Simona Halep împlineşte astăzi 24 de ani. Povestea succesului

Simona Halep
Simona Halep (foto: ct100.ro)

Simona Halep, a doua jucătoare de tenis a lumii, conform clasamentului WTA, împlineşte, astăzi, 24 de ani, ea aniversându-şi ziua de naştere în China, unde va participa, săptămâna viitoare, la turneul de categorie Premier 5 de la Wuhan.

Halep a început să practice tenisul la vârsta de 4 ani, în oraşul ei natal, Constanţa, sub îndrumarea antrenorului Ioan Stan şi cu un puternic sprijin familial. La 14 ani, ea s-a hotărât să urmeze o carieră profesionistă, debutând astfel în circuitul ITF. În numai doi ani, Simona Halep a ajuns printre cele mai bune junioare din lume şi s-a impus la Roland Garros, în 2008, pe tabloul rezervat tinerelor jucătoare.

„Când Simona avea zece ani, le-am spus apropiaţilor că visul meu e ca Simona să ajungă la Roland Garros. Am avut o încredere incredibilă de la care nu m-am abătut. Au fost momente foarte grele, am investit totul. Toţi apropiaţii îmi spuneau că sunt nebun. Tot de atunci am mers cu ea la turnee în străinătate. La 16 ani, visul mi s-a împlinit când a câştigat Roland Garros la juniori”, îşi amintea, în 2013, Stere Halep, tatăl Simonei.

Performanţa de la Roland Garros a reprezentat intrarea într-o nouă etapă a carierei, astfel că Halep s-a mutat la Bucureşti. Ea a început să joace constant la turneele WTA, din 2010, an în care a pătruns în premieră în Top 100 mondial şi a disputat prima finală, la Fes.

Progresul Simonei Halep a continuat, dar din 2013 a devenit exploziv. Ea a câştigat şase turnee în numai şase luni, pe toate suprafeţele şi a fost declarată de WTA jucătoarea cu cel important progres. „Totul a început cu un parcurs incredibil la Roma, iar acum, şase luni mai târziu, ea se află pe punctul de a ajunge în Top 10 – Simona Halep este «Most Improved Player Of The Year»”, a motivat WTA alegerea făcută.

Anul 2014 a fost cel în care Simona Halep a atins cea mai înaltă clasare în ierarhia WTA, locul 2, şi a disputat prima finală a unui truneu de Grand Slam, la Roland Garros, pierdută în faţa rusoaicei Maria Şarapova (4-6, 7-6 (5), 6-4). Specialiştii au apreciat că finala de la Roland Garros, ediţia 2014, a fost cea mai echilibrată şi spectaculoasă din ultimii 13 ani şi una dintre cele mai lungi din istorie. De asemenea, ultimul act de la Paris a fost cea mai vizionată partidă de tenis feminin din istoria televiziunii Eurosport.

Finalul sezonului 2014 a adus alte premiere în palmaresul româncei, calificarea la Turneul Campioanelor şi victoria împotriva „reginei” tenisului femin, americanca Serena Williams, obţinută cu un scor categoric, 6-0, 6-2, în cadrul acestei competiţii. „Este cel mai mare meci din viaţa mea. Nu pot să explic acum ce simt, sunt foarte fericită. Vreau doar să mă bucur. A fost visul meu să înving pe una dintre surorile Williams”, a spus Halep atunci.

La acel turneu, prin rezultatul din partida cu Ana Ivanovici, românca avea ocazia să o scoată din competiţie pe Serena Williams. Dar Simona Halep a câştigat un set în meciul cu Ana Ivanovici, echivalent cu eliminarea sportivei sârbe şi calificarea liderului WTA, Serena Williams, în semifinalele Turneului Campioanelor. Halep şi Williams s-au reîntâlnit în finala de la Singapore, iar americanca nu a ratat ocazia de a-şi lua revanşa (6-3, 6-0).

 

Pentru multe jucătoare, menţinerea pe locurile fruntaşe ale topului WTA este greu de realizat. Nu a fost cazul Simonei Halep. Devenită o vedetă de talie mondială, Halep a rămas în lumina reflectarelor şi în acest an, în care a continuat să impresioneze lumea tenisului cu noi performanţe, printre care titlul de la Indian Wells, cel mai strălucitor din cariera ei de până acum.

Halep practică un tenis spectaculos, iar acest lucru i-a adus numeroşi fani în toată lumea. Calităţile româncei, inteligenţa în joc, puterea de luptă, capacitatea de efort, rapiditatea în deplasare, acurateţea şi divesitatea loviturilor, compensează diferenţa de forţă în faţa modelului actual de jucătoare de tenis, înalte, cu loviuri şi servicii năpraznice. Popularitatea ei, şi nu numai în rândul românilor, a atras atenţia.

„Oriunde merge Halep şi cu oricine joacă, scandările sunt de la începutul şi până la finalul meciului: Si-Mo-Na, Si-Mo-Na, Si-Mo-Na. Desigur, mulţi dintre fani flutură steaguri româneşti. Dar întreaga arenă are tendinţa să fie cuprinsă de «Simania», pe măsură ce meciul se desfăşoară. O mare parte din charisma lui Halep vine din faptul că este, în esenţă, o «fată mică» care-şi pune amprenta într-un joc dominat de atlete mai mari şi mai puternice. Dar este mai mult în Simania decât tenisul ei. Este personalitatea ei, într-un mod tăcut, dar real. Halep nu este vivace precum Caroline Wozniacki sau stimulativă intelectual ca Andrea Petkovici. Ea nu are umorul extravagant al Mariei Şarapova, nici dispoziţia senină a zâmbitoarei Ana Ivanovici. Calitatea cea mai atrăgătoare a Simonei Halep este modestia cuprinzătoare. În multe feluri, Halep este outsiderul perfect. Cu toate acestea, este numărul 3 mondial (n.r. – locul ocupat atunci când a fost scris materialul). Probabil, ea are nevoie cel mai puţin de suport emoţional decât aproape oricare dintre jucătoarele pe cale le întâlneşte, dar fanii o iubesc, îi scandează numele, mereu şi mereu. Trebuie să fie drăguţ să fii Simona Halep. Cu siguranţă, ea crede că este”, nota în acest an publicaţia Tennis Magazine, într-o caracterizare măgulitoare, dar reală, făcută jucătoarei din Constanţa.

 

Meciuri câştigate – meciuri pierdute: 312-147;

Premii totale: 10,13 milioane de dolari;

Cel mai mare premiu: 1,1 milioane de dolari (Roland Garros);

Cea mai înaltă clasare în ierarhia WTA: Locul 2 (16 săptămâni).

Sursa text și informații suplimentare în: Mediafax.ro


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

VIDEO. Taximetrist înjunghiat în centrul Constanței. Agresorul s-a sinucis

Dum sept. 27 , 2015
ACTUALIZARE: Potrivit unor surse neoficiale, sinucigașul se numește Jitar Cosmin Mihai, are24 de ani și era din Constanța. Un taximetrist a fost înjunghiat, azi dimineaţă, în centrul oraşului Constanţa. Agresoul a fost prins după ce s-a refugiat în barul Bourbon, unde s-a înjunghiat în piept cu un cuţit, a murit în urma […]

V-ar putea interesa și: