Școlile în Constanța s-ar putea deschide pe 1 octombrie

Decebal Făgădău, a declarat că își dorește ca anul școlar pe 1 octombrie, în același timp cu anul universitar.

Iată ce spune primarul Constanței despre acest subiect.

-Constanța este pregătită să înceapă școala pe 15 septembrie dar consider că acesta este un termen ambițios. Ne dorim să deschidem anul școlar atunci când toate condițiile ar fi îndeplinite și depinde foarte mult de evoluția cazurilor. Cred că 1 octombrie este un termen rezonabil iar Constanța ar câștiga încă 2 săptămâni de turism.
-Trebuie să asigurăm acces la educație, indiferent de forma în care aceasta se va face.
Săptămâna viitoare voi avea o ședință cu cât mai mulți directori de școli, ca să căutăm soluțiile optime în funcție de fiecare unitate școlară.
-În ultima ședință de Consiliu Local am suplimentat suma alocată educației.
Din punct de vedere al materialelor igienico-sanitare, noi ne-am pregătit din primăvară și avem încă pe stoc fiindcă școlile au fost închise.
-Dacă va fi nevoie, voi răspunde „prezent” în fiecare unitate școlară. Noi am început prin proiecte cu fonduri europene să mergem în comunitățile vulnerabile și să distribuim materiale igienico-sanitare, încercăm să cartografiem, să facem un inventar al nevoilor copiilor: dacă au acces la internet, pentru că degeaba pui la dispoziție o tabletă dacă lipsește conexiunea.
-Aștept o comunicare oficială din partea Ministerului Educației. Pandemia ne-a prins pe nepregătite și mulți au apelat la diferite platforme. Cred că este timpul să urmăm o linie unitară. Noi am încurajat această competiție între platformele educaționale pentru finalul anului școlar anterior ca să vedem care are priza cea mai bună la elevi și la dascăli, astfel încât în viitorul an să mergem pe o formă cât mai omogenă, mai uniformă.
-Indiferent de momentul electoral pe care îl traversăm împreună, școala nu trebuie să devină un subiect politic. Din punct de vedere bugetar, suntem pregătiți să facem față deschiderii unui nou an școlar.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat însă miercuri că pe 14 septembrie începe noul an şcolar preuniversitar, precizând că aceasta înseamnă că majoritatea elevilor vor merge efectiv la şcoală. Sunt totuşi trei scenarii în funcţie de situaţia îmbolnăvirilor. Decizia privind modul în care va începe şcoala se descentralizează şi se ia la nivel de judeţ. Preşedintele a explicat că inclusiv elevii din Bucureşti vor merge efectiv la cursuri şi aşa se va întâmpla în cea mai mare parte a localităţilor, dar că situaţia va fi evaluată periodic.

El a explicat că aceste trei scenarii sunt :

  • Scenariul verde – înseamnă că în localitatea respectivă e mai puţin de o persoană detectată cu COVID-19, în ultimele 14 zile;
  • Scenariul galben –  între 1 şi 3 persoane detectate cu noul coronavirus;
  • Scenariul trei, cel roşu –  unde au apărut mai mult de trei bolnavi noi în localitatea respectivă, în ultimele 14 zile.

„Aceste scenarii se folosesc pentru a descrie ce se întâmplă în şcoală. Felul în care va funcţiona fiecare unitate şcolară va fi decis local. Deci decizia se descentralizează la nivel de judeţ şi în funcţie de situaţia concretă locală se va decide dacă va funcţiona după scenariul 1 – verde, scenariul 2, galben cu risc mediu sau scenariul 3, roşu, care înseamnă că şcoala se închide de tot. Pentru fiecare judeţ Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă va lua decizia privind scenariul”, a explicat preşedintele. Conform lui Iohannis, se ţine cont de situaţia concretă din localitate, chiar şi din şcoală, şi în funcţie de asta vom avea o decizie corectă pentru fiecare unitate şcolară în parte.

„Scenariul verde înseamnă un număr foarte mic sau deloc de bolnavi în localitatea respectivă. La extrema cealaltă se află scenariul roşu, unde mai mult de trei persoane pe zi în medie înseamnă scenariul de avarie când nu se face şcoală fizic, ci se face şcoală online”, a precizat Iohannis. Conform lui Klaus Iohannis, învăţământul online e acceptat ca şi învăţământ normal atunci când nu se pot ţine cursuri fizice, învăţământul online e acceptat ca formă de învăţământ.

„Pentru vremuri de pandemie e nevoie de norme sanitare speciale. MS lucrează la aceste norme – ele implică norme de distanţare, igienă, dezinfecţie şi multe alte lucruri care vor fi făcute publice în zilele următoare. Anul şcolar preuniversitar începe pe 14 septembrie. Majoritatea copiilor vor merge efectiv la şcoală. Învăţământul online vine să completeze învăţământul acolo unde nu se pot ţine cursuri fizic. Decizia dacă elevii merg la şcoală sau învaţă online se ia pentru fiecare şcoală în parte la nivel de judeţ, sigur, la propunerea şcolii, a Inspectoratului şcolar”, a subliniat preşedintele.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Masca, obligatorie la nunți, botezuri și pomeni în județul Tulcea

mie aug. 5 , 2020
Prefectura Tulcea a anunţat că masca de protecţie devine obligatorie în judeţ, începând din 7 august, în zonele aglomerate, precum pieţele agroalimentare, staţiile de autobuz, în pelerinaje, dar și la nunți, botezuri și pomeni. Măsura este valabilă până în 20 august. Prefectura recomandă primăriilor să nu organizeze, în perioada respectivă, […]

V-ar putea interesa și: