Începutul lunii august este vârf de sezon în Mamaia. De obicei, în această perioadă găsești cu greu spre deloc o cameră la hotel, un loc de parcare, o masă la o terasă.
Am fost pe 2 august, seara, să vedem dacă lucrurile stau la fel și în 2023, în stațiunea care este administrată de un primar liberal care a spus clar: „Eu sunt primarul constănțenilor, nu al turiștilor.” Un primar care a fost de acord ca, anul trecut, locul de parcare să coste 96 de lei pe zi.
Primul lucru care te surprinde în Mamaia este că sunt locuri de parcare. Și nu unul, două, ci gârlă. Se plătesc și anul acesta – așa cum se întâmplă în fiecare localitate civilizată – dar tarifele sunt mai mici. Ce nu te surprinde este că, deși sunt locuri libere, mulți șoferi găsesc soluții românești pentru a nu plăti: fie își lasă mașinile pe iarbă, fie înghesuie câte două pe un loc, chiar dacă blochează alei pentru pietoni sau puțin din banda de mers.
În centru erau destul de mulți turiști. Unele restaurante, cu prețuri decente, erau pline. În altele, mai ales în cele care nu se află pe aleea principală, cam bate vântul. Apropo de prețuri, poți găsi meniuri cu prețuri începând de la 30 de lei. Exemplu: ceafă de porc la grătar – 150 grame, cartofi prăjiți – 100 grame, salată de murături – 150 grame, clătite cu gem sau finetti – 100 grame.
Dacă vi se pare scump, găsiți, chiar pe faleză, alimentare din care vă puteți lua ceva mai ieftin.
Toate magazinele sunt deschise. Îți poți cumpăra diverse chinezării, amintire de la mare. Nu lipsesc nici casele de pariuri, cele de schimb valutar (care au un curs mai dezavantajos ca în Constanța), părinți care își țin copiii bolnavi în brațe și cer ajutor financiar pentru tratamentul acestora, dar și clasici cerșetori.
Muzica ajunge pe aleea de promenadă din toate boxele posibile, astfel că la un moment dat nu mai știi nici ce asculți, nici ce rol are această larmă babiloniană. Poate că unora le place însă îmbibarea această sonoră de neînțeles, pe care nu ai s-o întâlnești într-o stațiune din vestul Europei. Constanța este însă mai aproape de Istanbul decât de Viena, cel puțin geografic.
Un gust amară îți vor lăsa cu siguranță ruinele. Clădiri începute, la care nu mai lucrează nimeni de mult timp, par desprinse dintr-un scenariu de film apocaliptic, nu din cea mai mare stațiune românească de pe litoral.
Mamaia are de toate: și cluburi de fițe, și ruine, și tineri care vin cu mașini de lux, și cerșetori, și mâncare la tavă, și restaurante cu mâncăruri fine, și hoteluri scorojite, și unele de patru stele (la hoteluri de lux stă prost, e drept). Tocmai de aceea, însă, Mamaia nu are o identitate. Este un melanj, uneori obositor, de prea multe ori neatractiv. De aceea, mulți turiști au început să o părăsească pentru locuri pe care le poți identifica ușor cu ceva anume. Se duc spre Năvodari, unde sunt mii de apartamente mai ieftine, iar plaja mai accesibilă, spre Eforie, o stațiunea renovată, cu mult mai mult verde, spre sud, dacă au familii, spre Vama Veche și Costinești, dacă sunt tineri sau vor să fie din nou. Mamaia a rămas ca o bătrână care se îmbracă în haine de domnișoară și care se miră că nu o mai curtează lumea ca altădată.
Din păcate, veștile nu sunt bune. De promovarea sa se ocupă un OMD condus de Gheorghe Măndilă, un individ care este specializat în tehnologia construcțiilor de mașini, administrator a unor firme care acum nu activitate, dar care are „calitatea” de a fi consilier al primarului care spune că nu este primarul turiștilor. A fost pe punctul de a plăti aproape 20.000 de euro unei firme care i-a prezentat un logo pentru stațiune care poate fi cumpărat cu câțiva euro de pe net.
Recomandări:
OMD Mamaia Constanța: 1,78 milioane lei cheltuiți pentru promovare, 60 de aprecieri pe Facebook
Stațiunea Mamaia: braziliencele lui Mazăre, înlocuite cu nea Nelu de la Azur
Bărbații merg în vacanță acolo unde vor femeile
La Mamaia Nord e super! Locuri de cazare nou-nouțe. Plaja cu nisip fin, aproape de locurile de cazare. Presa exagerează în sens negativ de multe ori. De exemplu când am venit noi ziceau că marea a adus la mal melci, corali etc. Era adevărat, dar din descrierea presei noi am crezut că găsim mari grămezi. Când colo, ici și colo erau !!!! Preturile alimentelor sigur că nu sunt că acasă!!!! Deci trebuie să din atenți la cât credem. Vă doresc vacanță la fel de plăcută că și a noastră!
Unul nu ar trebui sa mai mergem în aceasta stațiune. Se pare ca toți hoții comercianți aici s au așezat. Mamaia nord și Năvodari pline de gunoi o falsa idee ca ar fi ceva. Cat despre restaurante , ptr. Mâncare sunt în stare sa iti fure portofelul , hoții fără nici un control. CINE TREBUIE SA VERIFICE ASTA????? CE FACE STATUL????? PIATA LIBERA NU INSEAMNA START LA HOTII. TREBUIE SA EXISTE LIMITE. DE ACEEA ROMANUL FURA TOT CE POATE, PRINCIPIUL ESTE , ITI BATI JOC DE MINE IMI BAT JOC DE TINE. SA ZICA MERSI MULT CA SCAPA DOAR ASA.
Când Statul e hoț ce te miri mă? Dacă îți faci concediu la mamaia ești un meltean care nu are bani sau care e prost, băieții cu banii merg in locuri frumoase nu după blocuri!