Suspiciuni de pestă porcină africană în Cumpăna

cumpana

La o exploatație din Cumpăna au apărut suspiciuni de pestă porcină africană (PPA). Prin urmare, Instituția Prefectului și DSVSA Constanța au convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor la animale, (CLCB) astăzi, la ora 12.00.

În data de 19 august a.c., medicul veterinar arondat localității Cumpăna a informat cu privire la trei porci găsiți morți în respectiva exploatație de aproximativ 60 de capete și suspiciunea de PPA.

O echipă a DSVSA s-a deplasat în teren pentru inspecția completă a  întregului efectiv  și ancheta epidemiologică.

În urma suspicionării focarului de boală, a fost întocmită Decizia de plasare sub supraveghere în suspiciune de PPA și de informare a proprietarului cu privire la măsurile impuse prin cadrul legislativ.

Măsurile vizează prioritar:

  • interdicția de mișcare a porcilor în cadrul exploatației și în afara ei
  • interdicția de a pătrunde persoane neautorizare și obligativitatea de a respecta normele de igienă
  • interdicția de a scoate hrana pentru porcine din cadrul exploatației
  • deplasarea vehiculelor spre sau dinspre locul în cauză este supusă autorizării de către autoritatea veterinara locală, plus că trebuie supuse dezinfecției
  • interzicerea circulației cu animalele domestice în zona respectivă
  • montarea mijloacelor de dezinfecție la intrările exploatației și în clădirile în care sunt porci
  • cartografiere suine din zona de protecție – comuna Cumpăna
  • afișarea  mesajelor de avertizare,  informarea cetățenilor din zonă asupra măsurilor de siguranță ce se impun în perioada următoare
  • informarea primăriilor din zona de restricție –  pe o raza de 10 km în jurul focarului
  • identificarea terenurilor pretabile la îngropare/incinerare sub supraveghere oficială sanitar-veterinară ș.a.

În cadrul CLCB de astăzi se va prezenta Decizia CNCB nr. 1/2019 și se va supune aprobării  planul de măsuri pentru combaterea PPA în localitatea Cumpăna.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Priviți cum arată Parcul Central din Cluj. S-au implicat și organizatorii UNTOLD

mie aug. 21 , 2019
Unul dintre lucrurile care separă Constanța de alte orașe este suprafața de spațiu verde pe cap de locuitor. În timp de în Constanța s-a produs în ultimii un genocid verde, în alte părți se investește masiv. Lucrările de înfrumusețare și reamenajare a Parcului  Central sunt finalizate în proporție de peste 90 […]

V-ar putea interesa și: