Tehnologia a schimbat agricultura și atrage noi tipuri de investitori

Tractorul cu GPS, care poate fi operat de la distanță, poate lucra non-stop cu o abatere de cel mult doi centimetri de la traseu

Tehnologia a schimbat agricultura. Atrași de aceste modificări, investitorii de pe piața de capital dezvoltă afaceri în domeniu.

Eugen Voicu, specialist pe piețele financiare, împreună cu un grup de antreprenori români, a achiziționat, de la un investitor spaniol, o fermă în județul Teleorman. În prezent, exploatează o suprafață de 2.800 de hectare de teren, o parte fiind în proprietatea firmei pe care o dețin, o altă parte fiind teren luat în arendă.

Noii proprietari au investit aproape 5,5 milioane de euro, în afacerea agricolă, o parte importantă fiind alocată achiziției de mașini și utilaje fabricate după noile tehnologii, tractoare, semănătoare, combine, și un siloz. Cum s-a făcut finanțarea? Echipamente agricole în valoare de aproximativ două milioane de euro au fost luate în leasing și un împrumut de 500.000 de euro a fost utilizat pentru achiziția unui siloz modern.

Tractoarele moderne sunt ghidate prin GPS. Tractoristul devine, astfel, operator, în sensul că nu face decât să supravegheze din cabina utilajului funcționarea corectă a acestuia. Avantajul este că tractorul, comandat online, poate lucra non-stop, adică și noaptea, cu aceeași precizie, devierea de la traseul programat fiind de cel mult doi centimetri, spre deosebire de un tractorist care poate să aibă o abatere de la traseu de 20-30 de centimetri.

Semănătoarea modernă poate cultiva până la 200 de hectare pe zi, în funcție de tipul culturii, și este tractată de un tractor performant. Combina modernă este multifuncțională, în sensul că, în funcție de utilajul adăugat, poate recolta diverse tipuri de culturi. De asemenea, procesul de recoltare se derulează mult mai rapid, știindu-se faptul că recoltarea trebuie făcută într-un timp record, atunci când există o fereastră de oportunitate, pentru ca vremea nefavorabilă să nu compromită o parte din culturi.

Silozul modern, cu structură metalică, are o capacitate de stocare de 1.500 de tone. Un astfel de siloz are și un laborator propriu care monitorizează caracteristicile produsului însilozat, precum umiditatea ș.a.

Dar, noile tehnologii sunt încurajate și de programele derulate prin atragerea de fonduri europene.

„Utilaje agricole moderne se pot achiziționa prin măsura 4.1a, al cărei scop este sprijinirea investițiilor în exploatațiile pomicole. Prin submăsurile 16.1 și 16.1a se pot depune proiecte inovative în sectorul agroalimentar, inclusiv în sectorul pomicol. Fondurile europene pot finanța funcționarea unei asociații deja constituite și proiectele care devin eligibile pentru absorbția de fonduri europene. Se urmărește, astfel, și se încurajează cooperarea dintre fermieri, organismele de cercetare, universități, consultanți din sectorul agroalimentar, în vederea creșterii gradului de inovare. În schimb, beneficiarii fondurilor au obligația de a disemina rezultatele obținute”, precizează Florentina Tudor, director general Autoritatea de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.

Munca în agricultură se schimbă. Devine computerizată, comandată online. Noile tehnologii sporesc productivitatea, și acest domeniu, multă vreme considerat rudimentar, devine tot mai atractiv.

„Roboții” agricoli atrag un nou tip de investitori, oamenii de afaceri cu costume și cravate.

Sursă foto: deere.com


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Avarie RAJA în Cartierul Morii din localitatea Agigea

mie apr. 24 , 2019
Pentru executarea lucrărilor de înlocuire a unei conducte de alimentare cu apă potabilă, cu diametrul de 110 mm, din Cartierul Morii, din localitatea Agigea, RAJA SA este nevoită să  furnizeze apă potabilă cu presiuni reduse  astăzi – 24 aprilie 2018, ora 10,00  până maine –  25 aprilie 2019 ora 16,00. […]
raja

V-ar putea interesa și: