Submarinele franceze și șapca lui Iohannis

Se anunță lucruri interesante în viitorul relației dintre România și SUA.

Joe Biden a îndrăznit și reușit în câteva luni să facă ce n-a făcut Trump în 4 ani: a creat o prăpastie între SUA și Europa. O punte pare din ce în ce mai greu de construit.

Totul pleacă de la bani. Franța avea un acord cu Australia pentru construirea unor submarine. Francezii ar fi primit 40 de miliarde de euro. America și-a băgat coada și le-a suflat contractul. Americanii spun că îi anunțaseră pe francezi, așa cum îi spui unui copil mai mic și mai prost că îi vei lua prăjitura pe care o are pe masă. Francezii reacționează: „nici vorbă”.

40 de miliarde înseamnă foarte mult. Ca să facem o comparație, Germania a cumpărat din SUA, în ultimii 70 de ani, armament de 18,9 miliarde de dolari.

Ba mai mult, Biden a anunțat o alianță strategică cu Australia și UK, lăsând UE deoparte. Să nu fim naivi: alianța aceasta înseamnă că SUA va vinde multă tehnică de luptă celor două țări, care înseamnă mulți bani.

Franța este orgolioasă și nu e singură pe lume. Are prieteni. Germania este puternică și i s-a alăturat numaidecât. Comportamentul SUA în afacerea submarinelor este „iritant și decepționant”, a declarat marți ministrul german al afacerilor externe Heiko Maas, pe marginea Adunării Generale a ONU, relatează AFP. „Pot înțelege furia prietenilor noștri francezi (…) ceea ce s-a decis – şi modul în care s-a decis – este iritant și decepționant, nu numai pentru Franța”, le-a spus el jurnaliștilor la New York.

Remarcați termenii, extrem de bine aleși, în astfel de discursuri. Furie, nu supărare; prieteni, nu aliați; s-a decis, nu s-a discutat; iritant și decepționant, nu supărător.

O bună parte din vechea Europă e alături de Hexagon, pentru că ce li s-a întâmplat lor i se poate întâmpla oricui. Se vorbește despre regândirea sistemului de apărare a vechiului continent, despre necesitatea unei armate comune.

Ce face România în acest timp?

Nimic. Nicio declarație, nicio reacție.

România are o bază militară americană în județul Constanța, la Mihail Kogălniceanu, unde ar urma să ajungă peste 30.000 de militari. Are scutul de la Deveselu. Cumpără. În 2016 – 2020, România a cumpărat tehnică militară în valoare de  3.259.587.408 USD. În acest interval, cele mai importuri s-au făcut în anii 2018 și 2019 – peste un miliard de dolari în fiecare dintre acești doi ani.

Singurul lucru pe care l-am văzut este că președintele Klaus Iohannis a plecat într-o vizită, cu un avion privat, în SUA.

Probabil că și-a luat cu el șapca primită de la Donald Trump. O șapcă foarte scumpă.

Marile puteri sunt adversari într-un joc pe sfere de influență și mulți, mulți bani. Noi ne căutăm prin buzunare să plătim.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Guvernul ia în calcul majorarea salariului minim mai devreme de sfârșitul acestui an

mar sept. 21 , 2021
Guvernul ia în calcul majorarea salariului minim mai devreme de sfârşitul acestui an, având în vedere creşterile de preţuri, iar propunerile de majorare sunt între 8% şi 12%, a declarat marţi, la Ploieşti, ministrul Muncii, Raluca Turcan (foto), transmite Agerpres. „În acest moment suntem în etapa de negociere între patronate […]

V-ar putea interesa și: