Domnule Emil Boc, mi-ar plăcea să vă luați concediu 8 ani. Cel puțin 8 ani. Să vizitați lumea, să jucați șah, să faceți orice, dar să nu vă mai ocupați de Primăria Cluj-Napoca.
Ar fi bine pentru constănțeni. Știți, mulți dintre noi ne uităm și, fără să vrem, mai comparăm ce se întâmplă prin ograda noastră și a dumneavoastră. Și ne enervăm că acolo, în Ardeal, deși spunem, râzând în barbă, că oamenii sunt mai molcomi, lucrurile în administrație se schimbă rapid și bine. Pe aici, pe la malul mării, orașul a fost tratat de cei aleși așa cum citim că tratează proxeneții bietele și neputincioasele victime ale traficului de ființe: inuman, numai pentru profitul lor.
Am fost în Cluj recent, după o pauză de câțiva ani. N-am văzut un oraș perfect, desigur, dar am văzut și am simțit aceeași atmosferă pe care o văd în toate marile orașe din vestul Europei. Printre altele, grijă pentru spații publice, oameni mai liniștiți, ordine. Trebuie să recunosc, aveți și un ascendent istoric și geografic. Sunteți mai aproape de Occident și aveți impregnat, probabil, comportamente și mentalități vestice. Orice ar spune scriitorul, trecutul nu este, întotdeauna, o țară străină. Noi, aici, întindem mâna și atingem Orientul, cu bunele și relele sale, cu larmă, gălăgie, culoare, inconsistență, pălăvrăgeală, dar și cu o bucurie de a trăi unică.
Spunea cineva că Europa se termină acolo unde s-a construit ultima catedrală gotică. Poate că avea dreptate, poate că Europa Vestului se termină acolo. Am vizitat cu încântare în Cluj Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail, construită la 1390, în stil gotic. Au trecut ceva ani până când la noi, în Constanța, apărea prima biserică creștină, cea grecească, construită fără turle, pentru că sultanul Abdul Aziz interzicea ca bisericile creștine să fie mai înalte decât moscheele.
Dar, domnule Boc, dacă vă luați concediu cel puțin 8 ani, poate se apropie și Constanța, puțin, de Cluj. În ceea ce privește bugetul, de pildă, care este, la noi, de două ori mai mic. Poate reușim să facem așa cum spuneți dumneavoastră, orașe pentru oameni, nu pentru mașini. Poate nu mai acordăm autorizații de construire în zona unde nu există străzi asfaltate (și nu vor exista ani buni de acum înainte). Poate construim și niște parcări supraetajate în oraș. Avem una singură. În ultimii 4 ani, fostul primar n-a reușit nici măcar să pună piatra de temelie.
Trebuie s-o spun: cred că nu există nicio șansă să-mi ascultați rugăminte. Ceea ce mă duce la cu gândul la un meci de rugby, în care naționala României a fost snopită de una din celebrele echipe de rugby ale lumii. Peste 100 de puncte diferență. La final, românii au întrebat, perfect normal, din punctul nostru de vedere: „Dacă tot aveați 50 de puncte în față, de ce ați tras în continuare ca niște nebuni? De ce era nevoie să ne umiliți la peste 100 de puncte?”. Antrenorul străin s-a uitat perplex. N-a înțeles întrebarea? „Nu v-am umilit, v-am arătat respect! Am jucat cât de bine am putut pentru ca voi să știți care sunt punctele voastre slabe, ca să puteți să le îmbunătățiți. V-am fi umilit dacă nu jucam la adevărata noastră valoare, dacă făceam act de prezență pe teren”.
Așadar, domnule Emil Boc, dacă nu vreți 8 ani sabatici, continuați să ne arătați cum se poate dezvolta un oraș în România. Dacă nu din alt motiv, măcar pentru a avea alți primari de unde să învețe.
Vă recomandăm și:
De ce e Cluj-Napoca altfel FOTO VIDEO
Vrem să trăim ca în Cluj, dar vrem să plătim ca în Cluj? Chestiunea parcărilor
Primăria Constanța vrea spații verzi, Primăria Cluj le înființează
Orașele din Transilvania (da, inclusiv Cluj-Napoca) sunt modele pentru primarul Constanței VIDEO
Da, frumos spus! De Sibiu si Oradea nici nu are rost sa ne mai uitam. Aia sunt oricum in alta lume, o lume paralela. Din pacate sunt multe orase si administratii unde totul pare rudimentar si din evul mediu. Dar nu pentru ca nu ar fi capabili sa faca, ci pentru ca NU vor sa faca. Si nu inteleg de ce…Pentru ca daca se dezvolta o zona, asta inseamna mai multi bani la buget, mai multi bani de sifonat…
Turistic, chiar nu pricep de ce Constanta nu se ridica. Are atat de multe avantaje naturale, are marea, are plaja, are atata de multe oferite de natura / de Dumnezeu, dar uite ca in continuare turismul e la pamant, bazat doar pe weekend si fara prea multe beneficii pentru turisti si cetateni. Mai la sud, la cativa km, bulgarii au reusit sa ridice zeci de statiuni, nu doar hoteluri.
Dar din pacate, in multe zone chiar nu se vrea! Si nu e nimeni vinovat din afara granitelor, ci fix cei ce administreaza.
Distins domn, orice administratie teritoriala functioneaza doar impreuna indiferent dr culoarea politica (rosul e frumos dar multi ne-am saturat de el). Daca tot pomeniti de Cluj, sa stiti ca avem.si noi bube negre si nu e totul atat de roz. Dezvolt: atat primaria cat si consiliul local daca nu comunica si nu colaboreaza pe toate domeniile de activitate, nu o sa functioneze nimic; indiferent de culoarea politica.
Din aceasta scrisoare reiese ca Dl. Emil Boc tocmai a primit un „Oscar” de la un excelent ziarist!
Ca ardeleanca vreau sa va spun urmatoarele: ne place sau nu, noi de la Imperiul Austro-ungar am avut de invatat multe si am recunoscut mereu asta(mai ales in folclorul urban :Atentiune!! maine are loc adunarea populara la Primarie: pentru romani la ora 5,30, pentru sashi la ora 6 fix.). Din pacate, ceilalti au invatat ce au putut de la turci si altii…..Totusi, dupa atatea secole, n-ar vrea domnii din celelalte frumoase zone ale tarii sa invete ceva si de la romani… Ma opresc aici….ma obloga „political correctness”