Magnus Brunner, comisarul desemnat al Austriei pentru migrație, a subliniat prioritățile sale într-un document publicat miercuri de Parlamentul European. Printre acestea se numără punerea rapidă în aplicare a controversatului Pact european pentru azil și migrație, integrarea completă a României și Bulgariei în spațiul Schengen și un nou cadru legislativ european pentru accelerarea deportărilor, scriu ziariștii austrieci de la Kurier.
Blocajul Schengen
„Dacă Bulgaria și România continuă să îndeplinească toate condițiile pentru a deveni membri cu drepturi depline ai spațiului Schengen, Consiliul are responsabilitatea de a decide eliminarea controalelor la granițele interne terestre”, a declarat Brunner, răspunzând la o întrebare despre Schengen. În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla înainte de preluarea mandatului noii Comisii Europene, el a promis că va susține procesul „cu aceeași intensitate ca și predecesorii mei”. De asemenea, Brunner a subliniat că România și Bulgaria „au dreptul de a se bucura pe deplin de avantajele spațiului Schengen.”
Schengen-Aer: Austria confirmă acordul cu România și Bulgaria
În prezent, Austria blochează aderarea completă a Bulgariei și României la Schengen, deși cele două țări sunt membre ale „Schengen-Aer” din martie 2024, ceea ce a dus la eliminarea controalelor la granițele aeriene și maritime. Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, membru al aceluiași partid ca Magnus Brunner, ÖVP, a declarat recent că „timpul nu este încă potrivit” pentru aderarea completă a celor două țări la Schengen, deși a recunoscut că „suntem pe drumul cel bun”.
Noul Pact pentru migrație și deportări
Brunner a subliniat că, dacă va fi confirmat în funcția de comisar, va pune accent pe „implementarea deplină și la timp a tuturor elementelor Pactului pentru azil și migrație”. El a menționat că va supraveghea îndeaproape acest proces pentru a se asigura că „statele membre vor lua toate măsurile necesare pentru aplicarea completă a Pactului până la mijlocul anului 2026”. Pactul prevede înăsprirea regulilor actuale și are ca scop reducerea migrației ilegale.
De asemenea, Brunner a anunțat că va propune rapid o nouă lege europeană pentru accelerarea deportărilor, așa cum a fost cerută de Consiliul European și anunțată de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Aceasta ar include „simplificarea și accelerarea procesului de returnare a migranților, digitalizarea cazurilor și recunoașterea reciprocă a deciziilor de returnare”.
Securitatea europeană și migrația ilegală
Brunner a mai declarat că state ostile precum Rusia și Belarus „profită nu doar de oameni disperați, ci și de cadrul nostru legal”. El a susținut inițiativa Poloniei de a suspenda temporar dreptul de azil pentru migranții ilegali la granița cu Belarus, precizând că va sprijini ferm statele membre care se confruntă cu astfel de amenințări la securitatea și integritatea lor teritorială.
Audierea și viitorul mandat al lui Brunner
Magnus Brunner este așteptat la audierea din Parlamentul European pe 5 noiembrie. Acesta este unul dintre cei mai contestați candidați, având în vedere că experiența sa profesională este în domeniul finanțelor, nu în gestionarea migrației. Observatorii se așteaptă la o audiere dificilă pentru Brunner, dar votul final asupra întregii Comisii Europene ar putea avea loc la sfârșitul lunii noiembrie, dacă toți candidații vor trece de prima rundă.
Recomandare: