„Școala altfel” din Constanța cucerește Turcia: experiență unică pentru elevii de la „Gheorghe Țițeica”

Perioada 21-27 octombrie 2024 a fost pentru elevii clasei a VIII-a E a Școlii Gimnaziale Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța o adevărată oportunitate de a învăța prin descoperire și experiențe interpersonale, deoarece ei au desfășurat programul „Școala altfel”  în Turcia, fiind implicați în proiectul bilateral româno-turc „Intercultural Insights”. La inițiativa Fundației „Romania Dobruca Kirim Göçmenleri Kültür  ve Dayanișma Derneği, prezidată de Metin Gündoğdu, și la invitația Primăriei Generale a orașului Eskișehir, înfrățit cu Constanța încă din anul 2015, elevii constănțeni, alături de directorul instituției, prof.dr. Marinica Târziu, dar și de câteva cadre didactice, prof. Cristina-Tita Lomnoșanu, prof. Doinița Stoian și prof.dr. Veronica-Diana Hagi, au descoperit unele dintre cele mai frumoase locuri din Turcia, îmbogățindu-și bagajul cultural general.

În orașul Eskișehir, elevii clasei a VIII-a E s-au întâlnit cu elevii școlii private „Gelișim Okullari” și cu cei ai școlii publice „Necip Fazil Kisakürek” , cu care Școala „Gheorghe Țițeica” a încheiat protocoale de colaborare în scopul derulării unor activități comune în viitor. Aceștia au aflat din prezentările pregătite de elevii turci elemente privitoare la istoria recentă a țării lor, mai ales despre fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Atatürk, dar și legate de istoria orașului Eskișehir, respectiv de principalele atracții turistice pe care, ulterior, le-au și vizitat: cartierul Odunpazari,  cea mai veche parte a orașului, cu numeroase case în stil otoman, Muzeul de artă modernă în sticlă, Muzeul de ceară, Muzeul Hamam, Grădina Zoologică, Planetariul și Muzeul de Științe unde au plonjat în lumea dinozaurilor și unde au experimentat apoi simularea unui cutremur de peste 7 grade pe scara Richter, o tornadă, dar și alte legi ale fizicii. De asemenea, elevii români au prezentat, în limba engleză, elemente referitoare la istoria și geografia României, principalele repere legate de istoria și dezvoltarea orașului Constanța și atracțiile sale turistice. Bineînțeles, ei au descris și Școala „Gheorghe Țițeica” și au răspuns întrebărilor formulate de colegii lor turci. Nu a lipsit nici partea artistică, românii pregătind un program de dansuri populare cu care au stârnit veselie în public, culegând admirația privitorilor.

Fiind într-o clasă terminală de gimnaziu, elevii constănțeni au avut ocazia unor întâlniri oficiale care să îi orienteze spre o viitoare carieră politică ori diplomatică. Astfel, ei au fost primiți la Eskișehir de către primarul general al orașului, doamna Ayşe Ünlüce, dar și de către primarul regiunii Tepebași, domnul Ahmet Ataç, aflat la al cincilea mandat, ambii răspunzând cu amabilitate întrebărilor puse de adolescenții curioși. Ei au vizitat ambele sedii ale primăriilor, admirând operele de artă expuse și aflând noi elemente despre istoria orașului, dar și despre manifestările cultural-artistice derulate constant aici.

Vineri, 25 octombrie, ambasadorul României în Turcia, Excelența Sa domnul Ștefan Tinca, a avut amabilitatea de a le acorda o întrevedere elevilor constănțeni, care s-au familiarizat cu activitățile unei ambasade și au descoperit calitățile și competențele profesionale necesare pentru o carieră diplomatică. De asemenea, tot la Ankara, aceștia au vizitat  mausoleul lui Kemal Atatürk și muzeul dedicat acestei personalități pe care întregul popor turc o onorează. Asistând la schimbarea gărzii și la intonarea imnului de stat al Turciei, elevii dobrogeni au putut vedea cât de importantă este componenta patriotică în educația poporului turc, respectul pentru trecutul istoric grandios al țării fiind unul imens și necondiționat.

„Cunoștințele acumulate de elevi în astfel de activități bilaterale, care implică imersia pentru câteva zile în tradiția, cultura și sistemul școlar al unei alte țări, sunt neprețuite. Educația, ieșită din cadrul formal al sălii de clasă în care elevul simte mereu presiunea evaluării, este eficientă și creează amintiri care durează o viață. Le poți explica celor tineri conceptul de patriotism, dar exemplul elevilor turci care pregăteau cu maximă implicare manifestările dedicate Zilei Naționale a Turciei au fost mult mai motivante și le vor servi drept inspirație pentru apropiata sărbătoare a Marii Uniri. Nicio lecție despre dinozauri nu va fi la fel de grăitoare ca atunci când ai posibilitatea să te compari în înălțime cu un dinozaur replicat în mărime naturală. Poți vorbi despre consecințele unui cutremur ore în șir, dar când simți magnitudinea acestuia printr-o simulare adecvată, realizezi că exercițiile de autoapărare nu sunt o joacă și că pot face diferența între viață și moarte. A fost o șansă imensă pentru elevii clasei a VIII-a E de a învăța într-o săptămână, asemenea vitejilor din poveste, cât alții într-un an.”, a declarat prof.dr.Marinica Târziu, directorul Școlii „Gheorghe Țițeica”. „Țin să mulțumesc public tuturor  celor care s-au implicat -oficialități, elevi, părinți, mai ales doamnei Ghiulten Pascal, profesori- pentru  eforturile făcute și dăruirea  cu care au organizat și participat la acest eveniment, astfel încât vizita elevilor români să fie un succes din perspectiva învățării altfel.”, a adăugat aceasta la final.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Teatrul de Stat Constanța, aplaudat la Festivalul Național de Teatru din București

mie oct. 30 , 2024
Teatrul de Stat Constanța a participat la cea de-a 34-a ediție a Festivalului Național de Teatru (FNT), desfășurată în perioada 18-28 octombrie la București, sub semnul Dramaturgiilor posibilului. Două dintre cele mai apreciate spectacole atât de critici, cât și de public, 10 lucruri pe care le-am pierdut la Festivalul Mamaia, […]

V-ar putea interesa și: