Deși pare că în România se construiește mult, cifrele spun contrariul. Nevoia de imobile noi, care să ofere standarde moderne de locuit, este imensă, iar dezvoltatorii încearcă să țină pasul. Unii dintre ei nu mai vând simple apartamente, ci construiesc adevărate comunități sustenabile. Este cazul celor de la Impact Developer & Contractor S.A., una din cele mai puternice companii din domeniu din România.
Despre provocările pieței imobiliare, piedicile care i se pun, dorințele celor care cumpără, dar și despre evoluțua prețurilor locuințelor a oferit detalii CEO-ul companiei, Tinu Sebeșanu, în emisiunea „Punctul pe i”, moderată de jurnalistul Cristian Hagi la Tomis TV.
Iată principalele declarații din timpul emisiunii.
„Din 30 de ani, de 20 de ani suntem în Constanța.”
„Noi nu facem blocuri, noi dezvoltăm comunități sustenabile, cu materiale durabile, și asta a făcut diferența față de alți competitori.”
„Faza I a Boreal Constanța va fi gata în aceasta vară. Va avea supermarket, grădiniță, spații de leisure & wellness. Avem și 18 vile, e un produs deosebit.”
„Venim și cu o premieră: parcaje supraterane. În felul acesta reușim să păstrăm la parcări un preț care să poată să fie plătit de cumpărători.”
„Blocurile noastre nu sunt aliniate, tocmai pentru a asigura însorire opt ore pe fiecare cameră.”
„Implementăm multe standarde, din faza de proiectare, apoi în cea de construcție, care, per total, fac o calitate a vieții mai mare la costuri mai mici și respectă mediul înconjurător.”
„Constanța are o particularitate: sunt orașe, mai ales Bucureștiul, unde vindem foarte mult din faza de proiectare, când și prețurile sunt mai bune. Constanța este la latura opusă. Oamenii preferă să cumpere cât mai aproape de finalizare. Există o explicație: au fost multe proiecte imobiliare care nu s-au dus la sfârșit ori s-au lungit nespus de mult. Noi am văzut că după ce am închis structurile, ritmul de vânzări crește. Noi avem aici o poziție dominantă, pentru că suntem pe piață de 30 de ani, ne-am ținut promisiunile. Suntem aici să stăm. Noi și administrăm apoi complexul, deci nu plecăm după ce am finalizat.”
„60% din piața din Constanța este ceea ce noi numim „affordable”, deci o piață cu prețuri foarte accesibile, sub media națională. Acolo este piața cea mai mare. Cum te duci mai sus, spre piață medie sau mediu plus, devine chiar o piață de nișă.”
„Și puterea de cumpărare diferă. Nu avem o piață de mijloc, cum este cea din București, unde a devenit predominantă.”
„Când am început Greenfield, acum mulți ani, multă lume îmi spunea: „Domnule, dar mănânci o pâine până ajungi acolo. Acum mănânci o pâine până ajungi în centru. Depinde din ce unghi privești.”
„Am zis tot timpul: nu putem noi să construim cât pot ei să cumpere. Vă dau exemplul București, care anul trecut a livrat undeva până în 15.000 de unități noi, la o populație metropolitană probabil spre 3,5 milioane. Deci vorbim de o cantitate infimă. Există sute de mii de familii în blocurile comuniste, care nu mai agreează stilul de viață acolo, care vor să se mute. Iașiul a avut anul trecut livrări de ordinul a sute de apartamente, deci se construiește foarte puțin. Orașele au nevoie de dezvoltare. Planificată, structurată, nu haotică, dar au nevoie de dezvoltare, nu le poți ține pe loc.”
„În primul rând, cererea vine de la migrația de la oraș la oraș.”
„București rămâne o problemă. De un an și jumătate nu s-au dat autorizații. Se încearcă tot felul de explicații. Nu sunt explicații. Este un oraș blocat, e o industrie blocată cu toată orizontala ei, care va face o defavoare mare orașului, din păcate. Pentru, vezi Doamne, câteva cazuri care au făcut lucruri ilegale, care ar trebui judecate… E ca și cum, dacă cineva a furat o pâine, intrăm toți la pușcărie. Cam așa e și acum în București. Efectele se vor vedea pe termen mediu și lung. Probabil peste un an și jumătate va fi stoc foarte puțin în București și prețurile vor exploda. Deci tot în cârca oamenilor, a bucureștenilor, se răsfrâng aceste decizii total imature și nejustificare. E o situație critică în București.”
„Constanța este un oraș prietenos cu mediul de afaceri și dezvoltatorii.”
„Dacă cineva are un surplus de bani sau vrea să facă o investiție, recomandarea mea este să investească în imobiliare azi și, dacă se poate, azi după-amiază. Mâine dimineață ar putea să fie mai scump.”
„În general, cea mai solidă investiție este piața imobiliară. Este cu risc zero din punctul meu de vedere.”
„În Spania iei cu aceeași bani 30% din ce iei în România astăzi. Avem studii concrete. Suntem cea mai ieftină piață imobiliară din Europa la ora actuală. Piața nu o să stea aici. Deja suntem depășiți de prețul de cost. Prețurile o să evolueze, părerea mea, exponențial. Gândiți-vă numai că te protejezi de o inflație de 10%. Prețurile la imobiliare s-au dus (n.r. în sus) 20% în ultimele 6 luni. Tendința continuă și din păcate e o tendință de crește cu doi digiți. Recomand piața imobiliară și prietenilor, și familiei.”
Un comentariu la “Tinu Sebeșanu, CEO Impact Developer & Contractor S.A.: „Suntem cea mai ieftină piață imobiliară din Europa la ora actuală””