„ Au înnebunit salcâmii
De atâta primăvară
Umblă năuciți prin vânturi
Cu tot sufletu’n afară.” (Arhip Cibotaru)
În Constanța, ca să cităm poetul, n-au înnebunit salcâmii, ci liliecii.
În plină iarnă, liliecii înfloresc, deși acest lucru ar trebui să se întâmple, în mod normal, la sfârșitul primăverii. Fotografia de mai sus ne-a fost trimisă de un constănțean și a fost realizată azi, 8 decembrie 2019.
„Liliacul din grădina mea a înflorit”, spune acesta.
Constanța s-a confruntat în ultimele luni cu o vară prelungită. Zilele de toamnă au fost practic zile de vară târzie, iar decembrie nu a adus decât rar temperaturi negative, în câteva dintre nopți.
Liliacul (Syringa vulgaris L) face parte din familia Oleaceae şi este unul din cei mai cunoscuţi arbori ornamentali de grădină. Ca tufă va avea şi 2 metri înălţime, dar ca arbust poate creşte şi până la 3-4 metri. Iubeşte deplin soarele (are nevoie de cel puţin 6 ore de soare direct pe zi), dar se dezvoltă acceptabil şi în locuri parţial umbrite, cu toate că va fi mai firav, iar ciorchinii nu vor fi la fel de bogaţi în flori. Cel puţin la început, când arbustul este mic, trebuie udat regulat, din abundenţă, mai ales în perioadele secetoase de vară. Liliacul înfloreşte de obicei spre sfârşitul primăverii iar florile se menţin până înspre vară, dar dacă vremea este caldă el va înflori chiar de la începutul lunilor de primăvară.