Lanțul de magazine Auchan a anunțat retragerea de la comercializare a produsului „Auchan File de Somon sălbatic de Alaska afumat”, în urma detectării bacteriei Listeria monocytogenes.
Produsul vizat are gramajul de 100 de grame și face parte din lotul cu data de expirare 5 ianuarie 2025, potrivit comunicatului ANSVSA.
Consumatorii care au cumpărat produsul cu codul EAN 5949084019964, din lotul 05012025, sunt sfătuiți să nu îl consume. Aceștia pot returna produsul la orice magazin Auchan, unde vor primi înapoi contravaloarea acestuia, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.
Măsura de retragere se aplică exclusiv produselor din lotul menționat, cu data de expirare 05.01.2025. Pentru siguranța consumatorilor, reprezentanții companiei recomandă verificarea cu atenție a lotului înscris pe ambalaj.
Listerioza este o boală cauzată de bacteriile din genul Listeria, în special Listeria monocytogenes (un cocobacil Gram pozitiv), o bacterie ce poate fi găsită în sol, apă, vegetale crude, carne, produse lactate nepasteurizate şi alte alimente contaminate. Bacteria Listeria monocytogenes are o rezistenţă extrem de mare la temperaturi scăzute şi poate supravieţui într-o gamă variată de medii.
Infecţia cu Listeria monocytogenes se poate produce, în principal, pe cale digestivă, prin consumul de alimente contaminate. Persoanele cu un sistem imunitar slăbit, femeile însărcinate, nou-născuţii şi persoanele în vârstă sunt mai susceptibile la infecţia cu Listeria şi la dezvoltarea formelor severe de listerioză. Perioada de incubaţie a listeriozei poate varia dar, în general, este între trei şi 70 de zile.
Potrivit Medlife, simptomele listeriozei pot varia în funcţie de severitatea infecţiei şi de persoana afectată. În multe cazuri, persoanele sănătoase pot fi purtătoare ale bacteriei Listeria monocytogenes fără a prezenta simptome evidente. În cazul în care apar simptome, acestea pot include: febra, dureri musculare, dureri de cap, greaţă şi vărsături şi diaree. Este important de remarcat că simptomele listeriozei pot apărea la câteva zile sau chiar săptămâni după expunerea la bacterie.