Felix Stroe, senator și președintele PSD, și Horia Țuțuianu, deputat, i-au pus la zid pe liberali, în timpul unei conferințe de presă organizate joi.
Aceștia au criticat în termeni duri măsurile – sau, mai bine zis, lipsa de măsuri – lui Vergil Chițac, primarul Constanței, și ale lui Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța. Țuțuianu i-a numit pe aceștia Habarnam și Număpricep.
Iată declarațiile.
Felix Stroe:
„Municipiul Constanța beneficiază de o echipă de conducere PNL… Să începem cu sistemul de termoficare, principalul punct din programul electoral al primarului actual, amiralul Chițac, care vorbea de centrale de cartier. S-a angajat să înființeze o nouă companie a orașului, lucruri care erau deja discutate cu Banca Mondială. Domnul Chițac nu a mai făcut compania, Heat & Energy, ci Termoficare Constanța SRL, dar își asumă proiectul POIM pe această temă, din 2016 – 2020, lansat de vechea administrație, dar niciodată nu ne-a arătat ceva concret, ce a depus, când a depus, dacă a depus, de fapt lucrurile bat pasul pe loc!?
Municipiul Constanța nu are nici un POIM la ora actuală. În schimb, a început să elaboreze regulamente, cum ar fi celebrul regulament al parcărilor. Acest regulament introduce… reguli – reglementezi ceva ca să faci lucrurile mai bune, care este avantajul pe care ți-l aduce acest regulament pentru cetățenii municipiului Constanța?!?
Vă aduceți aminte de Constanța Altfel? Există și acum. Asociația condusă și înființată de domnul Chițac a atacat proiectul de regulament în instanță, iar acum Constanța… chiar e altfel, în sensul rău. Și uităm ce am criticat într-o demagogie pură și amplificăm lucrurile cu care nu eram de acord… Demagogie! Regulamentul de taximetrie – Constanța a crescut: se apropie de 318.000 cetățeni permanenți, vorbim și de sezon estival și se creează o revoltă în rândul celor care efectiv din asta trăiesc! Nu sunt bogătani ai orașului care fac asta, ci niște pensionari care își completează veniturile precare!
Ne-am întâlnit cu reprezentanții HoReCa din Mamaia. Reguli peste reguli, inventate de administrația locală, sub pretextul unor HG vechi și caduce, împotriva celor din turism. Nu avem în județ mari fabrici de automobile, nu avem combinate etc – turismul și agricultura sunt activitățile din județul Constanța. Comercianții din Mamaia nu au primit încă autorizații de funcționare! Trebuie date noii clientele politice?!… E posibil ca proiectele avizate de echipa primarului liberal să fie respinse de… prefectul liberal!? Vorbim de nerespectarea legii!
Problemele de la nivel central se amplifică la nivel local. E limpede că la nivelul municipiului Constanța nu se modifică nimic aşa cum au sperat oamenii. E limpede că nu a scăzut prețul apei. Ei bine, urmează o nouă scumpire anul acesta, deci i-au manipulat pe constănţeni. Spațiile verzi au fost motiv de campanie electorală. Au crescut bălăriile peste noi! Peninsula e în stadiul în care este… Totuși, alegerile locale au fost pe 27 septembrie, sunt opt luni de zile!?… Este haos și incompetență, reglementări care nu fac altceva decât „dereglementări”! Așa nu se poate!”
Horia Țuțuianu:
„Haosul și incompetența ce caracterizează guvernarea dreptei unite le regăsim din păcate și la Constanța, la nivelul administrațiilor publice județene și municipale. De 7 luni de zile, totul este încremenit.
Acum 7 luni de zile, constănțenii și locuitorii județului Constanța, mânați de promisiuni deșarte și povești cu zâne, de fel și fel de promisiuni fantasmagorice de dezvoltare, i-au votat pe Habarnam și Număpricep la conducerea Consiliului Județean și la conducerea Primăriei. Hotărâți dumneavoastră cum se împart rolurile!
Ei bine, de 7 luni de zile privim doi oameni care ocupă cele mai înalte poziții le nivel județean și municipal și care nu-și găsesc nici acum direcția. Le-am dăruit o busolă, astăzi, în cadrul conferinței de presă, poate poate, îi ajută să-și găsească direcția. Poate vor înceta cu bâjbâiala și vor ști ce au de făcut pentru dezvoltarea județului. Nu doar promisiuni deșarte și minciuni, ca în campania electorală!
Referitor la Consiliul Județean Constanța, tot aștept să văd ce proiecte se aduc în județul Constanța. Am înțeles, a trecut o lună, au trecut două… dar iată că au trecut 7 luni de zile și nu se întâmplă nimic. Nici măcar proiectele începute de mine nu sunt duse mai departe. Sunt curios cum s-a pierdut finanțarea de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, de ce n-au început lucrările la drumurile județene Cernavodă – Ion Corvin, Năvodari- Mihai Viteazu? Contracte semnate și finanțate, ce trebuiau doar începute. Nu văd că se întâmplă ceva în Spitalul Județean Constanța și nu văd că s-ar întâmpla ceva pe partea de cultură.
De 7 luni de zile asistăm la o vânătoare de vrăjitoare: care au fost oamenii PSD-ului? care au fost oamenii lui Țuțuianu? Nu a existat așa ceva în Consiliul Județean Constanța, au fost profesioniști, nu oameni de partid. Dar asistăm la această vânătoare pentru că domnii doresc a-și impune oamenii de casă și oamenii de partid.
A fi președintele CJ sau primarul municipiului Constanța nu înseamnă să vii la birou și să-ți bei cafeaua cu cei 9 consilieri. Înseamnă să-ți sufleci mâinile la 7 dimineața, să te duci la birou, să vezi care sunt problemele, să te urci apoi în mașină, să te duci la fiecare minister în parte și să încerci să atragi fonduri pentru dezvoltarea județului sau orașului pe care îl conduci.
Este momentul ca Habarnam și Număpricep să înceapă să aducă proiecte și fonduri pentru județ, fonduri naționale, fonduri de dezvoltare, fonduri europene. Toți așteaptă bani de la PNRR. Dar ce să vezi, guvernanții noștri, de dreapta n-au fost în stare, nici acum, să-l depună. Suntem în mai, anul se termină în decembrie! Când vor obține fonduri?
Mă aștept, și nu știu cât va mai dura această așteptare, care de altfel nu este doar a mea, ci a tuturor locuitorilor județului, a tuturor constănțenilor, să se întâmple ceva. Să se dezvolte ceva. Să se construiască ceva. Sau măcar să se inaugureze ceea ce am început eu.
În momentul în care Habarnam și Număpricep au ajuns pe aceste funcții au avut impresia că a conduce un Consiliu Județean și o Primărie este floare la ureche. Am ajuns primar, am ajuns președinte, îmi aduc acoliții politic, îi pun pe funcție și începem alte povești. Ei bine, nu este chiar așa și le-aș recomanda acestor diletanți administrativ să se apuce de treabă. Au trecut 7 luni de zile, constănțenii nu mai au răbdare, au nevoie de oameni profesioniști, pregătiți, pragmatici și obiectivi care să muncească în interesul lor că de aceea i-au ales și i-au pus pe aceste funcții.
Constanța este un județ agricol și un județ turistic. Nu i-am văzut, pe niciunul dintre ei, să meargă la București… să-și întrebe miniștrii de ce nu susțin agricultura, de ce nu susțin turismul din Constanța. Fiind parlamentar și vicepreședinte al Comisiei Buget Finanțe văd cam cum se întâmplă lucrurile, cum se taie de la bănuții care ar trebui să vină în Constanța. Este o pată neagră și pentru parlamentarii PNL și USR de Constanța pentru că nu susțin turismul și agricultura din zonă.
Cred că suntem în momentul în care locuitorii județului Constanța își dau seama că s-a făcut o mare greșeală în septembrie 2020. Oamenii vor începe și să-și spună păsul, sunt din ce în ce mai nemulțumiți pentru că lucrurile nu funcționează, nu se dezvoltă. Nici pe plan local/ județean, nici național.
Unde sunt fondurile promise agricultorilor, unde sunt fondurile pentru mediul de afaceri și pentru cei din turism. Unde sunt multele promisiuni, sprijinul de care toți acești oameni aveau nevoie pentru a-și reveni după această pandemie, după această criză economică? Își bat capul cum să vândă societățile de stat, pachetele de acțiuni. Am mai spus-o și repet, nu poți să vinzi într-o criză economico- financiară pachetele de acțiuni pentru că ele sunt prăbușite la bursă. Vor fi cumpărate de x și y, pe prețuri de nimic și vor ajunge să pună monopol pe activele statului. Mai nou vor să-i lase pe străini să ne cumpere pământurile cât se poate de facil. Sper să nu treacă această lege, sper ca și ceilalți parlamentari să aibă puterea să spună că pământul nu se vinde, că el este al strămoșilor noștri, al nostru și al copiilor noștri.
Se visează la creștere economică. Nu există nicio creștere economică. Românii sunt sărăciți după această pandemie în schimb vedem ce creșteri spectaculoase de prețuri sunt în ultimele luni de zile. S-a mărit prețul combustibilului, s-a mărit prețul energiei electrice, s-a mărit prețul gazului, al legumelor și al alimentelor. Și totuși, această guvernare stă pe loc și ia măsuri antisociale.
Mă întreb, românul nostru cât va mai avea răbdare să accepte aceste opresiuni economice din partea acestei guvernări?”