SONDAJ Majoritatea covârșitoare a constănțenilor nu sunt de acord cu proiectul lui Chițac de a construi o șosea în zona de coastă de care ar beneficia un lider PSD

Vergil Chițac și motanul său, Caramel, salutau constănțenii în campania electorală. Sursă foto: Facebook

În perioada 28 mai – 1 iunie 2022 s-a desfăşurat online un sondaj de opinie prin care s-a urmărit consultarea populaţiei în legătură cu proiectele imobiliare în zona de coastă a Constanţei. Demersul a fost o actualizare a datelor obţinute în februarie 2021, folosind acelaşi instrument, cu mici modificări şi a fost realizat de Simona Niculae, sociolog.

Aceste sondaje reprezintă o reacţie a cetăţenilor la proiecte de Hotărâri ale Consiliului Local ce vizau diverse faze ale proiectelor imobiliare, ultima fiind despre transferul unor loturi către Confort Urban, pentru a edifica un drum ce ar fi deschis calea către realizarea accesului auto la plaja Modern si începerea construcțiilor de 2-6 etaje pe taluzul din zona Bucovinei.

Proiectul a fost inițiat de primarul Decebal Făgădău. Unul dintre beneficiarii indirecți ar fi fost Ion Dumitrache, președintele Organizației Municipale a PSD Constanța, spun cei de la USR.

„Primarul Vergil Chițac ne acuză că am „sabotat“ proiecte pe care el le consideră „inițiative ambițioase“ pentru Constanța. Amintim cel mai recent proiect „ambițios“ din arsenalul lui Vergil Chițac, „sabotat“ cu succes de USR Constanța în ultima ședință de Consiliu Local: construirea unei artere rutiere pe taluzul plajei Modern, la cererea liderului PSD Constanța, Ion Dumitrache. Așadar, Vergil Chițac consideră o „inițiativă ambițioasă“ o șosea înțesată cu trafic rutier și pregătirea terenului perfect pentru un adevărat tun imobiliar pe toată faleza Constanței, zonă ce ar trebui să fie dedicată plimbărilor pietonale și aerului curat. Dacă acestea sunt „sabotajele“ de care ne acuză primarul orașului, atunci ne declarăm vinovați. „Inițiativele ambițioase“ ale lui Vergil Chițac nu au nicio legătură cu interesele constănțenilor.”, spune consilierul local USR Mihai Ochiuleț

Au fost completate 785 de chestionare. Un procent de aproape 93% dintre cei chestionaţi sunt împotriva proiectelor imobiliare pe taluz (din care 86% se opun total acestora). Cel mai des menţionate efecte negative sunt: distrugerea mediului/naturii (83,9%), distrugerea peisajului (72,7%), aglomeraţia care s-ar produce şi temerea că ce se va construi nu va avea valoare estetică (ambele 70%). Un procent de 87,5% dintre respondenţi nu văd vreun efect pozitiv al proiectelor imobiliare în zona de coastă.

Opiniile respondenţilor, legate de ce ar trebui să se întâmple cu taluzul, sunt împărţite în cea mai mare parte între: ar trebui să devină parc (69,5%) şi să ramână salbatic (18,9%). Indiferent ce funcţiuni urbane ar trebui incluse pe taluz, 96% consideră că trebuie să includă parc/spaţii verzi, alături de locuri de joacă (57%). Procente de sub 1% dintre respondenţi sunt în favoarea construirii locuinţelor, hotelurilor sau birourilor.

Cei chestionati sunt în dezacord parţial sau total că o parcare la baza dealului Modern ar îmbunătăţi traficul în oras (77%) si sunt de acord total sau partial că existenţa unei parcări ar creşte poluarea (78%) şi nivelul de zgomot (75%). Chiar şi atractivittea zonei ar scădea, in opinia a peste jumătate din respondenţi (52% acord total sau parţial).

In privinţa instituirii circulaţiei auto pe lungimea plajei Modern, 80% dintre respondenţi sunt în dezacord total sau parţial că ar îmbunătăţi traficul în oraş, în contradicţie cu primăria, care susţine că un drum este necesar tocmai pentru fluidizarea traficului. Un procent de 59% sunt în dezacord total sau partial că circulaţia auto ar îmbunătăţi accesul tuturor la plaja. Marea majoritate este de acord total sau parţial că circulaţia auto ar creşte poluarea (81%), nivelul zgomotului (83%), ar face plaja neatrăgătoare (71%) şi ar fi de acord total sau parţial ca plaja să fie zonă de promenadă pentru pietoni si biciclisti (83%).

Aptoape 80% dintre cei chestionaţi sustin că este o idee bună propunerea de a avea o promenadă pietonală de-a lungul plajei, de la Cazinoul din Constanţa până la Mamaia.

Rezultatele sunt asemănătoare cu cele din sondajul precedent, indicând o opinie consolidată a populaţiei, care este în proporţie covârşitoare împotriva construcţiilor pe taluz şi a deschiderii circulaţiei auto de-a lungul plajei. Populaţia este în favoarea păstrării taluzului ca zonă verde cu o promenadă pănă la statiunea Mamaia. Oamenii percep taluzul ca fiind al comunităţii, acesta este mesajul lor pentru autoritătile locale. Din comentarii şi discuţii reiese ca pentru locuitori zona de coastă este un reper încărcat afectiv şi vor să fie protejată.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “SONDAJ Majoritatea covârșitoare a constănțenilor nu sunt de acord cu proiectul lui Chițac de a construi o șosea în zona de coastă de care ar beneficia un lider PSD

  1. adica nu mai facem nimic daca in zona este vre-un barosan si asta ca sa- i facem in necaz Nu cred in ,, statistica ,, asta Suna a ceva care trebuie sa sustina articolul

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Direcția Regional Antifraudă Constanța, primul loc pe țară

mar iun. 7 , 2022
Unul dintre obiectivele majore ale ANAF este combaterea evaziunii fiscale, un flagel al economiei care păgubește bugetul general consolidat de resursele necesare bunei desfășurări a statului. În acest sens, Agenția desfășoară acțiuni de control menite să îndrepte sau să sancționeze neregulile comise de contribuabili, îmbunătățind astfel gradul de colectare. Astfel, […]

V-ar putea interesa și: