Primăria Constanța împânzește trotuarele din oraș cu stâlpișori. Măsura este normală, se aplică în toate țările civilizate. La noi, din păcate, a rezolvat o problemă și a creat alta.
Trotuarele trebuie să aparțină pietonilor. În toată lumea sunt însă șoferi nesimțiți care le blochează, iar măsura cea mai eficientă pentru a-i împiedica este să montezi stâlpișori. Se întâmplă așa și în Paris, și în New York, și în Cluj. Spre deosebire de restul orașelor civilizate, la noi stâlpișorii au rezolvat o problemă, dar au creat alta. Unii dintre șoferii care parcau pe trotuar își lasă acum mașinile în stradă. Exemple sunt peste tot în oraș. Vineri, 6 septembrie 2019, am văzut cel puțin 10 autoturisme parcate pe stradă, pe strada Poporului, porțiunea dinspre bulevardul Tomis. După ce s-au pus stâlpi, o bună perioadă nu a parcat mai nimeni, sau poate câte o mașină, două, sporadic. Pentru că nu li s-a întâmplat nimic, strada e acum plină.
Nu nu mai că este neregulamentar, ci și periculos. Unul din șoferii care a parcat așa a reclamat că mașina i-a fost atinsă de un camion. A fost, de fapt, un autodenunț. E clar că două mașini de mare tonaj nu au loc să treacă una pe lângă alta, dacă pe o bandă este parcată o mașină. Ce se va întâmpla însă dacă șoferii vor dori să parcheze pe ambele sensuri?
Probleme asemănătoare sunt pe aproape toate străzile unde s-au montat stâlpi. Pe Baba Novac, de exemplu, unii oameni preferă să blocheze trotuarul, deși au garaje. Fie au două mașini și nu mai au loc, fie nu le pasă că deranjează.
Va lua cineva măsuri? Până acum nu a făcut-o nimeni. Am sesizat de mai multe ori Poliția Locală în legătură cu mașini care blochează trotuarul și o bandă de mers. Răspunsul oficial, în scris: nu pot face nimic. În Poliția Națională am și mai puțină încredere. Ultima dată când am reclamat o mașină parcată neregulamentar, IPJ Constanța m-a dat pe mine în judecată!
Luni începe școala. Strada Poporului este supraaglomerată diminețile și după amiezile, când părinții își duc la școală copiii. Cu autoturisme parcate pe prima bandă, va fi un adevărat haos.
Repet: stâlpișorii sunt normali și necesari, în opinia mea și a multora, dar montarea lor este numai primul pas pentru a rezolva marile probleme de mobilitate ale Constanței.
Unde să parcheze oamenii care au locuințe pe stradă? Mulți dintre ei lăsau mașinile jumătate pe trotuar, jumătate pe stradă. Nu prea au unde. Străduțele din jur sunt pline și vor fi și mai pline, după ce primăria a autorizat blocuri turn pe ele. De exemplu, milionarul Niculae Dușu construiește acolo două blocuri între case.
Cum spuneam, stâlpișorii sunt necesari, dar sunt numai o parte mică a soluției. Din păcate, primăria s-a oprit aici și nu face ce a promis că va face. Vă reamintesc, primarul Decebal Făgădău promitea în campania electorală 4 parcări supra etajate în cartiere și una subterană în centru.
N-avem nimic din toate acestea. Primarul vorbește despre specialiști care se ocupă de mobilitatea urbană. I-a văzut cineva? Au ieșit să explice cum vor rezolva aceste probleme punctuale? Nu.
Soluția pentru Constanța nu înseamnă mai multe parcări, ci un transport în comun eficient. Am explicat pe larg în articolul de mai jos.