Mănăstirea Sfânta Elena de la Mare din Costinești este zilele acestea (17-23 august), gazda seminarului internațional cu tema „Rolul spiritualității în promovarea reconcilierii”, seminar organizat de către Council for Research in Values and Philosophy (Washington DC, SUA), în colaborare cu Academia Română – Filiala Iași și Institutul Bretanion din Constanța. Evenimentul se desfășoară sub înaltul patronaj al IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Printre participanți se numără profesori universitari din SUA, Filipine, India, Pakistan, Egipt, Serbia, Liban, Marea Britanie, Turcia, România și reprezentanți ai Muftiatului Cultului Musulman din România.
Seminarul își propune o mai bună înțelegere a rolului pe care spiritualitatea îl poate avea în diminuarea tensiunilor inter-religioase și inter-etnice, tensiuni care sunt mai acute în lumea de astăzi. Răspunsul la întrebarea asupra rolului spiritualității în reconciliere nu este unul simplu, ci poate fi un rezultat al dialogului și întâlnirii între reprezentanții unor spații culturale și religioase diferite. Profesorul Mihai-Dan Chițoiu, reprezentantul Academiei Române, filiala Iași, a ținut să menționeze că reconcilierea reprezintă o nevoie foarte importantă în lumea de astăzi, în condițiile în care tensiunile cresc în diferite părți din lume și avem nevoie de răspunsuri absolut vitale pentru a obține o împăcare reală și efectivă, mai ales între comunitățile care conviețuiesc în aceeași zonă geografică și sunt de religii diferite. Constanța este un exemplu extraordinar și foarte interesant pentru o conviețuire bună între religii diferite.
Epoca globalizării de astăzi a adus o nouă și fără precedent situație la nivelul comunității (fie ea locală sau națională) la fel ca și pentru cei mai mulți dintre noi. Vecinii nu mai sunt doar prietenii, rudele sau conaționalii noștri, ci noii veniți din culturi și religii diferite. Aceasta este o situație potențială de conflict, tensiunile fiind datorate diferențelor de valori religioase și culturale. Iar acești noi veniți aduc cu ei un sens mai puternic al valorilor tradiționale și o dorință mai puternică de a-și păstra identitatea prin practicarea tot mai ferventă a religiei lor. Situația poate da naștere la tensiuni uneori foarte serioase. Riscurile sunt mari și acum este nevoie de o identificare a celor mai bune căi pentru a reconcilia aceste comunități. Spiritualitatea înțeleasă ca o practică aparținând unei anumite tradiții religioase și urmărind atât binele comunității cât și a individului este cea care poate oferi înțelegere și empatie pentru noii veniți asta întrucât cineva care are o practică spirituală poate recunoaște o nevoie similară pentru oricare dintre semenii săi.
Înaltpreafinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a concluzionat că în cadrul seminarului s-au expus puncte de vedere din fiecare religie sau confesiune creștină. Aceste puncte de vedere sunt cele care arată identitatea și idealul fiecăruia dintre noi: binele prezent, tinzând spre cel viitor și, mai ales, relația de comuniune, de prietenie și de frățietate între noi.