Septimiu Bourceanu, senator și președintele Organizației Municipale a PNL Constanța, a vorbit în emisiunea „Punctul pe i”, la Tomis TV, despre proiectele derulate în municipiul Constanța.
„Trebuie să recunoaștem că astăzi există un disconfort major generat de investițiile care se desfășoară concomitent în Constanța. Sunt investiții majore, importante, unele care țin de infrastructura critică a orașului, și bineînțeles că resimțim cu toții, inclusiv eu, în trafic. Vreau să mulțumesc tuturor constănțenilor pentru înțelegere. Cu sprijinul lor reușim să implementăm proiectele.”, a declarat acesta.
Septimiu Bourceanu a precizat însă că există două nuanțe în această discuție: cetățeanul are dreptate când vede aglomerație, dar există și perspectiva celui care implementează proiectele, care știe că nu are cum să schimbe infrastructura de canalizare fără să deschidă capacele de le canivourile respective. Acest lucru presupune în foarte multe situații închiderea unei benzi. Nu puteam însă altfel.
O problemă de care se lovesc uneori constructorii este că nu există o arhivă clară a infrastructurii din pământ a Constanței și se găsesc deseori surprize. De pildă, în zona portuară s-a făcut un studio geo în trei puncte pentru a verifica situația terenului. Au găsit acolo un depozit vechi de păcură, deci a fost nevoie de o reproiectare și de un nou set de lucrări.
Parlamentarul liberal a vorbit și despre împrumutul recent de circa 250 de milioane de lei contractat de primărie, despre care spune că este necesar.
„Acest tip de împrumut se acordă doar pentru cofinanțarea fondurilor europene. Este necesar acest tip de împrumut. El are niște condiții foarte bune pentru municipiul Constanța, care își permite acest împrumut. Este necesar pentru a nu bloca implementarea proiectelor.”, a declarat Septimiu Bourceanu.
Constanța are de primit 120 de milioane de lei de la statul român
Acesta a punctat faptul că municipiul are de primit 120 de milioane de lei de la statul român.
„Statul român, Guvernul României, prin diferite ministere, datorează municipiului Constanța 120 de milioane de lei, plăți făcute de municipiul Constanța către prestatorii de servicii în cazul celor care implementează fonduri europene. Și atunci ce facem, blocăm sau finanțăm?”, a întrebat acesta retoric.
O parte din acest împrumut cu siguranță va aduce beneficii pentru că nu vom mai avea pierderi în rețeaua de termoficare. În plus, din cauza războiului, prețurile au o dinamică mult mai mare.
„Avem nevoie de finanțare pentru a evita cât mai multe actualizări. Cu cât lucrurile se implementează mai repede și plătești mai repede, cu atât eviți actualizări de preț.”
Emisiunea poate fi urmărită mai jos.
Intelegem discomfortul cauzat de investitiile majore, in sa nu intelegem in ruptul capului lipsa de logica a acestor lucrari, care treneaza de foarte mult timp.
Exemple minore: se decoperteaza asfaltul pe artere majore pentru re-asfaltare, insa ramane asa timp de luni bune; se sparge carosabilul pentru anumite reparatii minore, asa ramane, fara asfaltare timp de luni bune, se incep reabilitari ale intersectiilor si raman asa neterminate timp de mai multe luni.
N-are rost sa aduc in discutie strada Stefan cel Mare, sau Cuza Voda.
Scuzele si multumirile „managementului” orasului, sau ale partidelor care se perinda la „conducerea” tarii nu fac doi bani, provin de la oameni depasiti in totalitate de situatie. Oamenii astia ar trebui sa fie la pensie, sa creasca nepoti, nu in functii pentru care n-au fost niciodata pregatiti.
Greseala permanent facuta este aceea de a-i considera pe edili ca fiind oameni depasiti de situatie ! Fals ,depasiti grav de aceste situatii sunt doar cei care ar trebui sa opreasca jaful banului public si abuzul in serviciu .Adica cei dela Curtea (camera )de conturi si DNA .De ce se incheie contracte cu lucrari publice care nu se pot derula concomitent ? Nu poate fi vorba decat niste interese legate de cheltuirea banului public aducator de avantaje celor care semneaza contractele.Nu exista niciun control asupra proiectelor facute doar pentru a irosi banii din resurse publice.Evolutia extraordinara a oraselor Cluj,Brasov ,Timisoara si Sibiu se datoreaza in primul rand seriozitatii Institutiilor de forta .Scurt