Se închide Petromidia?

Rompetrol-Rafinare-Petromidia

Tragedia de pe platforma Petromidia, în urma căreia un tânăr și-a pierdut viața și alții au fost răniți grav, nu a rămas fără urmări.

Pe lângă dosarul penal deschis de procurori, vor exista, cu siguranță, și consecințe economice. Piața energiei din combustibili fosili nu se află într-o perioadă pre bună, iar viitorul este cu atât mai sumbru. De pildă, Volkswagen a decis ca din 2035 să nu mai vândă motoare cu combustie internă în Europa. Și este un singur exemplu.

În aceste condiții, se pune întrebarea: „Se va închide Petromidia?”

Un răspuns îl sugerează un comunicat de presă al KMG International, grupul din Kazahstan care deține unitatea economică din Năvodari.

„În condițiile actuale – activitatea de producție oprită și cercetarea în desfășurare, compania încearcă să găsească cele mai bune soluții pentru protejarea angajaților și menținerea locurilor de muncă în această perioadă.”, se arată în comunicat.

Așadar, se vorbește deja de „menținerea locurilor de muncă”.

Trebuie să spunem că acest comunicat a venit pe fondul unor proteste care au avut loc azi ale angajaților. Și mai conștienți de riscurile la care se supun, aceștia solicită salarii mai mari. Această arătare a pisicii din partea companiei poate fi numai o metodă de negociere.

În comunicat mai apare însă, o dată, menționarea subtilă a posibilității ca rafinăria să nu mai funcționeze.

„Este responsabilitatea noastră, a companiei și a angajaților, să găsim și să implementăm cele mai bune soluții pentru o creștere continuă a gradului de securitate pe platformă. În același timp, împreună depunem toate eforturile pentru a menține în funcțiune această unitate, pentru a crea locuri de muncă, pentru a asigura combustibili de calitate în România și regiune, pentru a genera taxe și contribuții la bugetele de stat locale și centrale.”

Așadar, angajaților li se spune că trebuie să fie foarte atenți ce își doresc și că trebuie să facă eforturi „pentru a menține în funcțiune această unitate”. Dacă nu vor depune aceste eforturi, se subînțelege că finalitatea va fi sumbră: unitatea nu va mai fi în funcțiunea, cu toate consecințele care decurg de aici, menționate în fraza de mai sus.

Trebuie să mai spunem însă și că în trecut nu au existat planuri de închidere și că, probabil, comunicatul de azi este, cum spuneam, o formă de negociere cu sindicatul.

„Cu sprijinul acționarilor, compania a alocat, în fiecare an, sume importante pentru modernizarea și revizia / verificarea unităților de producție, alinierea la noile tehnologii (senzori, unități de control de la distanță, sisteme de prevenire și monitorizare), reducerea impactului asupra mediului, dar și în ceea ce privește personalul și pregătirea lui (echipamente, simulări, exerciții, antrenamente etc.).”, spun cei de la KMG International.

O companie care investește în fiecare an nu o face cu gândul închiderii.

Ca să fie însă tabloul complet, este necesar să amintim și despre profitul realizat de companie. De fapt, este vorba despre pierderi, iar valoarea lor este imensă. Cifra de afaceri a Rompetrol Rafinare s-a prăbușit în 2020, iar pierderile au explodat la 220 milioane dolari, ceea ce înseamnă o medie de 603.156 de dolari pe zi!

Dintr-o dată, aluziile din comunicatul de presă capătă alte nuanțe, nu-i așa?

Citește și:

Țara în care ești reținut de poliție pentru că protestezi cu o pancartă pe care nu scrie nimic vrea să amplaseze o statuie în Constanța


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

3 comentarii la “Se închide Petromidia?

    1. Cand iti dai cu parerea buna sau rea trebuie sa ai/sa aduci si argumente!!Mai bine sa-i lasam pe cei care investigheaza in rezolvarea problemelor!

  1. Intrebarea cred ca e puerila si apare ca urmare a acestui incident(fie spus la alte companii internationale au fost incidente mult mai grave!)!Referitor la situatia desfacerii/vanzarii produselor de rafinare sunt inca solutii dar cred asa cum am preconizat dupa 1989 dar nimeni nu credea,ca Petrochimia va fi cheia(Piroliza,Polimeri,tehnologii noi de obtinere a altor produse cu impact in alte industrii)!!Este adevarat ca in Petrochimie s-a distrus mult,instalatii care au functionat dar si viitoare investitii la acel moment .Eu stiu ca Rompetrol au inca echipe tehnice bune si vor gasi solutii!!Sanatate celor care au avut de suferit in urma incidentului si condoleante familiei celui decedat!Respect!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

O șoferiță de 32 de ani, însărcinată, a murit într-un accident rutier în timp ce venea spre litoral. Tragedia a fost surprinsă de camerele de supraveghere

mar iul. 6 , 2021
O familie tânără a fost distrusă luni, în Bistrița, într-un accident de care se face vinovat un șofer cu permis luat acum trei luni, scrie cotidianul local Bistrițeanul. Accidentul s-a produs când șoferul începător, 34 de ani, cu permis eliberat în luna martie, a intrat pe contrasens și a lovit […]

V-ar putea interesa și: