Pentru prima dată Banca Naţională a României împreună cu Institutul Naţional de Statistică publică în raportul asupra investiţiilor străine directe în România, care apare în fiecare toamnă, clasamentul ţărilor investitoare în România în funcţie de rezidenţa ultimă a investitorilor străini. Pe primele locuri în clasament se află Germania, Austria și Franța.
Astfel, până acum era cunoscut faptul că Olanda era pe primul loc ca investiţii străine directe în România, cu 20,5 miliarde euro, însă noul clasament arată cum 75% din cele 20 miliarde euro sunt de fapt investiţii străine făcute în România de companii din alte ţări decât Olanda. Cele mai multe investiţii străine care până acum figurau ca olandeze sunt, de fapt, americane, arată datele publicate de BNR.
Astfel, soldul investiţiilor străine provenite real din Olanda este de fapt de 5,5 mld. euro şi nu 20,5 mld. euro.
Investitorul final sau real reprezintă societatea-mamă care deţine controlul ultim (ultimate shareholder) al unei companii sau proprietarul beneficiar final. Noua imagine a investiţiilor străine în România este importantă pentru că se consideră că SUA au un rol economic prea redus în România, fiind doar pe locul 16 în rândul investitorilor străini. De fapt, SUA se află printre primii cinci investitori străini, iar parteneriatul transatlantic are de fapt şi o dimensiune economică. La 31 decembrie 2019, valoarea totală a investiţiilor străine directe în România a fost de 88 miliarde euro. Investiţiile greenfield‚ „cele de la zero“ şi cele din categoria fuziuni şi achiziţii au înregistrat un nivel foarte redus al fluxului de investiţii străine directe. Astfel, aportul investitorilor străini la capitalurile întreprinderilor ISD nou înfiinţate a avut o valoare de numai 67 mil. euro, pe când tranzacţiile de tip fuziuni şi achiziţii de doar 106 mil. euro.
Sursa: ZF.ro