Țânțarul care poate ucide. România este pe lista țărilor cu grad mare de pericol

Riscul bolilor transmise de ţânţari este mai mare vara aceasta, avertizează Comisia Europeană şi Centrul de Control al Bolilor. România este pe lista ţărilor cu grad mare de pericol. Din cauza încălzirii globale, insectele purtătoare de virusuri periculoase au migrat de la tropice şi au găsit un mediu propice şi la noi, unde verile sunt mai lungi şi caniculare. În cazuri extreme, o singură înţepătură poate fi mortală, scrie ObservatorNews.ro.

Infecţia cu virusul West Nile, transmisă de ţânţarul tigru, este cea mai frecventă şi poate fi fatală în cazul vârstnicilor şi a bonavilor cronici. Primele simptome care apar sunt oboseala, febra, vărsăturile şi petele roşii. „Tablou clinic care debutează iniţial cu febră… poate merge până la delir, halucinaţii, comă şi în unele situaţii până la deces”, a declarat Gabriel Nistor, infecţionist Institutul Matei Balş. Anul trecut, peste o mie de oameni s-au infectat cu virusul West Nile în Europa. România a fost pe locul trei la numărul de contaminări cu 50 de cazuri, după Italia şi Grecia, potrivit Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor.

Alte infecţii periculoase răspândite din ce în ce mai mult la noi în regiune sunt dengue, chikungunya, Zika şi febra galbenă – care se pot manifesta şi prin frisoane, sângerări şi dureri articulare. Bolile sunt greu de indentificat, pentru că simptomele diferă de la caz la caz. „Mutaţii se întâmplă constant la nivelul patogenului. Important e cum reacţionează sistemul nostru imun. Marea majoritate au o simptomatologie extrem de limitată”, a declarat Gabriel Nistor,  infecţionist Institutul Matei Balş. Zonele cu cele mai multe colonii de ţânţari sunt Ilfov, Giurgiu, Prahova, Mehedinţi şi Bihor.

Un singur țânțar se poate înmulți în 10 zile chiar și de 200 de ori.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Un bărbat a murit înecat în lacul Tașaul

vin iun. 23 , 2023
Pompierii au fost chemați să intervină vineri în zona Midia sat. Au fost anunțați că o persoană s-a înecat în lacul Tașaul. La fața locului a ajuns un echipaj SMUR de la Midia. Informația s-a confirmat. Pompierii au descoperit cadavrul unui bărbat. Victima are circa 70 de ani. Poliția va […]

V-ar putea interesa și: