Senatorul social-democrat Ștefan Mihu a trimis o interpelare adresată premierului României dar și miniștrilor Economiei, Fondurilor Europene si Afacerilor Externe. Acesta solicită reprezentanților executivului măsuri urgente privind susținerea sectorului IMM-urilor, pilon de bază al economiei românești.
„De săptămâni bune, guvernul Orban ne tot „amenință” cu măsuri concrete pentru relansarea economiei țării și, desi ne apropiem cu pași repezi de scadența primei luni de stare de urgență, inițiativele și demersurile efective, în plan economic, sunt încă extrem de anemice și neconvingătoare sau, pentru a-l parafraza pe marele și veșnic actualul Caragiale, sunt „sublime, dar lipsesc cu desăvârșire”! În fapt, guvernul pare deosebit de prolific atunci când vine vorba să impună cetățenilor noi restricții sau limitări, unele dintre ele inconsistente sau ilogice, dar despre acest aspect ne rezervăm dreptul unei intervenții ulterioare, fiind însă în deplină pană de idei sau poate de voință politică, pentru a nu zice bună credință, atunci când se pune problema relansării economiei naționale!”, spune acesta.
Iată ce mai punctează senatorul constănțean:
„Mai mult decât atât, deși peste tot in UE, se depun eforturi susținute pentru diminuarea efectelor pandemiei de coronavirus în plan economic, inclusiv prin măsuri energice de sprijinire a populației active, de impulsionare și sprijinire a mediului de afaceri, la noi, preocuparea guvernanților pare a se „derula” într-o cu totul altă direcție și anume pe tăierea veniturilor populației, fie ei bugetari sau privați, omițându-se, voit sau nu, ponderea esențială a consumului și cererii interne în relansarea economiei naționale!
De parcă toate acestea nu ar fi fost suficiente, guvernul nu pare deloc interesat, urmând aceeași logică strâmbă, de total dezinteres, față de perspectivele economice ale țării, nici de valorificarea forței de muncă suplimentare rezultată, prin revenirea în țară, sub impactul pandemiei globale, a sute de mii de români, rămași fără loc de muncă!
Am asistat, astfel, stupefiați, zilele trecute, cum mii de români erau inghesuiți ca sardelele pe aeroportul din Cluj-Napoca, în disprețul oricărei norme de protecție impuse de pandemie, pentru a asigura forță de muncă sezonieră pe alte meleaguri. Desigur, oamenii trebuie să-și hrănească familiile si sa-și asigure mijloacele necesare de subzistență, dar ne întrebăm ce face in mod concret guvernul pentru a asigura locuri de muncă pentru cetățenii țării? Și ce facem cu cetățenii români proaspăt reveniți în țară? Îi trimitem de unde au venit chiar înainte de încheierea crizei? Chiar nu avem nevoie de aceasta resursă umană deosebit de importantă, mulți dintre cei în cauză preferând să rămână în țară chiar și pentru un venit mult diminuat față de cel obținut „afară”? Este un drept constituțional al acestor oameni, care este flagrant încălcat și anume acela de a trăi și munci în mod decent în propria țară!
Desigur, guvernanții invocă obsesiv „greaua moștenire”, lipsa acută de fonduri pentru relansarea economiei și, uneori, când iși mai aduc aminte, necesitatea limitării deficitului bugetar!
Evident că deficitul bugetar este important, dar și mai importantă este prezervarea perspectivelor de dezvoltare ale economiei românești! Să nu uităm că România se numără printre țările UE cu un nivel al datoriei publice extrem de scăzut, oricum mult mai mic decât al majorității statelor membre din zona Euro!
Să nu uităm, apoi, de inițiativele recente ale Comisiei Europene privind relaxarea schemelor de ajutoare de stat pe economie, la nivelul statelor membre, pe perioada pandemiei de COVID 19. A suprins total neplăcut, în acest context, nivelul extrem de modest, pentru a nu spune derizoriu, cerut și primit de țara noastră – doar 3.3 miliarde euro – pentru a susține sectorul IMM-urilor, pe plan financiar, inclusiv în materie de investiții și garanții publice pentru împrumuturi, toate acestea în comparație cu solicitări în domeniu, de zeci de ori mai mari, făcute și aprobate de Comisia Europeană pentru state membre ale UE, precum Polonia sau Portugalia, având o structură economică similară sau apropiată, când vine vorba de întreprinderile mici și mijlocii!
Oare nu mai avem nevoie de aceste IMM-uri, care constituie pilonul central al întregii economii naționale? Sau poate ne lipsesc ideile constructive si viziunea coerentă, atât de necesare, privind dezvoltarea economiei țării?
Față de cele de cele de mai sus, vă rog, domnule Prim-ministru și domnilor miniștri, să explicați Parlamentului țării considerentele avute în vedere pentru prezentarea atat de tardivă a cererii țării noastre privind nivelul schemelor de ajutoare de stat, precum si pragul extrem de scăzut al acestora!
Vă rog, totodată, să ne precizati strategia preconizată și măsurile concrete avute în vedere privind relansarea rapidă a acestui sector vital al economiei naționale, reprezentat de întreprinderile mici si mijlocii!”