Datele din Africa de Sud, Scoția și Anglia oferă o veste bună, după câteva săptămâni de temeri privind amenințarea noii variante a coronavirusului. Oamenii de știință subliniază însă că în ciuda acestor concluzii, care oricum sunt preliminare, simplul fapt că Omicron este mult mai contagios înseamnă că spitalele se vor afla din nou sub presiunea numărului de pacienți, scrie New York Times.
Trei echipe separate de oameni de știință de pe două continente au concluzionat că infectările cu Omicron produc forme mai puțin severe ale COVID, oferind puțină speranță că actualul val pandemic nu va fi așa de mortal, în ciuda creșterii masive a numărului de cazuri.
Cercetătorii au examinat evoluția Omicron în rândul populațiilor din Africa de Sud, Scoția și Anglia. Rezultatele fiecărui studiu sunt încă preliminare, dar toate au sugerat că oamenii infectați cu Omicron sunt mai puțin expuși riscului de a ajunge la spital.
„Ținând cont că (varianta) este peste tot și că va fi foarte transmisibilă, orice reducere a severității este bună”, a declarat pentru New York Times Natalie Dean, biostatisticiană la Emory University în Atlanta.
De la descoperirea Omicron în sudul Africii în noiembrie, oamenii de știință au făcut eforturi pentru a afla cât de virulentă este noua tulpină mutantă.
Noile cercetări sugerează că varianta ar putea avea trăsături biologice care o fac mai puțin periculoasă decât Delta spre exemplu, tulpina care a fost dominantă încă din vară și care a generat valuri pandemice în mai multe țări, inclusiv România.
Riscul redus de spitalizare al Omicron în cele trei țări pare a se datora cel puțin parțial și imunității din aceste populații. Mulți dintre cei infectați erau deja protejați în fața formelor grave ale bolii, ori în urma vaccinării, ori a infectărilor precedente.
În vreme ce aceste cercetări oferă evident vești bune, experții avertizează că valul pandemic din mai multe țări ar putea totuși duce la o suprasolicitare a spitalelor, din simplul fapt că varianta se transmite mult mai repede decât celelalte variante precedente.
„Nu vreau să fiu alarmistă, dar nu cred că putem lăsa garda jos”, a avertizat Christina Ramirez, biostatisticiană la University of California, Los Angeles.
Cât de mic este riscul de spitalizare, în comparație cu Delta
Studiul din Africa de Sud s-a concentrat pe valul pandemic generat de Omicron care a debutat în această țară în noiembrie.
Riscul de spitalizare s-a dovedit a fi cu 70% mai mic printre oamenii infectați cu Omicron, în comparație cu cei infectați cu alte variante ale virusului, au observat cercetătorii.
Autorii au speculat că formele mai ușoare ale bolii s-ar putea datora parțial faptului că Omicron reușește să infecteze oameni care au avut deja COVID.
În vreme ce varianta poate ocoli anticorpii în urma infecțiilor anterioare, pentru a se instala în organism, ea nu mai poate evita și răspunsul imunitar mai puternic, cel care în cele din urmă previne formele grave ale bolii.
În Africa de Sud, cercetătorii au concluzionat că în jur de 70% din populație a avut COVID înainte de sosirea valului Omicron. În același timp, în jur de 30% din populație a fost vaccinată. În lucrarea lor, autorii nu au putut separa protecția oferită de vaccinuri de cea oferită de infectările anterioare.
În plus, ei au avertizat că datele au fost adunate în timpul primei faze a valului Omicron, când rata de infectare era încă mică.
În Scoția, cercetătorii au examinat infectările cu Delta și Omicron în noiembrie și decembrie, analizând câți pacienți infectați cu fiecare tulpină se află în spital.
Au descoperit că infectările cu Omicron sunt asociate cu o reducere cu două treimi a riscului de spitalizare, în comparație cu varianta Delta.
Mark Woolhouse, profesor de boli infecțioase la Universitatea din Edinburgh și coautor al studiului, a spus totuși că ținând cont de creșterea masivă a cazurilor de infectare cu Omicron, chiar dacă aceste concluzii preliminare rămân valabile, varianta va genera totuși creșterea numărului de spitalizări.
Miercuri, o altă echipă de cercetători, de la Imperial College London, a comparat cazurile de Omicron și Delta în primele săptămâni din decembrie și a raportat la rândul ei o reducere a spitalizărilor, deși una mai mică decât cea din Scoția.
Estimările inițiale sugerează că în comparație cu Delta, oamenii infectați cu Omicron au un risc cu 15-20% mai mic de a face o vizită la medic și cu 40-45% mai mic de a petrece o noapte sau mai multe nopți în spital.
Echipa de cercetători englezi a confirmat sugestia colegilor sud-africani cum că imunitatea acumulată oferă protecție în fața variantei Omicron, generând forme mai puțin severe ale bolii.
Diferența dintre rezultatele din Anglia și Scoția ar putea avea legătură cu felul în care au fost măsurate datele. Englezii au făcut o diferență între pacienții care au făcut o simplă vizită la doctor și cei care au rămas internați pentru o noapte sau mai mult, în vreme ce scoțienii i-au numărat pe toți în aceeași categorie.
Dar ambele echipe de cercetători au avertizat că rezultatele sunt preliminare.
În primul rând, Omicron se extinde încă în Marea Britanie și nu s-a răspândit foarte mult în rândul populației vârstnice, care are un risc mai mare de spitalizare. Apoi, chiar dacă cazurile individuale sunt mai ușoare, Omicron încă reprezintă o amenințare mare pentru spitale, din simplul fapt că numărul de cazuri explodează foarte repede.
„Nu suntem în faza în care să putem trata (virusul) ca pe o răceală”, a spus Azra Ghani, coautor al studiului de la Imperial College London.
Șansele de infectare în următoarele luni sunt mari
William Hanage, epidemiolog la Harvard T.H. Chan School of Public Health, a spus și el că cercetările arată clar că oamenii care nu au fost vaccinați sau care nu au trecut prin boală sunt în mod special la risc.
Deoarece Omicron se transmite repede, șansele ca aceștia să se infecteze în următoarele luni sunt foarte mari, a spus el. Dacă va fi așa, ei nu vor avea imunitate pentru a bloca severitatea infecției, a spus el.
„Dacă ești nevaccinat și nu ai fost niciodată infectat, (forma bolii) va fi un pic mai puțin severă decât în cazul Delta”, a spus Hanage, citat de New York Times.
„Dar asta e ca și cum ai spune că ești lovit în cap cu un ciocan, în loc de două ciocane. Și există mai multe șanse ca ciocanul să te lovească acum”, a subliniat el.
În vreme ce ultimele săptămâni au adus noi date despre Omicron, există încă multe semne de întrebare privind săptămânile care urmează, în special în ceea ce privește numărul spitalizărilor.
Chris Robertson, epidemiolog la Universitatea din Strathclyde și coautor al studiului din Scoția, a avertizat că sezonul Sărbătorilor va îngreuna adunarea datelor de care experții ar avea nevoie pentru actualizarea acestor cercetări.
„În mod normal aș face această analiză în fiecare săptămână, dar acum voi avea nevoie de două-trei săptămâni înainte de a avea actualizări”, a spus el.
Iar o echipă de cercetători specializați în construirea de scenarii bazate pe datele existente, reuniți într-un proiect numit Covid-19 Scenario Modeling Hub, a subliniat miercuri că autoritățile trebuie să fie pregătite.
„Cele mai bune informații pe care le avem în prezent indică faptul că amenințarea Omicron este substanțială și iminentă, iar indivizii și guvernele trebuie să se pregătească corespunzător”, au spus cercetătorii.
Sursa: Libertatea.ro