Stelian Ion, deputat USR de Constanța, a declarat că, din cauza modificărilor codurilor penale, în România va fi mai rău ca înainte de 1989, în ceea ce privește siguranța cetățenilor.
Acesta spune că este grav că aproape 100 de articole din proiecte de lege privind modificarea codului penal și codului de procedură penală au fost declarare neconstituționale.
„100 de articole înseamnă un sfert dintr-un cod. Un singur articol neconstituțional poate produce efecte devastatoare. Vorbeau cei de la putere despre soarta oamenilor care pot suporta aceste efecte ale legii, dacă ele sunt neconstituționale și nedrepte. Nicolicea, Iordache, Cazanciuc și Șerban Nicole ar trebui toți să-și asume și să-și dea demisia”, a declarat Stelian Ion.
Acesta a precizat că reprezentanții puterii nu vor renunța la modificări, poate le vor cosmetiza pe ici, pe colo, și a dat exemple de modificări declarate constituționale care produc efecte devastatoare în zona infracționalității. Acesta a precizat că la Curtea Constituțională nu se verifică oportunitatea unei legi, dacă ea este corectă sau morală, ci dacă este în acord cu Constituția.
„Parlamentarii pot lua decizii de politică penală, ele constând în ridicarea pedepselor, scăderea lor, dezincriminarea unor infracțiuni sau incriminarea unor fapte. Toate acestea trebuie să se întâmple cu un scop, acela de a preveni săvârșirea de infracțiuni. Aceste articole, deși sunt constituționale, vor conduce la efectul contrar, și anume la agravarea fenomenului de infracționalitate în România”, spune deputatul USR.
Stelian Ion a precizat că termenele de prescripție au scăzut foarte mult; atât termenele de prescripție pentru fiecare infracțiune în parte, cât și cele speciale.
Iată câteva dintre modificări:
- Termenul de prescripție penală specială se reduce (s-a redus termenul de prescripție pentru faptele grave pedepsite cu închisoare între 10 și 20 de ani,de la 10 la 8 ani), dar și pentru cele pedepsite cu închisoare între 5 și 10 ani (6 ani, în loc de 8).
- S-a redus la jumătate termenul de prescripție specială, care înseamnă închiderea definitivă a dosarelor, chiar dacă sunt în curs de judecată.
- Un violator va scăpa de dosar dacă nu este condamnat definitiv în 9 ani de la data săvârșirii faptei, în loc de 16, cum este în prezent.
- Un pedofil va scăpa de dosar dacă nu este prins și condamnat definitiv în 7 ani și jumătate de la data săvârșirii faptei, în loc de 10, cum este în prezent.
- Un funcționar care a comis un abuz în serviciu va scăpa nepedepsit dacă nu primește o condamnare definitivă în 7 ani și jumătate, în loc de 14 ani, cum este în prezent.
- Dezincriminarea neglijenței în serviciu (ex: cazul Maternitatea Giulești)
- Liberarea condiționată va putea fi acordată mult mai ușor, după termene mult mai scurte.
- Ruda apropiată care favorizează infractorul e exonerat de răspundere.
- Abrogarea art. 132 din Legea 78/2000 (o agravantă pentru abuzul în serviciu considerată infracțiune asimilată infracțiunilor de corupție, de competența DNA).
- Nepedepsirea mituitorului denunțător se va realiza pe viitor doar dacă acesta denunță fapta în mai puțin de 1 an (s-a eliminat astfel un instrument eficient prin care au fost denunțate și dovedite multe fapte de corupție; această modificare, deși criticată de Comisia de la Veneția, a fost considerată constituțională) etc.
„În perioada comunistă, înainte de 1989, era poliția acea politică nenorocită, te lua de pe stradă și nu mai auzea nimeni de tine, dar, la nivel de furturi mici, Miliția acționa. Erau instanțe de judecată, erau instanțe de judecată, erau procese, cine făcea un pocinog, imediat se luau măsuri și exista o siguranță din punctul ăsta de vedere, O să fie mai rău din acest punct de vedere decât atunci”, a conchis Stelian Ion.
Declarațiile pe larg ale deputatului USR despre modificările codurilor (de la minutul 28.30), dar și părerea sa despre ce se întâmplă în Constanța, le puteți urmări mai jos, în înregistrarea emisiunii „Realitatea locală” de la Dobrogea TV, moderată de jurnalistul Cristian Hagi.
Un articol de Alex Popescu