Strategii politice: războiul nevăzut pentru putere și influență în Constanța

În după-amiază aceasta are loc lansarea candidaților PSD la alegerile locale. Vine și premierul Marcel Ciolacu.

E campanie electorală, informațiile care apar în presă trebuie să fie plătite și marcate ca atare. Asta spune legea.

PSD n-a reușit să încheie până acum contracte cu mass media. Sau n-a vrut. Lucru care se ca reflecta în modul în care ca apărea informația de la eveniment.

Acest lucru, dar nu numai, ma face să încep să cred că cei de la PNL, inclusiv Vergil Chițac, sunt politicieni mai buni decât credeam.

„Divide et impera”, spuneau marii strategi ai istoriei, de la Filip al II-lea al Macedoniei la Cezar.

Machiavelli, care a teoretizat tactica, recomanda ca actul prin care cuceritorul dezbină și cucerește să fie realizat fie prin a-l face suspicios pe rivalul său în fața celor care aveau încredere în el, fie prin a-l determina să-și separe forțele și, astfel, să devină mai slab.

Asta s-a întâmplat.

PSD era o forță politică de temut în Constanța, a condus județul și municipiul cu mână de fier pentru mult timp. Au existat acolo două tabere sau, mai bine zis, au fost create acolo două tabere, aflate într-un conflict pentru putere. Nu-i nimic anormal aici, dar lupta aceasta s-a dus un timp îndelungat – aproape patru ani de zile – și a ajuns până la urechile (și ochii) conducerii centrale, care, exasperată, a pus piciorul în prag.

Au fost alegeri democratice, Felix Stroe și Ion Dumitrache le-au câștigat fără drept de apel. Lupii tineri nu s-au ales decât cu niște promisiuni despre care nu sunt însă foarte siguri că se vor respecta. Alții, nici măcar cu atât. Sorb în continuare cafele în oraș sperând la vremuri în care li se vor întoarce cununile de lauri pe frunte. Din punct de vedere politic, deși tineri, sunt deja la pensie.

În toate sondajele, inclusiv cele ale contracandidaților, social-democrații sunt pe locul al doilea sau al treilea, în spatele actualului primar, pe care ai din plin cu ce să-l critici, în spatele candidatului PNL la Consiliul Județean, primar de comună.

N-ar fi fost posibil acest lucru fără voia sau complicitatea PSD. Și PSD n-ar fi făcut acest lucru dacă PNL n-ar fi știut să apese pe unele butoane.

Nu spun nici că e bine, nici că e rău. A trecut mult timp de când nu mai am mari speranțe, au trecut ani buni de când scriam că îmi este rușine că sunt constănțean condus de cei care ne conduceau.

Remarc însă abilitatea PNL de a ști să apese pe aceste butoane. Dacă vor câștiga și primăria – eu încă nu sunt convins, pentru că are cine să-i învingă – și Consiliul Județean, sper ca în următorii patru ani să înceapă să ne redea speranța că orașul și județul se pot face bine. Din păcate, n-am simțit asta până acum.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Auroră boreală în România. Imagini superbe!

sâm mai 11 , 2024
Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (Noaa) a emis vineri, pentru prima oară după aproximativ 20 de ani, o avertizare de furtună geomagnetică rară, de nivel 4 – cel mai mare fiind 5 – care poate afecta reţelele electrice şi sateliţii de comunicaţii. Ulterior, a fost reclasificată la nivelul G5. Rezultatul […]

V-ar putea interesa și: