În perioada 15-17 iunie 2019, la Colegiul Comercial „Carol I” Constanţa s-a desfăşurat un stagiu de formare a profesorilor de limba franceză „Journées de formation professionnelle” din cadrul proiectului inițiat la Colegiul Comercial Carol I „Le français pour réussir” de către prof. Mihaela Postelnicu.
Evenimentul „Journées de formation professionnelle”, aflat la a treia ediţie, este acreditat de Federaţia Internaţională a profesorilor de limba franceză la cea de a 50-a aniversare a sa.
La acest stagiu au participat 70 de profesori de limba franceză din România, Republica Moldova şi Bulgaria, formatorii fiind Rennie Yotova, directoare a Biroului regional al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei pentru Europa Centrală şi de Est, Jacques Uberti, responsabil de misiune pentru limba franceză, prof. universitar Nizar Djalal Adnani de la Universitatea din Oran Algeria și Lavinia Enache, fondatori ai firmei de comunicare digitală Serious Evo și prof. dr. Irina Cosovanu, președinta Asociației Române a Profesorilor Francofoni Organizatorii sunt Asociaţia Română a Profesorilor Francofoni, sucursala Constanţa, Biroul regional pentru Europa Centrală şi de Est, Ambasada Franţei, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa şi Colegiul Comercial „Carol I”.
Programul activităților a debutat cu alocuţiuni ale invitaţilor, un scurt spectacol susţinut de elevi constănţeni de la Colegiul Comercial „Carol I”, Liceul Teoretic „Ovidius”, Liceul Teoretic „George Emil Palade” şi Școala Gimnazială nr. 39 „Nicolae Tonitza și prezentarea a două filmulețe cu mesaje mărturii ale elevilor de diverse vârste rolul limbii franceze în viața lor. În continuare a avut loc o masă rotundă despre Cercetarea didactică în serviciul îmbunătăţirii practicilor de predare în cadrul căreia au intervenit profesori doctoranzi de la Universitatea „Ovidius” din Constanţa, coordonaţi de către dna conf. dr. habil. Monica Vlad.
Un alt obiectiv al acestei întâlniri profesionale a fost împărtășirea proiectelor locale și regionale de către reprezentanții sucursalelor regionale ale Asociației Profesorilor Francofoni din țară prin promovarea experințelor didactice moderne.
În zilele următoare au fost propuse patru ateliere cu temele: « Francofonie: Valori ale convieţuirii prin intermediul textului literar francofon în ora de franceză» Modalităţi de exprimare orală », « Ora de limbă franceză prin jocuri », « Redactarea proiectelor europene » şi două conferinţe susţinute de Michel Monsauret, atașat de cooperare educativă din cadrul Ambasadei Franței în România şi respectiv, de către Krastanka Bozhinova, profesor la Universitatea Americană din Bulgaria care a intervenit online.
Pe durata manifestărilor a avut loc şi o expoziţie de carte realizată cu sprijinul distribuitorului național de carte străină Sitka Alaska din București, dedicată editurilor internaționale, cum ar fi Hachette FLE, Clé International, Didier. Un vechi prieten al Constanței Remi GÉRÔME a prezentat în cadrul acstei expoziți, metodele de învățare a limbii franceze pentru adolescenți Decibel și Génération de la editura Didier.
Prezența în premieră la Constanța a unicii librării de carte franceză din Bucureşti, Kyralina, prin directorul ei Virgil Prud’homme s-a bucurat de aprecierea deosebită a participanților.
Împreună cu Diana Slav participanții au avut ocazia să descopere istoria orașului printr-un tur în zona veche a Constanței.
Ediţia de la Constanţa prin diversitatea, noutatea activităților derulate într-o ambianță primitoare a transformat zilele de formare într-o adevărată sărbătoare demonstrând încă o dată că francofonia este o stare de spirit iar cei ce o servesc sunt uniți printr-o solidaritate profesională specială.
„Trei zile de partaj, convivialitate intre profesionistii limbii franceze, vizita culturala ghidata a vechiului oras impreuna cu Diana Slav, un ghid pasionat, totul sub umbrela generoasa a colegei nostre minunate Mihaela Postelnicu careia ii multumim pentru daruirea sa, implicarea si devotamentul fata de asociatie.”
Irina Cosovanu, președinta ARPF
„Am realizat acest eveniment pentru a arăta că dincolo de programe și rigori administrative în primul rând este pasiunea, creativitate, bucuria entuziasmul care ne definește pe o mare parte dintre noi într-o solidaritate emoțională și profesională. Un grand merci tuturor colegelor, prietenilor care au pariat pe acest eveniment.”
Prof. Mihaela Postelnicu vice presedinte ARPF și secretar sucursala Constanța