Tichie de mărgăritar. Cazinoul din Constanța va fi iluminat în culori, pentru câteva minute. Proiectul de 288.000 lei a fost inițial respins

 

UPDATE 6 noiembrie: VIDEO Cum arată un spectacol de lumini la Cazinoul din Constanța și unul la catedrala din Chartres

Chelului îi lipsește tichie de mărgăritar, iar Cazinoului câteva lumini colorate.

Nu știm dacă chelul își va cumpăra tichie, dar Cazinoul din Constanța va fi iluminat în culori. E un proiect întreg, derulat la nivel național, în perioada 29 octombrie – 13 noiembrie, intitulat „Mă vezi? 1918 într-o altă lumină”.

Proiectul a fost respins la început, dar a fost aprobat apoi de o comisie condusă de Viorica Dăncilă. Costă, cu totul, peste 288.000 de lei.

Proiectul presupune iluminarea arhitecturală a 10 clădiri a căror istorie este strâns legată de momentul Marii Uniri și de ultimii o sută de ani.

Banii provin de la Ministerul Ministerul Culturii și Integrării.

Clădirile iluminate sunt: Ateneul Român, Grădina Capitol, Academia Română, Palatul Regal, Palatul Cantacuzino, Cazinoul din Constanța, Muzeul Unirii din Iași, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighet, Catedrala Încoronării din Alba Iulia și Casa lui Ștefan Cicio Pop din Arad.

De fapt, nu clădirile în totalitate vor fi iluminate, ci nu mai fațada lor, „în timpul unui spectacolului vizual și auditiv de 15 minute.”

„Pe lângă punerea în valoare a celor 10 clădiri reprezentative, inițiatorii acestui eveniment, membrii Asociației Culturale pentru Educație prin Artă, susținuți de light-designerii de la Apart Production și Five’s International, își doresc să le ofere locuitorilor din cele 6 orașe informații, unele dintre acestea necunoscute, cu privire la monumentele selectate și rolul pe care l-au avut în dezvoltarea societății românești de la începutul secolului XX”, spun organizatorii.

„Prin această îmbinare de elemente de arhitectură, iluminat, tehnologie și act artistic încercăm să generăm un moment în care edificiul se adresează privitorilor prin sintagma <<Mă vezi? 1918 într-o altă lumină>>. Ideea proiectului îi aparține light designer-ului Alin Popa, cel care a și conceput acest spectacol și care a realizat că orice spațiu ajunge să intre în cotidian, obișnuință și uitare. Scopul acestei manifestări culturale este să repoziționeze toate aceste edificii, unele aflate în stare de degradare, în mentalul colectiv și să tragă un semnal de alarmă asupra stării în care acestea se află”, a declarat Eugen Lumezianu, președintele Asociației pentru Educația prin Artă.

Credeți cu sinceritate că era nevoie de iluminarea Cazinoului că să ne dăm seama că se află în stare de degradare? Sau că, odată iluminat pentru 15 minute, Cazinoul se va „repoziționa în mentalul colectiv”, orice ar însemna asta?

Un proiect cu același nume a fost propus pentru finanțare Administrației Fondului Cultural Național de către o societate comercială, SC 111 Film & Entertainment SRL, dar a fost respins, pentru că nu a îndeplinit punctajul necesar. Patronii firmei au depus contestației, dar și aceasta a fost respinsă, conform datelor publicate de AFCN pe 27 iunie 2018. Firma a fost fondată de Lumezianu Eugen Matei și de Haris Eduard-Andrei. În 2017 a avut o cifră de afaceri de 141.387 lei și pierderi de 6.854 lei, cu un singur angajat. Eugen Lumezianu este, așa cum ați citit și mai sus, și președintele Asociației pentru Educația prin Artă.

Proiectul a trecut însă, după ce a fost depus de Asociația Culturală pentru Educație prin Artă și a fost analizat în cadrul Comitetului Interministerial pentru Centenar, desfăşurat pe 29 august 2018, la Guvernul României, sub conducerea prim-ministrului României, Viorica Dăncilă. Atunci a fost supusă spre aprobare lista manifestărilor, acţiunilor şi proiectelor de aniversare a Centenarului Marii Uniri (1918-2018) şi a Primului Război Mondial, depuse de persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial.

Printre proiectele finanțate acum se găsește și „Mă vezi? 1918 într-o altă lumină”. Suma plătită de către Minister Culturii pentru iluminarea clădirilor este de 288.622 lei.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Avarie RAJA pe strada Nucilor din Năvodari

mar nov. 6 , 2018
Pentru remedierea unei avarii survenită  la conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 300 mm, de pe strada Nucilor, din orașul Năvodari, RAJA SA a fost nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile astăzi, 06  noiembrie 2018, în intervalul orar 12,30 – 16,00. Sunt afectați de lipsa apei consumatorii de pe străzile Pescărușului, Nucilor […]
apa avarie raja

V-ar putea interesa și: