Sezonul estival și valul de covid suprasolicită Serviciul de Ambulanță al Județului Constanța. Ce vă roagă conducerea instituției

SAJ Constanta sediu

Serviciul de Ambulanță Județean Constanța, în plin sezon estival, pe lângă creșterea numărului urgentelor medico-chirurgicale, în contextul afluxului de turiști, se confruntă și cu o a doua provocare, cea a creșterii numărului de cazuri de pacienți infectați cu virusul SARS-Cov 2.

Dacă la începutul lunii Iulie 2022 numărul mediu de solicitări de urgenta/ 24 ore era de 350 de cazuri, la acest moment, acesta este de 550 cazuri/24 de ore, înregistrându-se o creștere de 57% a numărului de solicitări.

Conform metodologiei I.N.S.P., testarea pentru Covid 19 se impune in cazul pacientilor care prezinta simptomatologie specifica definitiei de caz. In acest context, Serviciul de Ambulanta Judetean Constanta testeaza, monitorizeaza si gestioneaza terapeutic pacienti simptomatici, pacienti care reprezinta, in sine, urgente medicale, fiind instabili hemodinamic si respirator. Pana la confirmarea diagnosticului si monitorizarea pacientului prin medicul de familie sau prezentarea acestuia intr-un centru dedicat, prima evaluare este facuta de catre echipajele de asistenta medicala de urgenta ale Serviciului de Ambulanta.

„Adresabilitatea pacientilor simptomatici (simptomatologie tipica de infectie SARS-Cov 2) era, la inceputul acestei luni, in medie de 50 solicitari/24 de ore, in prezent, aceasta cunoaste o crestere de 400%, fiind inregistrate in medie 200 solicitari/24 de ore.”, a precizat medic primar cu atributii de director medical, dr. Badescu Panturu Mirela Daniela.

Capacitatea operativa planificata pentru a acorda asistenta medicala de urgenta prespitaliceasca in perioada sezonului estival a fost estimata la 35 de echipaje in regim de permanenta, moment in care nu se putea anticipa conturarea unui nou val de infectii SARS-Cov 2.

„Este evident ca in acest context infectios suntem solicitati suplimentar, astfel, de la o medie de 5-6 solicitari/ echipaj/tura, ajungand in prezent la 8-9 solicitari/echipaj/tura.”, a mai spus aceasta.

Un alt segment de activitate, care trebuie deservit de catre Serviciul de Ambulanta este cel reprezentat de transferurile interjudetene intre unitati sanitare, în special transferurile medicale asistate, consumptive de resurse si de timp.

„In ceea ce priveste activitatea de testare, am fost sustinuti de catre Directia de Sanatate Publica a Judetului Constanta, care ne-a oferit cu titlu de gratuitate teste antigen rapide si echipamente de protectie. Contextul legislativ favorabil, care a permis mentinerea numarului de posturi alocat institutiei noastre in perioada starii de alerta, a dus la cresterea capacitatii noastre operative cu 25%. Ca atare,solicitarea de echipaje operative de la alte Servicii de Ambulanta, pe perioada sezonului estival, nu a mai fost justificata, in situatia in care si acestea, la randul lor, se confrunta cu deficit de personal.”, a mai spus directoarea SAJ.

Serviciul de Ambulanta Judetean Constanta se considera pregatit, din punct de vedere al resurselor (parc auto functional, medicamente, materiale sanitare, etc.) pentru a asigura in regim de continuitate si la un nivel optim asistenta medicala de urgenta prespitaliceasca in judetul Constanta.

Reprezentanții Ambulanței revin cu rugămintea adresata populației sa nu solicite nejustificat un echipaj medical de urgenta calificat, orice astfel de actiune putand genera un timp crescut de asteptare pentru o urgenta reala.

Cu ocazia “Zilei Nationale a Ambulantei”, sarbatorita azi 28 iulie,conducerea Serviciului de Ambulanta Judetean Constanta multumeste angajatilor sai si le ureaza “Multa sanatate, putere de munca, realizari profesionale si personale!”.

De asemenea, in egala masura, SAJ dorește Multa sanatate!” populatiei aflate pe teritoriul judetului Constanta si ii asigură ca pot apela cu incredere la serviciile si recomandarile noastre.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Ca la noi la nimeni: polițiștii locali îi amendează pe polițiștii din MAI pentru parcare neregulamentară

joi iul. 28 , 2022
Comisarul-șef Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Federaţiei Sindicatelor Democratice din Poliţia Română (F.S.D.P.R.), atrage atenția asupra unei situații neobișnuite din orașul Constanța, unde polițiștii locali i-au amendat, în repetate rânduri, pe polițiștii din Poliția Națională. Motivul îl aflați în articol. „Polițiștii noștri din toată țara, în perioada sezonului estival, […]
politia locala constanta

V-ar putea interesa și: