Se strică vremea. Temperaturi de până la – 25 de grade. Cum se pregătesc autoritățile. Sfaturi utile

Având în vedere Prognoza meteorologică, actualizată pentru județul Constanța emisă pe 05.01.2017, orele 10.00, de Centrul Meteorologic Regional Dobrogea, în cadrul Primăriei Municipiului Constanța s-a întrunit Comandamentul pentru Situații de Urgență, pentru a fi luate măsurile de prevenție ce se impun.

Centrul Meteorologic Regional Dobrogea atenționează că, în intervalul 05.01.2017 ora 22.00 și 06.01.2017 ora 20.00 va fi instituit cod galben în tot județul Constanța. Fenomene vizate: ninsori însemnate cantitativ și local viscolite. Vântul va avea intensificări cu viteze de 50 la 70 km/h. La începutul intervalului pe litoral vor fi precipitații mixte și se va depune polei. Apoi va ninge abundent și se va depune un strat de zăpadă consistent de circa 20 de centimetri.

În intervalul 6 ianuarie 2017 orele 02.00-18.00 se va institui cod portocaliu. Fenomene vizate viscol puternic, rafale de vânt care vor atinge 70-85 km/h reducând vizibilitatea sub 50 de metri.

Începând de vineri 06.01.2017 în cea mai mare parte a țării vremea va fi geroasă atât noaptea, cât și ziua, iar temperaturile minime se vor situa frecvent între -25 și -15 grade.

Ținând cont de faptul că se vor înregistra aceste temperaturi extrem de scăzute și ninsori au fost pregătite 6.500 de tone de material antiderapant și 8 sărătițe care vor acționa pe străzile din municipiu imediat ce va începe să ningă. Utilajele vor împrăștia material antiderapant în special pe poduri, pe străzile care se află în pantă și în intersecții.

În funcție de evoluția meteo, dacă stratul de zăpadă va depăși 5 cm, se va acționa cu 22 de utilaje cu lamă pentru degajarea carosabilului.

Utilajele vor fi poziționate în următoarele intersecții: bd. Ferdinand – bd. Tomis (1 sărăriță și 2 lame), bd. Mamaia – Pescărie (1 sărăriță și 2 lame) , Bd. I.C. Brătianu (1 sărăriță și 3 lame), Șos Mangaliei – bd. 1 Mai (1 sărăriță și 3 lame), bd. Tomis – str. Suceava-Boema (1 sărăriță și 2 lame), I. C. Brătianu-Cora (1 sărăriță și 2 lame), Bd. Lăpușneanu – Bd. Aurel Vlaicu (1 sărăriță și 3 lame), Str. Crișului-Pod IPMC (1 sărăriță și 3 lame), Zona Poarta 1 (1 sărăriță și 1 lamă).

În urma atenționării meteorologice, Primăria Constanța a mobilizat pentru intrevenții patru echipe ale Serviciului Spații Verzi, incluzând și alpiniști utilitari, care vor fi pregătiți să intrevină dacă va fi cazul, pentru toaletarea copacilor ori pentru ridicarea celor căzuți. De asemenea, cinci echipaje ale Poliției Locale și alte două ale Serviciului Igienă Publică vor patrula pe străzile din oraș, în colaborare cu Poliția Rutieră.

CONSILIUL JUDEȚEAN CONSTANȚA: ”VĂ RUGĂM SĂ EVITAȚI DEPLASĂRILE ÎN AFARA LOCALITĂȚII DE DOMICILIU”

Primăria Municipiului Constanța face apel la conducătorii auto, ca în perioada menținerii codului galben și a celui portocaliu, să evite ieșirea în trafic, iar dacă acest lucru nu este posibil să circule cu prudență pentru a evita accidentele rutiere și să nu parcheze pe străzile și bulevardele unde acționează utilajele de deszăpezire.

”Totodată, rugăm conducătorii auto să nu staționeze autovehiculele în zonele în care există riscul prăbușirii unui copac. Este recomandat consumul de ceai cald și evitarea consumului de băuturi alcoolice. Recomandăm persoanelor cu probleme de sănătate (cardiace, diabetice, ș.a.) precum și copiilor să evite deplasările în ger. Întrucât indicele de răcire (temperatura resimțită de organismul uman în condiții de ger și vânt puternic) face ca o temperatură de -15 grade Celsius să fie resimțită ca una de -30, recomandăm tuturor constănțenilor să evite ieșirea din casă. În cazul în care deplasarea este imperios necesară se recomandă purtarea de haine groase, ghete cu talpă antiderapantă și acoperirea capului. Rugăm cetățenii să nu efectueze deplasări în afara localității, în perioada instituirii codului galben și portocaliu. Reamintim că instituțiile publice, persoanele fizice și juridice au obligația conform HCL 184/2013 să asigure îndepărtarea țurțurilor, a zăpezii și a gheții din zona imobilelor și depozitarea acestora în afara părții carosabile și în alte locuri în care circulația pietonală să nu fie afectată”, au spus reprezentanții primăriei.

Orice problemă poate fi semnalată de constănțeni permanent la nr. de tel:

Dispecerat Primăria Municipiului Constanța – 0241/55.00.55;

Dispecerat Serviciul Administrare Spații Verzi – 0241/48.81.71; 0722.54.53.66;

Dispecerat Serviciul Inspectorat Protecție Civilă – 0241/48.81.66 și 0241/48.81.08;

Dispecerat Poliția Locală – 0241/48.42.05.

COMANDAMENT DE URGENȚĂ LA RAJA

La nivelul S.C. RAJA S.A. s-a activat Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă în perioada 5 ianuarie 2017, ora 22:00 – 07 ianuarie 2017, ora 12:00. Pentru intervenția rapidă, la nivelul comandamentului au fost constituite echipe de intervenţie, dotate cu toate utilajele necesare, ce vor asigura permanenţa în toată această perioadă atât în municipiul Constanța, cât și în județ.

”Asigurăm toţi abonaţii societăţii că echipele noastre de intervenție vor depune toate eforturile pentru asigurarea serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare la parametrii optimi. Singurele probleme care pot apărea în funcţionarea sistemelor de distribuţie apă și canalizare, și care nu țin de operativitatea echipelor noastre, sunt cele legate de lipsa energiei electrice (cabluri şi fire de înaltă tensiune smulse de vânt). În aceste condiţii, rugăm toţi abonaţii să dea dovadă de înţelegere, pentru că RAJA va face tot ce este necesar pentru reluarea alimentării cu apă imediat ce sunt rezolvate problemele apărute în furnizarea energiei. Totodată, facem un apel către toţi consumatorii care înregistrează probleme la sistemul de alimentare cu apă potabilă şi canalizare, pentru remedierea acestor situaţii într-un timp cât mai scurt, să sesizeze toate avariile apărute la dispeceratul societăţii, la numărul de telefon: 0241.924”, au precizat reprezentanții societății.

RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR CONSTĂNȚENI

Având în vedere avertizarea de înrăutăţire a vremii în zilele următoare, polițiștii constănțeni recomandă conducătorilor auto să nu pornească la drum dacă nu şi-au echipat corespunzător autovehiculele pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, rezervă de combustibil, sistem de climatizare-dezaburire funcţional etc.).

În timpul călătoriei, cei de la volan trebuie să păstreze în mers o distanţă de siguranţă faţă de vehiculele dinainte şi să nu acţioneze brusc mecanismele de direcţie şi frânare şi să utilizeze cu precădere frâna de motor, mai ales pe sectoarele de drum cu carosabil alunecos.

De asemenea, date fiind condiţiile meteorologice nefavorabile prognozate (ninsori, ploi, vânt şi viscol) trebuie luată în calcul şi posibilitatea întreruperii circulaţiei pe unele segmente de drumuri. În acest nedorit caz, este bine ca din autovehicule să nu lipsească hainele groase, pături, alimente, apa potabilă şi cel puţin un telefon mobil cu încărcător la priza auto.

”Dacă traficul rutier se va întrerupe din cauza zăpezii, rugăm conducătorii auto să scoată autovehiculele în afara părţii carosabile, pentru a permite utilajelor de deszăpezire să intervină”, spun reprezentanții IPJ Constanța.

RAJDP are 96 de utilaje pregătite

Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa are, pe drumurile aflate în administrare, 96 de utilaje în stand-by, împreună cu personalul deservent, pregătit pentru intervenţii şi combaterea zăpezii şi a poleiului. Echipajele RAJDP Constanţa, dotate cu o mie de tone de material antiderapant, sunt arondate celor cinci puncte cheie din judeţ (Cuza Vodă, Băneasa, Topraisar, Tariverde, Hârşova) şi două puncte de sprijin (Cheia, Dumbrăveni).

Date fiind avertizările meteo, dar şi pentru o eficientă colaborare interinstituţională, recomandăm:

Serviciului Judeţean de Salvare să anunţe dispeceratul secţiei celei mai apropiate pentru deplasarea pe drumurile judeţene;

– primarilor să informeze RAJDP cu privire la numărul de persoane care necesită intervenţii medicale (dializaţi, gravide, etc.) şi situaţiile în care necesită transportul urgent;

– firmelor de transport persoane, care au rute pe drumurile judeţene să anunţe dispeceratele secţiilor pentru a pleca în coloană organizată, însoţită de utilajele regiei;

– conducătorilor auto să evite pe cât posibil deplasările. În caz de forţă majoră, să se informeze la dispeceratele noastre despre starea drumurilor, să le anunţe orice deplasare, iar în caz de incidente în trafic, să solicite ajutorul RAJDP prin IGSU (Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă), la numărul unic 112.

”Transmitem participanţilor la traficul de pe drumurile din judeţ să circule doar cu maşinile echipate cu cauciucuri de iarnă şi, mai ales, cu atenţie sporită, întrucât ne aşteptăm la vizibilitate redusă şi formarea poleiului, elemente care pot genera derapaje. Activitatea de deszăpezire este coordonată prin dispeceratul central al regiei – 0241 693 527, 0735 008 802 şi dispeceratele secţiilor Cuza Vodă – 0735 008 801, Băneasa – 0241 850 344, Topraisar – 0241 785 060, 0732 510 348, Tariverde – 0241 769 003, Hârşova – 0241 870 207, 0736 505 984”, spune Lucian Lungoci, administator RAJDP Constanța.

Sunteți obligați să asigurați căi de acces

Poliţia Locală Constanţa reaminteşte cetăţenilor obligațiile care le revin acestora în vederea deblocării căilor de acces spre locuințe și a trotuarelor din dreptul imobilelor proprii. Astfel, potrivit art. 3 pct. 14 din Hotărârea Consiliului Local nr. 184/2013, privind îmbunătățirea activităților de gospodărire, protecția mediului, întreținere și înfrumusețare a municipiului Constanța, instituțiile publice, persoanele fizice și persoanele juridice au obligația permanentă „să asigure îndepărtarea zăpezii și a gheții din zona imobilelor, precum și a țurțurilor de streașină și depozitarea acestora în afara părții carosabile și în alte locuri în care circulația pietonală să nu fie afectată”.

„Pentru evitarea aplicării sancțiunilor contravenționale prevăzute în art. 4 din H.C.L. nr. 184/2013, apelăm la buna înțelegere a situațiilor generate de sezonul rece, precum și la spiritul dumneavoastră civic”, au precizat reprezentanţii Poliţiei Locale Constanţa printr-un comunicat de presă.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Consiliul Județean Constanța: ”Vă rugăm să evitați deplasările în afara localității de domiciliu”

joi ian. 5 , 2017
Consiliul Judetean Constanta ia masuri suplimentare in urma avertizarilor meteorologice transmise pentru perioada 5 ianuarie, ora 22.00 – 7 ianuarie, ora 10.00, prin care judetul Constanta se va afla sub avertizare Cod Galben si Cod Portocaliu de ninsori si viscol. Astfel, de astazi se asigura permanenta, la numarul de telefon […]

V-ar putea interesa și: