Un restaurant din piața Ovidiu, Constanța. Ora prânzului. La o masă de lângă, o femeie scoate din poșetă o țigară electronică și începe să tragă din ea, expirând apoi cu plăcere și zgomotos.
Aceste imagini s-ar putea să nu mai fie posibile. Recent a fost înregistrată la Senat un proiect de lege care prevede asimilarea ţigaretelor electronice şi nu numai ca produse din tutun şi să li se aplice aceleaşi restricţii. Adică inclusiv interzicerea în baruri și restaurante.
Marţi, 20 iunie 2023, a fost înregistrată la Senat propunerea legislativă nr. B410/2023 pentru modificarea unor acte normative în domeniul reglementării produselor din tutun.
În cazul în care această propunere legislativă va intra în vigoare, mai multe articole din Legea nr. 349 din 6 iunie 2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun vor fi modificate, printre care:
Articolul 2, litera e) se modifică şi va avea următorul cuprins: „fumat se înţelege inhalarea voluntară a emisiilor eliberate atunci când un produs din tutun sau un produs similare este utilizat potrivit destinaţiei sale, cu excepţia produselor aprobate în scop medical.”
La articolul 2, după litera e) se introduce o nouă literă, e1), cu următorul cuprins: „produs similar se înţelege un produs sau sistem asemănător ca mod de utilizare şi scop cu produsele din tutun pentru fumat, cum ar fi dispozitivele destinate fumatului, dar fără a se limita la ţigaretele electronice, produsele din plante pentru fumat ori narghilea fără tutun. Sunt exceptate produsele de uz medical.”
Pentru ca această propunere legislativă să intre în vigoare este necesar să fie adoptată de Parlament şi să fie promulgată de şeful statului, ca apoi să fie publicată în Monitorul Oficial.