Suedia învinge coronavirusul fără izolare

Imagine din Stockholm. Sursă foto: Facebook/Ambasada Suediei din București

Suedia a adoptat un model diferit de restul lumii în lupta cu epidemia împotriva coronavirusului, model care se dovedește a fi de succes.

Suedia a închis liceele și facultățile, a interzis adunările mai mari de 50 de persoane și a recomandat cetățenilor săi să evite călătoriile care nu sunt importante. De asemenea, celor bolnavi sau în vârstă, guvernul le-a recomandat să stea acasă. Cu toate acestea, elevii mai mici au fost la școală, restaurantele nu s-au închis, fabricile au rămas deschise.

Rata de contagiune cu noul coronavirus este sub 1 în Suedia, un semn că epidemia este ţinută sub control, în ciuda abordării mai relaxate a guvernului comparativ cu vecinii săi europeni, potrivit DPA.

Anders Tegnell, epidemiolog în cadrul Agenţiei Suedeze de Sănătate Publică, a spus că această rată de contagiune este sub 1 de mai multe zile, ceea ce înseamnă că numărul mediu de persoane pe care o persoană bolnavă le infectează este mai mic de 1.

„Asta înseamnă că pandemia va slăbi treptat”, a declarat el vineri seară la postul de televiziune SVT, citat de Agerpres.

Date oficiale ale agenţiei Agenţiei de Sănătate Publică arată că rata de răspândire a fost relativ stabilă în jur de 1 de la 10 aprilie, potrivit Agerpres.

La 1 aprilie rata era de 1,4, iar la 25 aprilie, cea mai recentă dată când a fost publicată oficial această informaţie, era de 0,85, după mai multe zile de declin.

În interviul său, Tegnell a confirmat că rata a rămas la sub 1, deşi noile date nu au fost încă făcute publice.

Suedia a atras atenţia la nivel internaţional, dar şi reacţii de scepticism, în legătură cu decizia de a nu introduce măsuri stricte de izolare şi de a nu închide restaurantele şi barurile. Grădiniţele şi şcolile cu clasele 1-9 au rămas deschise.

Deşi au fost introduse unele restricţii şi liceele şi universităţile sunt închise, Suedia s-a bazat în mare parte pe judecata cetăţenilor în respectarea recomandărilor generale de siguranţă şi distanţare socială.

Totuşi, comparativ cu restul Scandinaviei, Suedia are o incidenţă relativ mare a infectărilor şi deceselor. Până sâmbătă dimineaţă, fuseseră înregistrate peste 22.000 de infectări şi 2.650 de decese cauzate de COVID-19. Finlanda vecină a confirmat peste 5.000 de infectări şi 220 de decese.

Succesul Suediei este pus și pe seama faptului că cetățenii sunt mai responsabili și respectă măsurile de distanțare socială fără să le fie impuse. Pe rețelele de socializare se fac des glume despre cum suedezii sunt mai distanți din punct de vedere social și acest lucru i-a ajutat.

Între timp, în România: Peste 300.000 de români au primit amenzi de peste 600 de milioane lei pentru nerespectarea ordonanțelor militare

Michael Ryan, director Organizației Mondială a Sănătății, a spus recent că Suedia poate fi un model pentru „noua normalitate”.

„Suedia reprezintă un model, dacă vrem să ne întoarcem înapoi la o societate în care să nu avem izolare. Cred că există percepția potrivit căreia Suedia nu a impus măsuri de control și că a lăsat boala să se răspândească. Nu este deloc adevărat. Suedia a implementat o politică publică foarte puternică privind distanțarea socială, cu privire la îngrijirea și protecția persoanelor plasate pe termen în instituții de îngrijire și multe alte lucruri. Ceea ce a făcut în mod diferit este că s-a bazat foarte mult pe relația cu cetățenii și pe capacitatea și voința acestora de a implementa auto-distanțarea socială și auto-reglementarea, dacă doriți să folosim acest cuvânt. În acest sens, ei au implementat o politică publică printr-un parteneriat cu populația. Au testat, au sporit semnificativ capacitatea saloanelor de terapie intensivă. Sistemul de sănătate a

„Michael Ryan dă exemplu Suedia pentru că cetățenii, fără să aibă o impunere prin lege a distanțării sociale, au respectat asta și au limitat transmiterea infecției. A recomandat acest parteneriat între autorități și populație”, a explicat președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Un român de 26 de ani, care călătorise în Anglia, a murit din cauza coronavirusului

Dum mai 3 , 2020
Un român de 26 de ani, care călătorise în Anglia, a murit din cauza coronavirusului, a anunțat Ministerul Sănătății. Era obez și avea diabet. Numărul deceselor în România a ajuns la 780. Iată cele mai recente cazuri. Deces 772 Femeie, 93 ani, județ Arad. Beneficiar în Centrul de persoane vârstnice […]
coronavirus

V-ar putea interesa și: