Staţia Meteorologică Mangalia a fost infiintata anul 1937, iniţial având program de observaţii vizuale pentru protecţia navigaţiei pe mare. În anul următor, cu ocazia realizării unor studii actiometrice la Mangalia, în incinta sanatoriului TBC, s-a înfiinţat staţia cu program sinoptic. Comisia de omologare a acestei staţii a fost formată din prof. Herovan şi meteorologii Andriţoiu şi Andruşcă, de la Institutul Meteorologic Central.
Programul staţiei cuprindea observaţii asupra temperaturii aerului, direcţiei şi vitezei vântului, presiunii atmoferice şi date despre starea mării. Ca staţie sinoptică funcţionează până în decembrie 1946, pe acelaşi amplasament. Apoi, în următorii 19 ani va fi mutată de câteva ori, în funcţie de sistematizarea/dezvoltarea localităţii şi în funcţie de forurile tutelare. Toate aceste locaţii au în comun faptul că se află în partea estică a Mangaliei, spre mare, aproape de plajă.
Astfel, în decembrie 1946 staţia este mutată în Mangalia pe strada Filimon Sârbu, fără să beneficieze de o platformă standard. În 1948 este mutată pe strada Vasile Pârvan, pe un promotoriu foarte aproape de plajă, unde beneficiază de o distanţă corespunzătoare faţă de obstacolele înalte care ar afecta parametri meteorologici, platforma având dimensiuni reduse. Din cauza demolărilor care au loc în zonă, în decembrie 1958 staţia este mutată în incinta unei unităţi militare, de care aparţine din punct de vedere administrativ, până în 1960. Din acest an, din ordinul Ministerului Forţelor Armate staţia funcţionează în punctul militar al Marinei Militare, unde dispune de o platformă atipică. În anul 1962 staţia iese din subordinea MFA şi trece la Consiliul de Stat al Apelor, noul sediu fiind la Radiofar. În luna mai 1963, prin eforturile personalului staţiei se încheie amenajarea platformei meteorologice. Aici a fost instalată conform normelor, aparatură etalonată: pluviometre, două adăposturi meteorologice, în care au funcţionat pe parcursul timpului aparatura clasică cu citire directă – termometre, psihrometru, higrometru şi aparate înregistratoare – termograf, higrograf. În platformă mai erau giruetele (cu placă uşoară şi cu placă grea), heliograful şi termometrele pentru temperatura suprafeţei solului. În biroul staţiei au fost instalate barometrul cu mercur şi barograful.
La 04.11.1963, Staţia Meteorologică Mangalia este declarată “staţie model” fiind reprezentativă şi în luna ianuarie 1964 este vizitată de Secretarul General al OMM.
La 01.08.1964, ca urmare a intrării staţiei Mangalia în reţeaua meteorologică internaţională, a început construcţia noului sediu. Clădirea cu destinaţie specială pentru staţia meteorologică, a fost finalizată în 1965, iar platforma a fost omologată de o comisie a Sectorului de Meteorologie şi Hidrologie Bucureşti. Staţia funcţionează neîntrerupt pe acest amplasament până în prezent (coordonate geografice: 43°48’58” latitudine nordică, 28°35’15” longitudine estică). În 1966 se execută lucrări pentru montarea aparaturii actinometrice. Programul de observaţii actinometrice se efectuează în perioada 1966-1970.
Până în 1972 staţia a funcţionat la parametri normali, dar începerea lucrărilor de construcţie a Hotelului Mangalia, la mică distanţă pe direcţia SV, a determinat mutarea platformei meteorologice în spatele clădirii staţiei, spre mare, dimensiunile acesteia devenind reduse din lipsă de teren (16m/20m).
Staţia Mangalia face parte din reţeaua naţională de supraveghere meteorologică.
Până în anul 1962 se transmiteau doar telegrame sinoptice şi se efectuau observaţiile climatologice la cele patru termene 1, 7, 13, 19. De la 01.01.1962 se transmit şi telegrame meteo. vizuale (orare) şi se fac observaţii asupra fenomenelor meteorologice. În prezent programul cu personal este de 15 observaţii/zi (05-19 UTC). Observaţiile şi măsurătorile se efectuează în conformitate cu standardele Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM). Programul de observaţii meteorologice şi transmisia datelor sunt asigurate de către 2 meteorologi şi 1 tehnician meteorolog.
Prima staţie meteorologică automată (Logotronic) a intrat în flux operativ la 08.05.2009, cu traductori pentru direcţie vânt (anemometru ULTRASONIC Thies 2D, 4.3810.00.340), viteză vânt (anemometru ULTRASONIC Thies 2D, 4.3810.00.340), temperatura aer (Rotronic Hygroclip S), umiditate relativă aer (Rotronic Hygroclip S), presiune atmosferică (logotronic 61202V (OEM R.M. Young)), durata de strălucire a soarelui (MeteoServis SD6), precipitaţii (pluviometru cu cântărire-MPS System TRwS 200E), temperatura suprafaţa solului (Logotronic Gealog NTC).
Din punct de vedere al climei, Staţia Meteorologică Mangalia este o staţie de litoral-coastă. Mediile anuale ale temperaturii aerului sunt de 11-12°C, durata de strălucire a Soarelui însumează peste 2300 ore anual, cantităţile anuale de precipitaţii sunt de 300-500 mm. Temperatura aerului maximă absolută s-a înregistrat în data de 25 iulie 2007 (39.5°C) şi temperatura aerului minimă absolută s-a înregistrat în data de 25 ianuarie 1942 (-25.2°C).
Sursa: Centrul Meteorologic Regional Dobrogea