CET și RADET Constanța sunt două găuri negre, spune deputatul USR Stelian Ion.
Acesta atrage atenția că, în anul 2015, primarul Constanței, Decebal Făgădău, declara:
„La RADET, să nu mai aud că durează 25 de minute până vine apa caldă. Într-o lume normală, ăsta ar fi un temei de diminuare a facturii“.
Tot atunci, Făgădău propunea înființarea unei autorități municipale de reglementare a serviciilor comunitare, astfel încât constănțenii să poată demonstra dacă un operator își face sau nu treaba.
„A fost doar o declarație demagogică a urmașului lui Mazăre. Pentru că suntem în 2019, iar CET Constanța și RADET Constanța au cerut recent intrarea în insolvență. Cele două găuri negre se alimentează de ani și ani din buzunarele constănțenilor, pe bani grei, nefiind altceva decât adevărate cuiburi ale sinecuriștilor PSD-ALDE. La Constanța, avem unul dintre cele mai mari costuri ale gigacaloriei. Cu toate acestea, pe timpul iernii, aproape că nu există zi în care să nu se înregistreze o avarie. Ba la CET, ba la RADET. Cartiere întregi rămân fără apă caldă și căldură.”, a spus Stelian Ion.
În opinia sa, este nevoie de reformarea și modernizarea acestor uriași cu picioare de lut.
„Sunt “instituții” căpușate de șefi incompetenți, plantați acolo pe criterii politice și pe salarii nesimțite. În țară, există orașe care, cu fonduri europene, au reușit reabilitarea și modernizarea acestor servicii publice. Dar refacerea acestor sisteme trebuie realizată în interesul cetățenilor și pe criterii de eficiență. La Constanța, zeci de mii de familii sunt puse în situația de a plăti facturi exorbitante pentru a acoperi pierderile, salariile și incompetența șefilor politici ai CET – RADET.”, a spus deputatul USR.
CET Constanța este controlat de ALDE, care deține și Ministerul Energiei. Directorul de la CET, Dan Marius Deaconescu, are o indemnizație de circa 200.000 de lei pe an, fiind astfel unul din cei mai bine plătiți bugetari din România.
Deocamdată, USR a reușit să retrimită la comisie modificările aduse legii termiei – îndreptate, practic, împotriva consumatorilor.
La sfârșitul anului trecut, în Comisia pentru industrii și servicii, Stelian Ion a explicat de ce într-o economie de piață nu există niciun argument logic și legal care să justifice păstrarea cu forța a clienților acestor operatori.