Statul îți dă 54.000 de lei ca să-ți cumperi o mașină electrică

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunţat, pe 20 noiembrie, deschiderea unei noi sesiuni de finanţare în cadrul programului „Rabla Plus”, doar pentru persoanele fizice, care se pot adresa începând de joi, 23 noiembrie, producătorilor sau dealerilor validaţi în program pentru a achiziţiona autoturisme noi, nepoluante.

Noua sesiune a programului de va derula în perioada 23 noiembrie 2023, ora 10:00 – 8 decembrie 2023, ora: 23:59.

„Am hotărât să deschidem o nouă sesiune de finanţare, în urma solicitărilor foarte mari din partea persoanelor fizice. De asemenea, am identificat sume neutilizate din sesiunea anterioară şi le-am pus la dispoziţie în această sesiune. Acest program contribuie la dezvoltarea unui transport mai puţin poluant şi la îmbunătăţirea calităţii aerului în aglomerările urbane. Sumele acordate sunt menite să încurajeze persoanele fizice să-şi achiziţioneze autoturisme noi cu tehnologii nepoluante care oferă o alternativă mai ecologică, economică şi convenabilă pentru transport, în special în contextul în care se doreşte reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi a dependenţei de combustibili fosili”, a declarat preşedintele AFM,

Laurenţiu Adrian Neculaescu, potrivit Agerpres. Bugetul alocat acestei sesiuni „Rabla Plus” este de 72,655 milioane de lei. Potrivit sursei citate, în cadrul programului, solicitantul beneficiază de un ecotichet la achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul predării spre casare cel puţin a unui autovehicul uzat, dar se pot preda spre casare maximum două autovehicule rulate.

Cuantumul finanţării este de 51.000 de lei pentru un autovehicul nou 100% electric sau un autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, respectiv 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, cu excepţia motocicletelor, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, în schimbul casării unui autovehicul uzat.

De asemenea, se oferă 54.000 de lei pentru un autovehicul nou full electric sau un autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, precum şi 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două autovehicule uzate.

AFM precizează că pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară casat, se adaugă un eco-bonus de 1.500 lei. Ecotichetul se acordă pentru achiziţionarea unui autovehicul electric a cărui valoare nu depăşeşte suma de 75.000 euro, cu TVA inclusă.

În acelaşi timp, ecotichetul oferit pentru achiziţionarea unei motociclete electrice este 26.000 de lei, la care se poate adăuga un ecobonus de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Listele cu producătorii şi dealerii auto care au semnat contracte de participare cu AFM sunt publicate pe site-ul instituţiei, la secţiunile dedicate programelor.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Constanța are cele mai mari venituri din România din ridicarea mașinilor parcate ilegal, dar are și mult mai puține locuri de parcare decât alte orașe

lun nov. 20 , 2023
Vegacomp Consulting a publicat a patra ediție a analizei Inventarul Parcărilor Publice. Datele arată că România dispunea, în 2022, de 1.299.318 de locuri de parcare publice, față de 1.275.603 în 2021 și 1.174.491 în 2020. În municipiul Constanța sunt 34.670 de locuri de parcare, de aproape două ori mai puțin […]

V-ar putea interesa și: