Termoficare Constanța a început furnizarea căldurii în apartamente

Sediul Termoficare Constanța

Începând de azi, 13 noiembrie, Termoficare Constanța a început furnizarea căldurii în apartamente pentru abonați.

„Cu această ocazie, rugăm consumatorii noștri să se asigure că instalațiile termice din locuințe sunt aerisite și nu prezintă neetanșeități”, precizează sursa citată.

Sesizări cu privire la disfuncționalitatea instalațiilor pot fi comunicate prin intermediul dispeceratului, la numerele de telefon 0241/616.792 sau 0341/461.000.

Cât costă gigacaloria

Primăria Constanța a anunțat că prețul gigacaloriei pentru populație va fi de 350 de lei. Această ieftinire va aduce o economie la bugetul local de peste 40 de milioane de lei. Toți constănțenii vor plăti însă o subvenție de 80 milioane lei pentru cei branșați la sistemul centralizat.

Iată ce spune primăria, printr-un comunicat de presă:

„Condițiile tehnice precare ale rețelei au generat mărirea prețului gigacaloriei și implicit a subvenției, astfel încât gigacaloria a ajuns să coste la Constanța 1910 lei.  În fiecare oră, se pierdeau între 250 și 450 metri cubi de apă fierbinte, pierderi pe care constănțenii au fost nevoiți să le plătească atâția ani la rând.

După 50 de ani de folosință și după foarte mulți ani în care sistemul de termoficare centralizat a creat pagube însemnate, acum se schimbă instalația termică a orașului, se înlocuiesc vechile conducte de transport energie termică. Acest fapt se traduce prin reducerea pierderilor termice, a costurilor și creșterea eficienței energetice în întregul sistem. De aceea, primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, va propune aleșilor locali scăderea prețului gigacaloriei pentru populație de la 450 de lei la 350 de lei.

În urma calculelor economice și de bilanț energetic, făcute pentru perioada septembrie 2022 – septembrie 2023, prețul pe gigacalorie a scăzut de la 1910 lei la 1284 lei.

La prețul actual de 1909,29 lei pentru o gigacalorie, respectiv 450 de lei pentru populație, pentru perioada noiembrie 2023-martie 2024, valoarea totală a subvenției acordate de Primăria Constanța ar fi fost de 121.547.772,18 lei.

La un preț de 1284 lei/Gcal, respectiv 350 lei pentru populație, pentru aceeași perioadă, noiembrie 2023-martie 2024, subvenția acordată de municipalitate ar fi de 80.435.280,47 lei.

Vorbim, așadar, despre economisirea a 41.112.491,71 lei de la bugetul local.

„Coroborat și cu eliminarea consistentă a pierderilor din rețea și cu scăderea numărului intervențiilor, ne așteptăm la o ieftinire deloc neglijabilă a căldurii în această iarnă pentru constănțeni. În ciuda disconfortului și a nervilor de moment, vom merge în continuare pe drumul acesta, pentru că, după cum vedem, este cel corect!”, spune Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța.

În vara anului trecut a început înlocuirea conductelor vechi de jumătate de secol din sistemul de termoficare iar de atunci lucrările s-au schimbat considerabil.

Prima etapă, care vizează reabilitarea și modernizarea a 21,605  km tronsoane de rețea termică din magistrala I (Bld. 1 Mai și Bld. Alexandru Lăpușneanu) și breteaua de legătură între cele două magistrale, a fost finalizată. Valoarea proiectului este de aproximativ 115 milioane de lei, dintre care 97 milioane sunt fonduri eligibile.

Etapa a II-a  vizează reabilitarea tronsoanelor de rețea termică primară din magistrala II de termoficare, ce însumează 12,7 km de traseu (25,43 km conducte). Pornim de la CET – Str. Cumpenei, Dezrobirii, Soveja și străzile adiacente, zona Tomis Nord. Valoarea proiectului este de aproximativ 116 milioane de lei, dintre care 97,8 milioane sunt fonduri eligibile. Procentul realizat în acest moment este de 25.07%, respectiv 3.020 km.

Etapa a III-a are ca obiectiv zona centrală a orașului și vizează reabilitarea a 4,03 km traseu de conducte primare aferente a trei tronsoane de rețea termică primară și 3,02 km traseu de conducte secundare pentru 11 puncte termice. Valoarea proiectului este de aproximativ 52 milioane de lei, dintre care fonduri nerambursabile în valoare de 43 milioane de lei. Procentul realizat este 61%, respectiv 3,2 km.

Etapa a IV-a are ca obiectiv general reabilitarea unor rețele/ramuri termice secundare, aferente a 12 puncte termice în lungime de aproximativ 23 km. În acest moment, Primăria Constanța evaluează ofertele depuse pentru proiectarea și execuția lucrărilor.”

Recomandări:

Cine vrea să construiască noul CET din Constanța

Termoficare Constanța SRL, o gaură neagră: cheltuieli de trei ori mai mari decât veniturile


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

COMPLETARE Două accidente, în Constanța și Galați, în care au fost implicate câte un microbuz și un autoturism. Trei decese, șaisprezece răniți

lun nov. 13 , 2023
Tragedie pe un drum din județul Galați. Trei oameni au murit luni dimineață, iar alți opt au fost răniți, după ce un microbuz s-a izbit violent cu un autoturism în localitatea Independența. A fost activat Planul roşu de intervenţie. La faţa locului au fost alocate următoarele resurse: o maşină de stingere, un […]

V-ar putea interesa și: