Toamna va începe cu temperaturi caniculare

soare

Vremea va redeveni caniculară în majoritatea regiunilor țării după data de 25 august, și așa vor fi și primele zile de toamnă calendaristică, se arată în prognoza pe două săptămâni publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie.

Banat

Intervalul va debuta cu o vreme relativ răcoroasă (medii ale temperaturilor maxime de 24-27 de grade şi ale minimelor de 15-17 grade), apoi vremea se va încălzi semnificativ, astfel că în perioada 25-30 august vor fi din valori cu mult peste cele climatogic specifice şi izolat, la câmpie, posibil chiar caniculare; cele diurne vor fi de 32-34 de grade, iar noaptea se vor înregistra 18-21 de grade, mediat regional. Pentru finalul intervalului de anticipaţie (respectiv primele zile ale lunii septembrie) este estimat un regim termic mai ponderat, însă cu valori în general tot peste mediile multianuale.

În primele zile va continua să plouă pe arii extinse şi pe alocuri se vor mai acumula cantităţi de apă însemnate, apoi doar izolat vor mai fi posibile ploi slabe. Ulterior, după 31 august, va creşte probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică (averse, descărcări electrice).

Crișana

La începutul intervalului, valorile termice diurne se vor situa în jurul normelor perioadei, cu maxime de 26-29 de grade, apoi va urma o încălzire semnificativă a vremii, astfel că între 25 şi 30 august aceasta va deveni călduroasă, izolat posibil caniculară la câmpie, cu temperaturi diurne de 32-34 de grade, mediat regional. Pentru ultimele zile din interval este estimată o răcorire a vremii, fiind de aşteptat temperaturi mai apropiate de mediile multianuale. Pe parcursul nopţilor, minimele termice vor fi, în mare parte din interval, peste cele obişnuite în această perioadă din an, în medie de 14-17 grade şi chiar mai ridicate între 25 şi 31 august.

În primele zile, vor fi manifestări locale de instabilitate atmosferică (averse, descărcări electrice), dar numai pe suprafeţe mici se mai pot înregistra cantităţi de apă însemnate. Ulterior, ploi în general slabe vor mai fi posibile izolat, urmând ca probabilitatea de a ploua mai frecvent să fie în creştere după data de 31 august.

Transilvania

La începutul intervalului, valorile termice diurne vor fi în general mai apropiate de normele perioadei, cu maxime în medie de 26-28 de grade, apoi va urma o încălzire apreciabilă a vremii, astfel că între 25 şi 31 august aceasta va deveni din nou călduroasă, cu temperaturi diurne de 30-33 de grade, mediat regional. Pentru ultimele zile din interval este estimată o răcorire a vremii, fiind de aşteptat temperaturi mai apropiate de mediile multianuale. Minimele termice vor fi, în mare parte din interval, peste cele obişnuite în această perioadă din an, în medie de 14-17 grade, cu valori mai coborâte în unele nopţi în zonele depresionare.

În primele zile şi cu probabilitate mare spre sfârşitul intervalului de referinţă, vor fi manifestări locale de instabilitate atmosferică (averse, descărcări electrice), iar pe suprafeţe restrânse se vor înregistra cantităţi de apă mai însemnate.

Maramureș

În majoritatea zilelor din interval, regimul termic va fi caracterizat de valori peste cele specifice acestei perioade din an; astfel, mediile maximelor vor creşte de la 28-30 de grade în primele zile până la 31-33 de grade între 25 şi 30 august. Şi valorile nocturne vor fi mult mai ridicate decât cele obişnuite, cu minime de 14-16 grade, mediat regional. O răcorire a vremii este estimată pentru finalul intervalului de referinţă (primele zile ale lunii septembrie).

În primele zile, vor fi manifestări de instabilitate atmosferică (averse, descărcări electrice), iar pe arii restrânse se pot acumula cantităţi de apă mai însemnate. Probabilitatea pentru ploi locale va creşte din nou după data de 30 august.

Moldova

Vremea călduroasă, cu valori termice mult peste cele climatologic specifice va predomina în mare parte din interval, astfel că media maximelor va fi de 30-34 de grade, iar în sudul regiunii vor fi şi zile caniculare. Şi temperaturile nocturne se vor situa peste cele obişnuite perioadei, respectiv minime de 16-19 grade, mediat regional. Pentru primele zile de septembrie sunt estimate valori termice în scădere, dar care se vor menţine totuşi peste normele perioadei.

Regimul pluvimetric se va menţine deficitar în tot intervalul, doar în prima zi şi în perioada 31 august – 1 septembrie urmând a fi averse locale, dar numai izolat cantităţi de apă mai însemnate.

Dobrogea

Majoritatea zilelor din perioada de referinţă vor fi caracterizate de o vreme călduroasă, local caniculară în vestul regiunii, cu medii ale maximelor de 31-35 de grade, valori mai ponderate (de 28-31 de grade) urmând a se înregistra pe litoral în intervalul 22-26 august. Aceeaşi abatere pozitivă faţă de norme o vor avea şi minimele nocturne care se vor situa între 18 şi 22 de grade. O posibilă răcorire a vremii este estimată pentru începutul lunii septembrie, dar şi atunci temperaturile vor depăşi mediile multianuale.

Regimul pluvimetric se va menţine deficitar în tot intervalul, doar la începutul perioadei şi posibil după data de 1 septembrie urmând a fi averse locale, în general slabe.

Muntenia

În majoritatea zilelor din perioada de referinţă, va fi o vreme călduroasă, local caniculară la câmpie, astfel că media maximelor va fi de 30-35 de grade şi a minimelor de 15-20 de grade. Excepţie vor face în primele două zile nordul şi vestul regiunii, unde valorile termice vor fi apropiate de cele climatologic specifice (25-29 de grade), iar o posibilă răcorire a vremii este estimată pentru întreaga regiune după data de 2 septembrie.

Cu toate că la începutul intervalului va mai ploua, izolat în cantităţi mai însemnate (cu precădere în nordul regiunii), regimul pluviometric va fi în ansamblu deficitar, în special la câmpie.

Oltenia

Intervalul va debuta cu o vreme relativ răcoroasă (medii ale temperaturilor maxime de 24-27 de grade), apoi însă vremea se va încălzi semnificativ, astfel că în perioada 25-31 august vor fi din nou valori cu mult peste cele climatogic specifice şi izolat, la câmpie, chiar caniculare, cu temperaturi diurne în medie de 31-34 de grade. Minimele nocturne se vor menţine în general mai ridicate decât cele normale, astfel că, mediat regional, se vor înregistra 16-18 grade. Pentru finalul intervalului de anticipaţie (respectiv primele zile ale lunii septembrie) este estimat un regim termic mai ponderat, însă cu valori ce se vor menţine peste mediile multianuale.

În primele zile va continua să plouă pe arii extinse, pe alocuri cumulându-se cantităţi de apă mai însemnate, apoi doar izolat vor mai fi posibile ploi slabe. După data 1 septembrie, va creşte probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică (averse, descărcări electrice).

La munte

În cea mai mare parte a intervalului, va predomina o vreme caldă, cu valori peste cele normale, respectiv medii ale maximelor de 18-25 de grade, mai ridicate la altitudini mai joase în perioada 25-31 august, iar ale minimelor de 8-15 grade. O posibilă răcorire a vremii este estimată pentru începutul lunii septembrie, dar şi atunci temperaturile vor depăşi în general mediile multianuale.

La începutul perioadei de referinţă (22-24 august), pe arii extinse vor fi averse şi se vor acumula local cantităţi de apă mai însemnate. Probabilitatea de ploaie va creşte din nou după data de 31 august.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Florin Cîțu: „Soluţiile impuse de PSD la guvernare = dezastru economic şi mult tupeu”

lun aug. 22 , 2022
Fostul lider PNL şi premier Florin Cîţu a răspuns, luni, acuzaţiilor aduse de liderul PSD Marcel Ciolacu, arătând că soluţiile impuse de PSD la guvernare sunt „dezastru economic şi mult tupeu”. El mai afirmă că, după 8 luni de PSD, în care PSD cu tupeu şi ameninţări şi-a impus agenda […]
florin citu

V-ar putea interesa și: