Patru oameni au murit ieri înecați, în Mamaia, încercând să salveze câțiva copii cu colaci de înot, care au fost trași de curenții puternici, în largul mării. Unii părinți au fost neglijenți, iar două sau trei fetițe au intrat în apă deși era steagul galben arborat, a spus la Digi24 Gabriel Culea, șeful salvamarilor din Mamaia. Soția unuia dintre cei care au decedat i-a spus soțului să intre în apă și să le salveze, dezvăluie salvamarul.
„Două sau trei fetițe au fost nesupravegheate, era steagul galben arborat, nu au voie copiii la îmbăiere, părinții au fost neglijenți, au lăsat acele fete să intre în apă. În zona respectivă, turiștii care au observat, ei au fost primii care au observat, unul dintre ei a intervenit să participe la salvare. Încercam să ieșim afară, nu mai eu și ceilalți colegi, am încercat înot să ieșim cu cei pe care încercam să-i scoatem din acea zonă periculoasă, fără ambarcațiune nu s-a putut. Dar cu jetski-urile de intervenție am putut să ieșim să ne apucăm de manevrele de resuscitare. Soția unuia dintre cei care au decedat, ea i-a spus soțului intră în apă și fugi și salvează-i. Ea stând la capul lui, unde noi făceam manevrele de resuscitare, vorbea într-una și spunea că a văzut că fetele nu se descurcă și i-am spus du-te tu, du-te tu ca știi să înoți. Astea sunt vorbele ei”, povestește Gabriel Culea, șeful salvamarilor din Mamaia.
Arafat: „Când intră în apă își pierd controlul”
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, i-a sfătuit pe turiștii care se află pe litoral să urmeze recomandările salvamarilor pentru a evita o tragedie.
„Sfaturile date de salvamari sunt încălcate, chiar dacă este arborat steagul roșu, oamenii intră în apă și riscă. Și astăzi avem trei decedați la o singură intervenție de la Mamaia și altă persoană dintr-un alt loc, tot din Mamaia, transportată cu elicopterul în stare gravă. Deci, singurul apel este să asculte recomandările celor de la salvamari. Salvamarul știe că marea este agitată și când arborează steagul roșu există motive pentru acest lucru, chiar dacă oamenii sunt înșelați că pot face față valurilor. Când intră în apă își pierd controlul”, a spus Raed Arafat, la Digi24.
El a mai atras atenția că oamenii care ignoră recomandările salvamarilor își pot pune viața în pericol și i-a îndemnat încă o dată să asculte mesajele autorităților pentru a se întoarce acasă sănătoși:
„Populația va trebui să înțeleagă că cei care îi sfătuiesc nu au niciun interes să le strice vacanța, ci să-i păstreze în siguranță și să le salveze viața. Salvamarul, când ridică steagul roșu, el previne aceste situații. Dacă nu sunt ascultați înseamnă că fiecare intră pe propria răspundere”.
Cinci lucruri pe care trebuie să le știi
De-a lungul anilor, am stat de vorbă cu mulți salvamari și experți în domeniu. Am reținut de la ei cinci lucruri pe care trebuie să le știm cu toții. Ne pot salva viața.
- Dacă ești în pericol de înec, prima regulă – și cea mai importantă – este să nu intri în panică. A doua, să asculți de salvamar. El te va duce la mal. Tu trebuie doar să dai din picioare.
- Se spune că trebuie să fii într-o apă foarte adâncă pentru a te îneca. Fals. Poți muri și dacă apa nu-ți trece de gât.
- Se spune că este bine, dacă te îneci, să te agăți de salvamar, pentru a te salva. Fals. Salvamarii spun că aceasta este cea mai mare greșeală pe care o puteți face. De obicei, persoanele care se îneacă se prind cu disperare de salvamar, dar acest lucru îi poate duce pe amândoi la fund.
- „Sunt un foarte bun înotător, deci nu există riscul să mă înec.” Afirmația este falsă. Este simplu, spun salvamarii. Un om care nu știe să înoate bine nu se va aventura în larg niciodată. Mai e ceva: înotătorul de bazin nu este neapărat un bun înotător în mare. Dacă înoți bine în piscină este numai o premisă pentru a înota bine în mare.
- De cele mai multe ori, când se îneacă cineva și dă din mâine, pare o joacă pentru cei din jur, nu o tragedie în desfășurare.
Recomandările ISU
Pentru a evita evenimentele nedorite, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa recomandă tuturor cetățenilor, care aleg să iși petreacă timpul liber pe litoral, să respecte câteva reguli simple:
- frecventați doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;
- respectați întotdeauna recomandările salvamarului/administratorului locului de agrement, mai ales semnificația steagurilor arborate la foișoarele salvamarilor;
- nu vă scăldați în mare, lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;
- nu realizaţi acte de teribilism prin plonjarea de pe stabilopozi, platforme, poduri sau alte elemente de construcţii;
- nu intraţi în apa rece înfierbântaţi, după ce aţi stat foarte mult timp la soare;
- nu lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi în apă sau în proximitatea apei, nici măcar în piscinele achiziţionate special pentru cei mici;
- nu lăsaţi copiii să se joace în locuri unde există posibilitatea de a cădea în apă;
- urmăriţi continuu comportamentul copiilor în apă: nu citiţi, nu vă jucaţi pe telefon în timp ce copiii sunt în apă şi nu vă întoarceţi nicio clipă cu spatele la aceştia. Nu uitaţi că cei mici sunt imprevizibili: ei trebuie să se scalde numai sub controlul părinţilor sau altor persoane mature, chiar dacă ştiu să înoate;
- echipamentele speciale pentru siguranţa înotului (colac/vestă de salvare, aripioare gonflabile etc.) vor fi utilizate de copii sub atenta supraveghere a unui adult.
- În cazul în care semnalați persoane care au nevoie de ajutor ori situații în care viața este pusă în pericol, sunați imediat la numărul unic de urgență 112!