Spitalul regional din Constanța va fi construit de Guvernul Turciei, a declarat, joi seară, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici.
Acesta a declarat că a semnat deja un memorandum în acest sens.
„Am fost mai devreme la minister și am vorbit și am semnat chiar un memorandum pentru două spitale regionale. Constanța și Craiova vor intra mâine în ședința de Guvern și sperăm ca în acest an – în acest an, atenție! – să înceapă construcția celor două spitale, care se fac într-un alt sistem: acord Guvern – Guvern. Sunt două state, se află mâine la București unul dintre reprezentanții celor două state, Turcia, cu care se face unul dintre cele două spitale, la Constanța. În acest an eu mi-am fixat ca obiectiv să înceapă construcția celor două spitale regionale, de ultimă generație. Sunt deja construite în alte părți, nu facem, nu inventăm nimic, efectiv se ia proiectul tehnic și se construiește în România, ca să nu mai pierdem timp pe licitații de proiecte tehnice si altele”, a declarat Teodorovici la o conferință a medicilor de familie unde a participat alături de ministrul Sănătății, Sorina Pintea.
În decembrie 2018, Niicolae Moga, senator PSD, a inițiat un proiect legislativ pentru construirea unui spital militar regional în județul Constanța. Decizia parlamentarului vine după ce Guvernul României nu a inclus județul Constanța pe lista acelora unde va fi construit un spital regional, considerând, în mod eronat, că județul nostru nu se află în topul acelora unde este nevoie de un spital regional.
„Unii nu au putut, alții nu au vrut, unii au invocat lipsa fondurilor. În județul Constanța era mai mult decât necesar construirea unui spital datorită faptului că vara noi suntem capitala României și avem aici circa un milion, un milion și jumătate de turiști, și gestionăm totul cu un singur spital județean. În timpul sezonului estival, Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Constanța se confruntă cu 500 de intervenții pe zi. Eu nu doresc nimănui să ajungă la spitalul județean și să fie al 499-lea pacient. Un doctor, omenește, nu are ce să facă”, a spus Nicolae Moga, într-o conferință de presă.
Acesta a spus că a încercat să găsească soluții pentru construirea unui buget de stat, dar nu a reușit. Bugetul de stat este suprasolicitat, iar un spital modern, de 1.000 de paturi, costă circa 400 de milioane de euro. Nici fondurile europene nu sunt o soluție, spune el, deoarece Comisia Europeană a alocat 150 milioane euro pentru trei spitale. Detalii AICI.