport săptămânal.

SEE include cele 27 de ţări membre ale UE, precum şi Islanda, Liechtenstein şi Norvegia.

Potrivit ECDC, varianta Omicron, detectată pentru prima dată în Africa de Sud în noiembrie 2021, este în prezent „dominantă în majoritatea ţărilor din UE/SEE, cu o prevalenţă medie de 78%”.

Europa se confruntă în această perioadă cu o recrudescenţă a pandemiei de COVID-19. Numărul infectărilor a crescut cu 9% în ultima săptămână, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat săptămâna trecută că varianta Omicron ar putea să infecteze jumătate din populaţia din regiunea europeană până în luna martie.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Cumplit accident rutier: doi tineri au murit după ce au intrat cu mașina într-un cap de pod

vin ian. 21 , 2022
Două persoane au murit, vineri seară, după ce o maşină a intrat într-un cap de pod în judeţul Prahova. Victimele sunt tineri de 16, respectiv 21 de ani. Un adolescent de 15 ani a fost rănit. O maşină a intrat într-un cap de pod, în condiţii nestabilite încă, iar şoferul […]

V-ar putea interesa și: