Termoficare Constanța (fostul RADET) a trimis miercuri un comunicat de presă în care încearcă să explice de ce nu abonații la sistemul centralizat nu au apă caldă. Reprezentanții companiei au făcut și o comparație cu București și le transmit constănțenilor că, așa cum a scris presa, acolo sunt avarii mai mari.
„În timpul procesului tehnologic de reluare a furnizării apei calde de consum, au apărut o succesiune de avarii pe conductele rețelei de transport generate de gradul ridicat de uzură al acestora. De-a lungul timpului, pe fondul lipsei investițiilor în sistemul de termoficare (rețeaua de transport a fost preluată de municipalitate la data de 01.01.2020 – condiție de eligibilitate pentru atragerea de fonduri europene nerambursabile), s-a accentuat gradul de coroziune al rețelelor termice și din această cauză a crescut frecvența apariției avariilor care produc întreruperi repetate în furnizarea apei calde de consum. Pentru combaterea acestor disfuncționalități, municipalitatea a obținut finanțarea necesară pentru demararea unor ample proiecte de modernizare și redimensionare a rețelelor termice, lucrări care sunt în curs de execuție.”, au transmis cei de la Termoficare.
Termoficare spune că odată cu înlocuirea conductelor vechi se va îmbunătăți substanțial serviciul public de termoficare și inclusiv confortul termic, deoarece:
- se vor elimina avariile și lucrările de intervenție la avarii care generează disconfort traficului rutier și pietonal,
- se vor diminua considerabil pierderile de energie termică atât masice cât și prin radiație,
- vor scădea costurile intervențiilor în ceea ce înseamnă materiale, manoperă și utilaj necesare în prezent pentru eliminarea avariilor.
„Situația aceasta generată de vechimea conductelor și gradul accentuat de uzură al acestora se regăsește și în alte orașe, inclusiv în capitală, unde așa cum știm cu toții din presă, s-au înregistrat întreruperi ale furnizării pentru perioade mult mai lungi decât cele din municipiul Constanța. Până ce vom beneficia de efectele investițiilor aflate în curs, vă rugăm să aveți îngăduință cu privire la disconfortul creat de avarii și vă asigurăm totodată că depunem eforturile necesare pentru reluarea furnizării în cel mai scurt timp posibil. Cu speranța că ați înțeles dificultățile cu care ne confruntăm și apreciați eforturile pe care le depunem pentru a ține în funcțiune acest sistem învechit, ne cerem scuze pentru disconfortul generat de imposibilitatea de a vă furniza apă caldă în unele perioade.”, spun cei de la Termoficare.
Vergil Chițac susținea că nu aceasta este soluția
În campaniile electorale din 2016 și 2020, Vergil Chițac susținea, citând specialiști, că soluția pentru sistemul de termoficare nu este construirea unui nou CET și schimbarea conductelor. Articolul a fost șters de pe site după ce a fost ales primar. Îl găsiți însă pe site-ul nostru, AICI. Iată un extras din el:
„Solutia schimbarii traselor de tubulaturi impreuna cu modernizarea CET ului este costisitoare si produce mult deranj in oras. Asadar, ar fi bine daca s-ar renunta la retelele de conducte prin care circula agentul termic. In felul acesta s-ar elimina energia necesara pentru pomparea agentului termic si lucrarile necesare in cazul aparitiei spargerilor sau deteriorarii izolatiei termice.In esenta lucrurile sunt foarte simple: fiecare bloc sau grupare de blocuri, depinzand de numarul de apartamente sau asezarea lor, va beneficia de cate o microcentrala alimentata cu apa si gaz si dotata cu un cazan pentru incalzirea apei si un sistem de pompare. Cazanul poate fi dublat pentru ca in caz de defectiune sa nu ramana nealimentate cu caldura pe timp de iarna apartamentele in care locuiesc copii mici sau batrani. Agentul termic va fi distribuit din coloana montata pe casa scarii in fiecare apartament iar contorizarea este foarte simplu de facut.”
Comparație video
Termoficare a difuzat un clip video în care arată vechile și noile conducte.
Totul o mîncins și o mizerie cu apa calda și așa va fi și cu căldură și în constanta dar și în mangalia unde e jaf pe fata.d
L primar nu mai subvenționează gcal.la ca cică locuitorii mangali ei care l.au votat au apartamente de vacanta și nu e corect sa plătească gcal la preț redus.atâtea apartamente de vacanta
Sa ai d.le primar câte au mangalia ții mai ales cei ce locuiesc în mangalia , intre 70 și 95 ani.o populație imbatranita.ce motiv ați găsit sa nu subvenționati gcaloria.rusinos
Ar trebui ca informația despre București să ne bucure? Să ne facă să ne simțim recunoscători? Uite, alții au fost MAI RĂU și nu au murit, puteți si voi, căpușelor! Mă întreb dacă și conducătorii noștri au încălzire și apă de la RADET… Cerere și ofertă, atât timp cât umilul cetățean, așa cum o fi el, plătește, de ce nu i se dă???? Inadmisibil și dezamăgitor. Promisiuni peste promisiuni și nu se face NIMIC. Uite așa plecăm cu toții și nici că ne mai uităm în urmă. Europa Centrală… AM AJUNS SĂ NE MILOGIM ÎN 2022 PENTRU CĂLDURĂ ȘI APĂ CALDĂ… Cei care au bebeluși, copii mici, îi spală cu apa din oala de ciorbă. Dar alții au pățit și mai rău. Mulțumim, dragi conducători, că aveți așa mare grijă de cetățeni! :*
N-am avut așteptări pozitive în legătură cu apa calda, deci n-am dezamăgiri, supărări. Termoficare Constanta ne anunță cu sinceritate că e posibil sa tot pocnească conducte că sunt vechi. Le urez spor la muncă. Nu consumăm, nu plătim. Avem o scumpete de viață!
Surpriza: este apa calda acum. Cu presiune .Mi-e și teama să mă bucur.
Apa calda nu este de doua luni. Pe teava de apa calda curge apa rece. Daca era sparta teava cum de curge apa rece pe conducta de apa calda? Eu cred ca este vorba de incompetenta si de nepasare. Merge si asa. Sunt curios daca o sa platesc apa rece la pret de apa calda, intrucat frecvent incerc sa vad daca a venit apa calda, astfel apometrele inregistreaza consum.