Autorităţile române au luat decizia suspendării tuturor zborurilor spre şi dinspre Italia, până în 23 martie, din cauza coronavirusului.
Anunțul a fost făcut duminică noaptea.
„Se aprobă suspendarea zborurilor efectuate de operatorii economici aerieni spre Italia şi din Italia către România pentru toate aeroporturile din ţară începând cu 9 martie ora 12,00 până pe 23 martie ora 12,00″, a afirmat Vela într-o conferinţă de presă.
Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a aunțat că suspendarea s-a făcut pentru două săptămâni pentru că atât permite regulamentul european.
„Noi astăzi am luat o decizie foarte clară în legătură cu situaţia pasagerilor sosiţi în România din Italia pe cale aeriană. Cu siguranţă mâine vom lua în discuţie şi celelalte trei moduri de transport, şi anume transportul cu autocarul şi microbuzul, transportul cu trenul şi transportul cu maşinile personale, pentru că (…) noi trebuie să eliminăm orice risc, pe fiecare mod de transport. (…) Vom veni şi vom prezenta, dacă va fi cazul şi vom ajunge la această concluzie, ce facem pe celelalte moduri de transport”, a mai spus Bode.
Închiderea şcolilor va fi discutată în Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă de luni.
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, afirmă că ar fi de acord cu închiderea şcolilor având în vedere ameninţarea privind noul coronavirus, însă precizează că nu poate lua, la nivel local, decizii care să contravină celor luate de autorităţi la nivel naţional.
„Aş pleda pentru închiderea şcolilor. Ca primar general sunt obligată să nu mă suprapun cu decizii locale peste deciziile luate la nivel naţional. Inima îmi spune că ar fi un element de precauţie suplimentară. Din nefericire, au fost situaţii în care românii întorşi chiar din zonele contaminate nu s-au izolat imediat, s-au întâlnit cu alte persoane, alţii au acceptat mai greu şi carantina. Văzând tot acest fenomen, pentru că unele persoane au un grad de inconştienţă sa de rezistenţă la măsurile luate de autorităţi (…) nu este motiv de panică, dar nu este nici un moment în care să ne facem fiecare propriile reguli, propriile politici individuale” a declarat Gabriela Firea, duminică seară, la Antena 3.
Al doilea cerc
Ministrul interimar de Interne Marcel Vela a anunțat că a fost luată decizia, duminică în Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, la sugestia lui Ludovic Orban, de a fi extinse anchetele epidemiologice la al doilea cerc de contacți, în contextul epidemiei de coronavirus.
Astfel, ancheta va viza nu doar primele persoane cu care cineva infectat cu noul COVID-19 a avut legătură, ci și a doua serie de oameni care a interacționat cu primii posibili contacți.
„Am decis, la sugestia premierului, să extindem anchetele epidemiologice. Am decis să face ancheta pe încă un cerc, al doilea cerc de posibili contacți, astfel încât să prevenim extinderea coronavirusului la nivelul comunităților locale”, a anunțat Marcel Vela, într-o conferință de presă susținută, duminică seară, la sediul MAI, potrivit Mediafax.
Sute de morți în Italia
Numărul deceselor din cauza coronavirusului a crescut alarmant în Italia într-o singură zi, de la 233 la 366, iar bilanțul persoanelor infectate este cu aproape 1.500 mai mare – de la 5.883 la 7.375 de cazuri, relatează BBC.
Creşterea numărului de cazuri de coronavirus vine în condiţiile în care autorităţile italiene au impus restricţii severe pentru a stopa evoluţia epidemiei.
Aproximativ 16 milioane de persoane din mai multe provincii au nevoie acum de un permis special pentru a putea călători în alte regiuni, ca urmare a unei hotărâri a autorităţilor, potrivit Mediafax. Totuși, înainte ca măsurile să intre în vigoare, mulți italieni au reușit să plece, cu trenul sau cu avionul, din zonele de carantină.
Italia rămâne în continuare ţara europeană cu cele mai multe cazuri de infecţie cu coronavirus.
De asemenea, la nivel mondial, Italia este, începând de duminică, a doua cea mai afectată ţară din lume, după China.
Coronavirusul a speriat Europa
Evenimentele cu peste 1.000 de participanţi au fost interzise în Franţa pentru a opri răspândirea coronavirusului, a anunţat duminică ministrul francez al sănătăţii, Olivier Véran, la finalul unei şedinţe de peste două ore a Consiliului Apărării, desfăşurată la Palatul Elysée, notează AFP.
„La nivel naţional, sunt interzise toate evenimentele cu peste 1.00 de participanţi. Prefecţii, ministerele vor întocmi o listă cu evenimentele considerate utile pentru viaţa naţiunii”, a anunţat Olivier Véran. El a precizat că manifestaţiile, concursurile şi folosirea transportului în comun nu vor fi afectate.
Până în prezent, guvernul francez interzisese adunările în spaţii închise cu peste 5.000 de persoane. O hotărâre dată publicităţii sâmbătă redusese durata interdicţiei la 15 aprilie, faţă de 31 mai iniţial.
Acest anunţ ar urma să aibă consecinţe importante în lumea sportului şi a spectacolelor. Autorităţile au anulat deja mai multe evenimente, printre care Salonul Cărţii prevăzut între 20 şi 23 martie sau Mondialul de tatuaje prevăzut între 13 şi martie la Paris.
Preşedintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa, a anunţat duminica aceasta că intră de bunăvoie în carantină, ca măsură de precauţie, suspendându-şi orice activitate publică în ţară şi în străinătate pe o perioadă de două săptămâni, potrivit unui comunicat dat publicităţii pe site-ul preşedinţiei, citat de AFP.
El a motivat această decizie neobişnuită explicând că a fost în contact săptămâna trecută cu elevi ai unei şcoli din nordul Portugaliei, închisă între timp după descoperirea unui caz de coronavirus.
Scenariu: 100.000 de morți în Marea Britanie
Guvernul britanic lucrează cu estimarea potrivit căreia noul coronavirus ar putea provoca moartea a circa 100.000 de persoane în Regatul Unit, a informat duminică publicaţia The Sunday Times, citând surse oficiale care se ocupă de planificarea măsurilor împotriva epidemiei, relatează EFE, preluată de Agerpres.
Este o cifră mai mică decât cea avansată iniţial, de 500.000 de morţi, care corespundea celui mai grav scenariu conceput de autorităţile britanice, în care 80% din populaţie ar fi contractat virusul, dar mai mare decât media de 17.000 de decese înregistrate anual din cauza gripei sezoniere, în ultimii cinci ani.
„Estimarea centrală a numărului de morţi este în jurul cifrei de 100.000. Toţi s-au concentrat pe cel mai grav scenariu, dar această estimare este ceea ce aşteaptă experţii să se întâmple cu adevărat”, a declarat cotidianului britanic un funcţionar al executivului.
Un membru al cabinetului condus de premierul Boris Johnson a confirmat pentru The Times că specialiştii consideră „practic corectă” această estimare.
Preşedintele Colegiului Regal al Medicilor, Martin Marshall, a avertizat la rândul său că, în opinia sa, această proiecţie reflectă unul dintre cele mai grave scenarii posibile. „Este foarte greu de stabilit. Ştim că aproximativ 17.000 de oameni mor în fiecare an de gripă, aşa că ne dăm seama că acest tip de virus poate fi chiar mai grav. 100.000 este probabil unul dintre cele mai rele scenarii, sau aşa sper”, a declarat Marshall într-un interviu acordat postului Sky News.
Ministerul Locuinţelor a trimis autorităţilor locale un ghid de acţiune în care detaliază numărul de morţi pentru care ar trebui să se pregătească. Deşi suma tuturor acestor estimări nu a fost divulgată, un al doilea funcţionar a dat asigurări cotidianului britanic că totalul „se învârte în jurul unui număr de 100.000” de morţi.
Guvernul a anunţat duminica aceasta că redactează un proiect de lege de urgenţă pentru a face faţă epidemiei. Proiectul stipulează să li se permită cetăţenilor să renunţe temporar la locurile lor de muncă pentru a se dedica voluntariatului în sistemul sanitar, între alte măsuri.
Școli închise și în Arabia Saudită
Arabia Saudită a anunţat duminică închiderea tuturor şcolilor şi universităţilor şi izolarea „temporară” a regiunii Qatif, majoritar şiită, unde au fost înregistrate cele 11 cazuri de COVID-19 din ţară, cele mai multe la persoane revenite din Iran, notează AFP.
„În conformitate cu măsurile de precauţie recomandate de autorităţile sanitare competente (…), intrările şi ieşirile din regiunea Qatif sunt suspendate temporar”, a făcut cunoscut o sursă din cadrul Ministerului de Interne de la Riad, potrivit agenţiei oficiale de presă SPA.
Izolarea regiunii Qatif (est), cu aproximativ 500.000 de locuitori, este o premieră în regiunea Golfului unde au fost confirmate peste 230 de cazuri de coronavirus, cele mai multe la persoane revenite din pelerinaje în Iran, ţară unde COVID-19 a făcut circa 200 de morţi.
„Activităţile tuturor serviciilor publice şi ale instituţiilor private sunt suspendate (…), cu excepţia instalaţiilor de bază pentru asigurarea securităţii, aprovizionării şi serviciilor necesare”, a adăugat sursa din cadrul Ministerului de Interne.
Arabia Saudită a luat mai multe măsuri de restricţie pentru a preveni răspândirea noului coronavirus, printre care suspendarea Umra, micul pelerinaj musulman care poate fi realizat pe parcursul întregului an în oraşele sfinte Mecca şi Medina.