Cum Ziua Școlii Gimnaziale Nr.30 „Gheorghe Țițeica” este mereu prilej de sărbătoare în sânul comunității locale, nu se putea ca anul acesta evenimentul să treacă neobservat. În data de 23 aprilie, când se celebrează Sfântul Gheorghe, elevii și cadrele didactice erau în vacanță, așa că Ziua Școlii a fost amânată pentru data de 6 mai 2022.
În spiritul tradiției de la „Țițeica”, și anul acesta manifestarea s-a dorit a fi o punte între generații, așa că elevii au fost angrenați în activități derulate în perechi de clase. Dacă în anii trecuți erau invitați foști elevi ai școlii ori foste cadre didactice, acum pensionare, anul acesta puntea afectivă s-a creat între cei mici și cei mari, din dorința ca școlarii să se cunoască mai bine, să se împrietenească, să se respecte reciproc, să devină responsabili pentru starea de bine din instituția constănțeană.
Elevii claselor a III-a A și a VIII-a, îndrumați de p.i.p. Anca Medeșan și prof. Gabriela Dobre au plantat flori în grădina școlii și au lipit mesaje motivaționale pe treptele scării elevilor. Simbolic, cei mari au plantat o magnolie pe care cei mici să o îngrijească după plecarea din școală a absolvenților de peste cinci săptămâni. Clasele a II-a E și a VII-a A au „scris împreună” „Povestea fluturașilor”: mesaje pentru școală, semne de carte, poveste folosind cuvinte date, puzzle, elevii fiind coordonați de dir.adj. Alina Nedelcu și de prof. Laura Șofron. Clasele a VI-a A și a VI-a C au ales să schimbe asfaltul rece din curtea școlii în culori calde de primăvară, elevii făcând desene la îndemnul doamnelor prof. Constantina Lepădatu și Doinița Stoian. Elevii clasei a VI-a D, alături de prof. Georgeta Buzgaru, i-au făcut pe prichindeii clasei I F coordonați de p.i.p. Marieta Lazăr să descopere istoria școlii și au discutat despre importanța educației. La activitatea „Școala noastră în parfum de culoare” au participat clasele I B și a VI-a B, p.i.p. Rodica Urlă și prof.dr. Marinica Târziu antrenându-i pe elevi în activități artistice: desene pe asfalt și recitare de poezii. Clasele a IV-a și I A au fost chemate la șezătoare de către p.i.p. Marioara Pelican și Mariana Beca, iar clasele P C și a V-a C s-au prins în „Jocurile copilăriei” alături de p.i.p. Adela Ivan, prof. Nicu Ferbinte și prof. Alexandra Mocanu. Elevii clasei a VII-a D, coordonați de prof. Dorina Șacu au fost „Profesori pentru o zi” pentru colegii lor de la clasa a III-a A, îndrumați de p.i.p. Iuliana Vizan, iar cei de la clasa a VI-a E au transformat imposibilul în posibil pentru elevii clasei I E pe care i-au învățat despre școală sub forma unui concurs, sub privirea atentă a prof. Adina Netedu și p.i.p. Florina Andreiescu și a invitaților surpriză. Activitatea „Școala ca o carte”, inițiată de p.i.p. Neli Dimancea, a constat în dăruire cărți și baloane cu mesajul „Cititor” de către elevii clasei a III-a B bobocilor de clasa coordonați de p.i.p. Daniela Bârzan. Mesaje pentru școală au realizat și clasele P A și a II-a F, coordonate de p.i.p. Gabriela Pisica și p.i.p. Adriana Dobrin. Elevii clasei a IV-a C, îndrumați de p.i.p.dr. Simona Palasca, i-au luat un interviu doamnei director Florentina Țigmeanu, dorind să o cunoască mai bine și să știe mai multe despre provocările acestei funcții noi. Clasele a IV-a F și a V-a A au derulat activitatea „Cartea călătoare”: recenzii, schimb de cărți, semne de carte cu mesaje de suflet, toate sub îndrumarea p.i.p. Paula Tatu și prof. Cristina Dogaru. De asemenea, clasele P F și a IV-a D au văzut „Lumea prin ochi de copil”, călăuziți de p.i.p. Nicoleta Zamfir și Liliana Gogoașă, evidențiind importanța lecturii, iar elevii clasei a V-a D au desenat pe asfalt și au realizat panouri tematice, îndrumați de diriginta lor, prof. Andreea Negoiță.
Nu au lipsit nici manifestările artistice variate. Elevii clasei I C au realizat un program artistic pe scena din curtea școlii, îndemnând la cântec și dans asistența prin voce, alături de p.i.p. Mirela Machedon. Școlarii clasei a IV-a E au prezentat scenetele pregătite în cadrul proiectului „Ai carte, ai parte!”, sub coordonarea p.i.p. Mioara Gospodin, în fața spectatorilor de la clasa a III-a F, p.i.p. Tamara Lavinia Cășuneanu-Păunescu. Elevii claselor I D și a V-a E au intrat în lumea poveștilor spuse și cântate de p.i.p. Nuran Veli și prof.dr. Veronica-Diana Hagi.
Alte clase au ales să sărbătorească prin vizite culturale. Clasa a II-a C, coordonată de p.i.p. Lidia Ciortan a participat la un atelier de lectură la Biblioteca Județeană, susținut de scriitoarea și ilustratoarea Veronica Iani, clasa a IV-a B a fost în vizită la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și la Mozaicul Roman, la inițiativa p.i.p. Nicoleta Mustafa, iar prichindeii de la Grădinița cu orar normal nr.17, structură a Școlii „Gheorghe Țițeica” s-au jucat la Complexul Muzeal de Științele Naturii, alături de educatoarele Cristina Neagu și Virginia Ciorogaru.
Nici cadrele didactice nu s-au lăsat mai prejos și au pus în scenă, sub îndrumarea d-nei prof. Constantina Lepădatu, un fragment din piesa „Gaițele”, de Alexandru Kirițescu. Personajele au fost interpretate de: dir.adj. Alina Nedelcu, p.i.p. Florina Andreiescu, p.i.p. Paula Tatu, p.i.p. Liliana Gogoașă, prof. Mihaela Străjeru și prof. Cristina Dogaru.
Una dintre cele mai mari realizări ale ultimelor săptămâni, în cinstea Zilei Școlii, a fost crearea cărții „Primăvara din sufletul meu” la inițiativa și sub coordonarea doamnei bibliotecare Anca Moșoiu. Volumul este împărțit în patru capitole: „Primăverii”, „Paștelui”, „Școlii mele”, „Păcii”. 129 de elevi din 30 de clase au realizat creații literare în limbile română, engleză, franceză și turcă și creații plastice originale, sub îndrumarea a 27 de cadre didactice. Cartea este accesibilă on-line urmând link-urile https://read.bookcreator.com/WdTaYRdvHBdfma0miPkXAhoOoWo2/_7QrKfmATICbIsC27bnIvg și https://www.storyjumper.com/book/read/126004062/625514402c6bb Aceasta nu este doar o carte de citit, ci și de ascultat, textele create fiind lecturate de autorii lor. O carte pentru suflet, dăruită comunității de elevii și cadrele didactice ale Școlii „Gheorghe Țițeica”, marcând cum nu se poate mai bine 53 de ani de existență a acestei instituții școlare de prestigiu.
Manifestările zilei s-au încheiat cu un flashmob pe diferite melodii îndrăgite de elevi, condus de prof. Alexandra Mocanu și Marinela Koseoglu, și cu intonarea imnului școlii de către sutele de elevi aflate în curtea instituției, alături de părinți, bunici, cadre didactice.