De câteva zile, semafoarele din Constanța nu mai funcționează. De fapt, indică galben intermitent. Decizia a fost luată din cauza reducerii valorilor de trafic după introducerea restricțiilor de trafic, prin ordonanțe militare.
„În contextul actual, în urma unei analize prealabile, pe fondul scăderii valorilor de trafic generat de măsurile dispuse la nivel național pentru prevenirea răspândirii infecției cu COVID-19, Poliția Rutieră Constanța a solicitat Primăriei municipiului Constanța întreruperea funcționării semafoarelor electrice instalate în intersecțiile din municipiul Constanța.”, a precizat Andreea Iliescu, purtător de cuvânt al IPJ Constanța.
Alt șofer spune că oamenii mai merg și la muncă, să plătească taxe și impozite, nu ies la plimbare să stea în intersecție. E vorba de un angajat în mediul privat, nu bugetar.
„Ne enervăm că stăm acasă, ne enervăm și când ieșim”, a comentat altcineva.
Mulți șoferi nu sunt mulțumiți de decizie.
„La început a fost în regulă, nu s-a circulat foarte mult, dar în ultimele zile lucrurile s-au schimbat. Traficul e la jumătatea unei zilei obișnuite, în opinia mea. Sunt unele intersecții pe unde nu mai putem să trecem. Toată lumea stă și înjură la volan. O să înjurăm în trafic în Săptămâna Mare. Asta vor de la noi?”, a spus un șofer nemulțumit.
Zona de care s-a plâns cel mai mult este intersecția bulevardului Tomis cu Aurel Vlaicu. Sunt însă multe intersecții mari în care traficul e dificil. Cea de la Dacia, de pildă, sau de la Casa de Cultură.
Poliția face un apel către participanții la trafic: conducători de vehicule să respecte regulile de circulație în intersecțiile în care instalația de semaforizare nu funcționează.
„Conducătorii auto trebuie să respecte semnificația indicatoarelor de reglementare a priorității (drum cu prioritate, oprire sau cedează trecerea).
Mai mult, șoferul care efectuează viraj la stânga trebuie să acorde prioritate de trecere vehiculelor care circulă din sens opus.
Este regretabil faptul că o parte dintre conducătorii de vehicule sunt influențați de rutina zilnică în timpul deplasării și astfel sunt în dificultate atunci când în traficul rutier intervin schimbări. Îi rugăm pe această cale să circule cu o viteză redusă și cu o atenție sporită.”, a precizat Andreea Iliescu.
Aceasta a precizat că, în ceea ce privește siguranța rutieră, de la momentul întreruperii funcționării semafoarelor electrice și până în prezent, în municipiul Constanța nu a fost înregistrat un risc rutier crescut.
„De altfel, în această perioadă s-au înregistrat accidente soldate doar cu pagube materiale, în intersecțiile unde semafoarele nu funcționează, însă numărul acestora este inferior celui privind accidentele rutiere produse anterior, pe fondul nerespectării culorii semaforului electric.”, a conchis reprezentanta IPJ Constanța.
Cel mai recent a avut loc pe 10 aprilie, după-amiază. O mașină circula pe bulevardul Tomis și, când a ajuns la intersecție cu bulevardul Ferdinand, a intrat în coliziune cu un alt autoturism, care nu a respectat semnificația indicatorului Oprire. In urma impactului, auto care nu a respectat indicatorul s-a răsturnat.