Soluții moderne pentru transportul în Comun. Se pot importa în România exemplele din Hong Kong și Dubai?

Autoritățile din Hong Kong și din Dubai au găsit o soluție modernă pentru aglomerația cauzată de transportul în comun. Începând de anul viitor, în aceste orașe, accesul la metrou se va putea face cu telefonul.

Astfel, vor fi evitate cozile de la turnicheții de acces, speră inițiatorii sistemului.

În Hong Kong și Dubai se va putea intra la metrou cu telefonul

Aglomerație la metroul din Hong Kong. Sursă: Busy
Aglomerație la metroul din Hong Kong. Sursă: Busy

Începând de anul viitor, 91 de staţii de metroul din Hong Kong vor fi dotate cu un sistem de acces cu ajutorul telefonului. Călătorii vor intra la metrou după ce vor scana un cod QR la trecerea de turnichete, potrivit Tech Crunch.

Începând din 2020, persoanele care folosesc transportul în comun din Dubai vor putea plăti călătoriile folosind telefoanele mobile. După ce vor activa cardul virtual dedicat transportului, utilizatorii își vor atinge pur și simplu telefoanele pe porțile electronice din stațiile de metrou pentru a intra și ieși. După lansarea sistemului de anul viitor, pasagerii vor putea să folosească sistemul pentru a-și plăti tariful la alte mijloace de transport public. De asemenea, călătorii vor putea să plătească taxele de parcare cu ajutorul cardului virtual, informează The National.

Nicoleta Lupulescu
Nicoleta Lupulescu

Nicoleta Lupulescu, o tânără care locuiește în Emiratele Arabe Unite și lucrează la o instituție federală din Dubai, crede că metroul este foarte util pentru persoanele care circulă în emirat. „Metroul este foarte folositor, mai ales că nu este doar subteran. Doar o mică porțiune din traseu este subterană.”, transmite românca.

Metroul din Dubai, văzut din biroul Nicoletei Lupulescu
Metroul din Dubai, văzut din biroul Nicoletei Lupulescu

Plata cu telefonul, un trend

Alexandru Ciachir, confondator al proiectului Hack the Zone, crede că plata cu telefonul este deja o modă pentru tinerii din mediul urban. „Să plătim cu telefonul devine un trend. Plata la sistemul de transport public, în special pentru accesul la metrou, ar aduce un plus foarte mare. Nu mai există acel moment în care avem un plan făcut la zi și știm ce urmează să facem în următoarele două ore. Avem o viață foarte dinamică și oricând planul nostru poate să fie modificat printr-un singur telefon de la colaboratori sau treburi personale. Privind situația în care suntem mereu pe fuga și presați de timp, uităm să verificăm dacă mai este valid cardul de acces sau dacă îl mai avem în portofel. O metodă de plată cu ajutorul telefonului ne scutește de aceste mici verificări, într-adevăr simple, dar importante într-o situație dificilă din punct de vedere al administrării timpului.”, explică IT-istul.

Alexandru Ciachir
Alexandru Ciachir

Avantaje

În Dubai, accesul la metrou se poate realiza deja foarte rapid cu ajutorul unui card. „Există un card care se încarcă prin telefon. Se încarcă prin NFC și apoi se transferă pe cardul NOL.”, transmite Nicoleta Lupulescu.

Alexandru Ciachir explică avantajele sistemului de plată NFC. „Prin tehnologia NFC Near-field communication putem să plătim cu telefonul. Este deja implentată prin foarte multe locații, magazine sau în supermarketuri. Sistemul de plată din locațiia respectivă trebuie să fie dotată cu un echipament POS care îi permite procesarea plăților prin tehnologia NFC. Tehnologia a avansat și toate dispozitivele mobile. Toate mărcile producătoare de telefoane sau tablete au implementate din fabrică aceasta tehnologie. Un dispozitiv mobil care are funcția NFC poate să sincronizeze două telefoane pentru a transmite anumite informații și fișiere sau poate să printeze un document la o imprimantă ce are această tehnologie. Nu este conceput doar pentru sistemul de plăți. Sunt multe alte lucruri care pot fi efectuate cu ajutorul sistemului NFC.”, spune tânărul IT-ist.

Plata cu telefonul. Sursă: Arsis

Riscuri

IT-istul crede că trebuie să existe un grad ridicat de atenție atunci când este activat sistemul NFC. „A apărut un trend în a efectua plata cu telefonul, iar aici ne expunem la un risc destul de mare. Cel mai mare risc este sa uităm această opțiune activată pe telefonul nostru, unde avem direct contul bancar asociat pentru efectuarea plăților. Ce înseamnă acest lucru? Nu este prima data cand rau facatorilor li se atrage atenția că este o sursa de venit destul de ușoară, pentru că noi suntem destul de stresați și ocupați, iar asta duce la neatenție sau nu mai luăm în calcul anumite aspecte din punct de vedere securitate. Ei pot efectua plați fictive direct din contul nostru bancar. Lăsată activă, funcția NFC poate să ne expună dispozitivul și la atacuri cibernetice, funcția permite accesul sau așteaptă instrucțiuni. Recomandarea specialiștilor este să folosim această funcție NFC pentru plăți sau diverse operațiuni, doar când avem nevoie, și dezactivarea funcției în momentul în care nu o mai folosim.”, explică Alexandru.

Aglomerație la metrou. Piața Victoriei. Sursă: Adevărul
Aglomerație la metrou. Piața Victoriei. Sursă: Adevărul

Se poate realiza accesul la metrou cu telefonul în București?

Este accesul la metrou cu telefonul posibil în București? Alex Ciachir spune că există infrastructura necesară pentru a se implementa acest sistem. „Din punct de vedere tehnic este destul de ușor, însă trebuie să luăm în considerare infrastructura de validare a biletelor la metrou sau a transportului în comun. Un asemenea sistem de validare acces este deja funcțional pentru autobuze în București, dar sistemul este conceput pentru anumite carduri de acces ce se pot achizitiona din rețeaua STB. Principiul de validare este similar prin tehnologia NFC (Near-field communication). Cât despre accesul la metrou în Bucuresti, turnicheții sunt deja echipați cu o asemenea tehnologie, dar nu este folosită sau nu a fost dată în folosința călătorilor.”, spune IT-istul.

Sursa text: Editiadedimineata.ro


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Sens unic nou în zona Flămânda din Constanța

lun oct. 28 , 2019
Din luna noiembrie se instituie sens unic pe strada Petru Vulcan, dinspre strada Poporului până la intersecția cu strada Flămânda. Măsura a fost luată de Primăria Municipiului Constanța, prin S.C. Confort Urban, pentru a nu se forma ambuteiaje pe acest tronson de drum și pentru fluidizarea traficului rutier. Zona este […]

V-ar putea interesa și: