Bisericile se vor redeschide de pe 15 mai, dar cu respectarea unor anumite reguli. Institutul Național de Sănătate Publică a făcut, azi, o serie de recomandări pentru mai multe activități, inclusiv pentru cele religioase.
Potrivit acestora, accesul persoanelor în lăcaşurile de cult va fi permis numai cu respectarea precauţiunilor universal valabile pentru limitarea răspândirii infecţiei cu virusul SARS-COV-2.
Astfel, accesul persoanelor în lăcaşul de cult se va face limitat, cu respectarea unei suprafeţe de 8 mp per persoană, iar personalul şi persoanele care intră vor purta mască, astfel încât acopere gura şi nasul, şi îşi vor dezinfecta mâinile.
La intrarea în lăcaşul de cult se va efectua un triaj observaţional şi nu se va permite accesul persoanelor prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree). Slujbele se vor oficia numai în aer liber cu menţinerea distanţei între persoane şi nu se recomandă organizarea de pelerinaje sau călătorii religioase.
Totodată, sunt prevăzute precauţiuni speciale – se va evita atingerea sau sărutarea obiectelor sacre de cult, binecuvântarea se va oferi/primi de la o distanţă de cel puțin un metru, se va evita oferirea/primirea împărtăşaniei în condițiile în care nu se pot asigura linguriţe şi pahare de unică folosinţă.
Biserica Ortodoxă nu vede cu ochi buni aceste recomandări. Problema Sfintei Împărtăşanii şi a împărtăşirii credincioşilor este una care aparţine exclusiv Bisericii, afirmă purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Vasile Bănescu.
„Problema Sfintei Împărtăşanii şi a împărtăşirii credincioşilor este una care aparţine însă exclusiv Bisericii. Biserica Ortodoxă Română se va consulta cu celelalte Biserici Ortodoxe surori pentru a găsi împreună, în comuniune şi în spiritul fidelităţii faţă de tradiţia liturgică, cea mai bună cale referitoare la accesul credincioşilor, în contextul pandemiei, la miezul vieţii creştine: Sfânta Împărtăşanie”, a precizat Bănescu, conform basilica.ro.
„Redeschiderea lăcaşelor de cult ţine de firescul revenirii la necesarele ritmuri ale socialului profund, dimensiunea religioasă a vieţii fiind esenţială”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, care a precizat că „recomandările legate de necesara protejare dictată de grija faţă de noi înşine şi de ceilalţi vor fi respectate riguros de toţi oamenii cu bună-cuviinţă”.
Vasile Bănescu a reiterat că „Biserica Ortodoxă Română şi toate celelalte culte religioase au dovedit în mod exemplar înţelegerea situaţiei create de epidemie şi, în cazul Patriarhiei Române, o implicare caritabilă fără termen de comparaţie”.
De remarcat că în multe privințe ale vieții, reglementate de către statul român, Biserica Ortodoxă are un cuvânt de spus și îl susține cu apăsare. De le conviețuirea persoanelor de același sex la avort sau predarea educației sexuale în școli.
Statul roman habar nu are unde se indreapta economia si acum se baga si in ale Bisericii..distractiv nu?