Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunțat, astăzi, că un nou parking în cartierul Mărăști a fost aprobat de către Consiliul Local. Alte 4 parkinguri în lucru și încă 3 în faza de avizare documentații.
În Constanța continuă montarea de stâlpișori pe trotuare și de înlocuirea bordurilor, astfel încât șoferii să nu le mai poată urca. Primarul Decebal Făgădău a promis în campania electorală din 2016 că va construit parcări supraetajate și una subterană. N-a mișcat un deget.
„Indicatorii tehnico-economici pentru construirea unui nou parking pe strada Trotușului nr. 5 din cartierul Mărăști au fost aprobați în cadrul ședinței de Consiliu Local din data de 24 mai.”, a declarat Emil Boc.
Parkingul va avea 10 locuri dedicate pentru autoturisme electrice, va fi construit pe un teren cu o suprafață de 3150 mp, ocupat în prezent de 14 locuri individuale de parcare și de 62 garaje, care urmează să fie demolate.
Construcția va avea un regim de înălțime de 2S+D+P+2E+T și o capacitate de 365 de locuri de parcare. Din totalul acestora, 10 locuri vor fi destinate persoanelor cu dizabilități deținătoare de autoturisme, 10 pentru autoturisme electrice – cu stații de încărcare aferente, 12 pentru motociclete/mopede și rastele pentru biciclete.
Valoarea totală estimată a investiției se ridică la 29.590.566 lei fără TVA. Termenul de execuție a lucrării este de 24 luni din momentul emiterii ordinului de începere a lucrărilor pentru parking. Etapa următoare după aprobarea din ultima ședință a Consiliului local este lansarea licitației de proiectare și execuție.
Pentru descongestionarea traficului la nivelul orașului, strategia municipalității cuprinde proiecte de infrastructură mare, precum Centura mitropolitană, trenul metropolitan și metroul, dar și accentul pe componenta de încurajare a mobilității alternative – prin prioritizarea și modernizarea transportului în comun, infrastructură pentru autovehicule electrice, biciclete, crearea și extinderea spațiilor pietonale, a spațiilor verzi etc. Crearea de noi parkinguri pentru nevoile clujenilor rămâne și în acest context o prioritate, care coroborată cu celelalte investiții și politici publice, vor duce la o mobilitate urbană mai bună în municipiu.
Parkinguri care se află în faza de execuție:
- Parking Primăverii nr. 8 – capacitate de 266 locuri de parcare din care: 7 pentru persoane cu dizabilităţi, 27 pentru maşini electrice plus 4 locuri pentru motociclete/mopede şi 14 locuri pentru biciclete;
- Parking Primăverii nr. 20 – capacitate de 379 locuri de parcare din care: 16 pentru persoane cu dizabilităţi, 4 locuri motociclete/mopede şi 60 locuri pentru biciclete;
- Parking Mogoșoaia nr. 7-9 – capacitate de 292 locuri de parcare din care: 2 pentru persoane cu dizabilităţi şi 9 pentru maşini electrice (5 cu echipament şi 4 fără echipament), 24 de locuri motociclete/mopede şi 59 de locuri pentru biciclete,din care 25 în incintă închisă;
- Parking Haşdeu – capacitate de 316 locuri de parcare din care: 6 pentru persoane cu dizabilităţi, 10 pentru maşini electrice, 4 locuri motociclete/mopede şi 11 locuri pentru biciclete.
Finalizarea lucrărilor pentru proiectele de parkinguri aflate în execuție va fi în cursul anului 2020.
Parkinguri care se află în pregătire – etapa de întocmire a documentațiilor (PUZ, PUD sau studii de fezabilitate în lucru):
- Parking Albac-Azuga;
- Parking Gh. Dima 35-41;
- Parking Liviu Rebreanu 2;
De asemenea, se află în faza de analiză și alte proiecte de parking-uri, precum cel propus pentru zona Spitalului de Oncologie sau proiectul care vizează construirea unui parking subteran în Piața Cipariu, zona Catedralei Greco-Catolice.