Liderii PNL, USR PLUS, UDMR au semnat luni, în prezenţa premierului pe care îl susţin, Florin Cîţu, Acordul de guvernare 2020 – 2024. Documentul are șapte puncte. În el se afirmă, printre altele, că partidele vor respecta principiul competenţei pentru ocuparea funcţiilor publice prin concurs.
”1. România trece, împreună cu întreaga lume, printr-o criză fără precedent. Ne asumăm responsabilitatea pentru a conduce ţara noastră în vremuri dificile. O facem cu deplina convingere că România, cu decizii ferme pentru binele comun, poate ieşi întărită atât din pandemie, cât şi din dificultăţile economice care decurg din aceasta.
2. Perioada de tranziţie post-comunistă trebuie să se încheie. Statul român are nevoie de reforme profunde pentru a răspunde nevoilor şi aşteptărilor societăţii în secolul 21. Considerăm această inevitabilă transformare ca o oportunitate uriaşă pentru a creşte calitatea serviciilor publice şi a vieţii tuturor cetăţenilor români, indiferent de gen, etnie, religie, vârstă, condiţie socială sau locul unde trăiesc. Programul nostru de guvernare este un plan clar de acţiune care dă substanţă şi direcţie proiectului nostru de inovare, dezvoltare şi modernizare a statului.
3. Înţelegem că prezenţa scăzută la vot este un semnal de alarmă pentru democraţia noastră. Vom acţiona pentru a confirma încrederea cetăţenilor care ne-au votat şi pentru a câştiga încrederea celor care nu au votat că o bună guvernare poate schimba în bine viaţa oamenilor. Vom fi transparenţi, ne vom consulta cu organizaţiile societăţii civile, patronale, profesionale şi sindicale şi vom acţiona pe baza unor decizii fundamentate. Vom urmări aplicarea principiului subsidiarităţii, adică luăm deciziile la un nivel cât mai apropiat de cetăţeni.
4. Suntem trei formaţiuni politice cu istorii şi culturi organizaţionale diferite. Ce ne-a adus împreună a fost responsabilitatea faţă de destinul României. Vedem diversitatea noastră ca o şansă de a ne completa reciproc şi de a reprezenta diferite speranţe ale cetăţenilor români. Ne leagă valorile comune de libertate, respect, integritate, responsabilitate individuală şi solidaritate. Suntem hotărâţi să apărăm aceste valori atunci când sunt ameninţate şi să ducem România mai departe pe drumul ei european.
5. Ne angajăm să respectăm voinţa cetăţenilor exprimată în 6 decembrie şi să nu schimbăm, prin traseism politic, rezultatul votului dat de cetăţeni şi majoritatea ce decurge din acest pact politic. Nu vom accepta parlamentari din alte partide în formaţiunile noastre.
6. România are nevoie de stabilitate, predictibilitate şi soluţii pe termen lung. Majoritatea parlamentară pe care ne bazăm, constituită prin votul cetăţenilor români, ne obligă să ne asumăm guvernarea pentru o legislatură completă. Avem încredere că acest pact şi programul de guvernare sunt un fundament puternic pentru un guvern de lungă durată care poate aduce rezultate concrete pentru cetăţeni.
7. Afirmăm dreptul fiecărei formaţiuni semnatare de a-şi nominaliza reprezentanţii pentru funcţiile de demnitate publică convenite. Ne asumăm să propunem oameni profesionişti, cu experienţă relevantă pentru domeniul pe care-l vor gestiona şi cu o bună reputaţie. Vom descuraja nepotismul şi clientelismul, vom acţiona cu imparţialitate şi vom respecta principiul competenţei pentru ocuparea funcţiilor publice prin concurs.
Propunerea noastră de Prim-Ministru este Florin Cîţu.
Propunerea noastră pentru Preşedintele Senatului României este, din partea USR-PLUS, Anca Dana Dragu.
Propunerea noastră pentru Preşedintele Camerei Deputaţilor este, din partea PNL, Ludovic Orban”.
„În data de 6 decembrie, cetăţenii români au fost chemaţi la urne să îşi exprime voinţa politică, să voteze cu formaţiunile politice, în cadrul alegerilor parlamentare. În urma alegerilor parlamentare, 3 formaţiuni politice USR-PLUS, UDMR şi PNL au luat decizia de a constitui o coaliţie de guvernare care se bazează pe o majoritate parlamentară certă, o majoritate care e rezultatul voinţei majoritare a cetăţenilor români. Imediat după alegeri cele 3 formaţiuni politice au început un proces de dialog, negociere, pentru constituirea coaliţiei, pentru elaborarea programului de guvernare. Am avut negocieri privitoare la arhitectura puterii, la structura guvernului, la modul în care urmează să funcţioneze Guvernul şi majoritatea parlamentară. În urma acestor negocieri, azi semnăm acordul de coaliţie. De asemenea, programul de guvernare e finalizat în proporţie de aproape 100%, fiind doar în faza unor corecţii, reglaje fine, înainte de a îi prezenta public. Imediat după procedurile de constituire a Parlamentului, aşteptăm invitaţia preşedintelui României pe care le va declanşa pentru desemnarea premierului şi suntem hotărâţi ca în cel mai scurt timp să dăm un Guvern responsabil, hotărât să pună în practică măsurile pentru creşterea calităţii vieţii, dezvoltarea României, modernizarea infrastructurii.”
Ludovic Orban, PNL
„Ultimele două săptămâni au ridicat felul de a face politică în România şi spiritul USR-PLUS pe care l-a adus în politică mă bucur să îl regăsesc în această coaliţie. E un document de peste 300 de pagini, programul de guvernare, la care s-a lucrat cu foarte multă seriozitate şi care ne dă încrederea că vom putea avea o guvernare care să facă nişte schimbări importante în România. Am căutat acele zone de consens în care obiectivele celor 3 partide să îşi găsească o formulă astfel încât programul să fie asumat. Mai sunt câteva obiective USR-PLUS foarte importante care nu şi-au regăsit materializarea în programul de guvernare, dar pentru care vom găşi căi parlamentare de realizare. Dar acest program e rezultatul unui compromis responsabil pentru anii care urmează. Sperăm şi suntem foarte încrezători că e o şansă reală să putem avea un Guvern învestit până la Crăciun.”
Dan Barna, USR PLUS
„În perioada care urmează, România are nevoie de stabilitate politică. 8 ani de zile am avut criză, 8 ani de zile au însemnat 12 guverne. Vrem să guvernăm astfel încât să existe speranţa zilei de mâine pentru o viaţă mai bună. Această coaliţie e formată din oameni serioşi, competenţi, avem o viziune armonizată despre ce avem de făcut în următorii ani. Vom propune în echipă oameni foarte pregătiţi, deciziile noastre trebuie să fie transparente. Trebuie să lăsăm la o parte orice demagogie. Trebuie să dăm răspunsuri foarte rapid, pentru că lumea aşteaptă deciziile rapide. E nevoie şi de o viziune pe termen lung, pentru că e nevoie de investiţii, de a stabili un cadru legal şi predictibil pentru investitori, pentru a crea locuri de muncă şi a construi siguranţa pentru cetăţean. De aceea ne-am asumat împreună cu PNL şi USR-PLUS această guvernare.”
Kelemen Hunor, UDMR