Topul salariilor din România

lei

Cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică (INS) arată că domeniile cu cele mai mari salarii din România sunt energia, IT-ul, transporturile aeriene și telecomunicațiile.

În luna iulie 2024, domeniul Fabricării produselor de cocserie și a celor din prelucrarea țițeiului conducea topul, cu un salariu mediu net de 13.052 de lei pe lună. Serviciile de tehnologia informațiilor (IT), care anterior ocupau locul întâi, se aflau pe poziția a doua, cu salarii medii de 11.636 de lei. Pe locul trei se situau transporturile aeriene, cu un salariu mediu net de 11.030 lei, urmate de sectorul de extracție a petrolului brut și gazelor naturale, cu un salariu de 10.402 lei. Clasamentul celor cu salarii de peste 10.000 de lei este încheiat de activitățile de editare, care includ editarea de produse software.

Cele mai mici salarii, în HoReCa

La polul opus, domeniile cu cele mai mici salarii includ fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, cu un salariu mediu de doar 3.054 de lei, sectorul HoReCa (hoteluri și restaurante) cu 3.180 de lei, tăbăcirea și finisarea pielor (3.478 de lei) și fabricarea de mobilă, cu salarii medii de 3.516 lei.

Salariul mediu net: creștere anuală de 14,8%

În luna iulie 2024, salariul mediu net în România a fost de 5.242 de lei, cu o creștere de 66 de lei (+1,3%) față de luna iunie 2024. Comparativ cu aceeași lună a anului precedent, salariul mediu net a crescut cu 14,8%.

Câștigul salarial brut în iulie a fost de 8.580 de lei, cu 100 de lei mai mare decât în luna iunie. Cele mai mari câștiguri s-au înregistrat, ca și în lunile anterioare, în sectorul de fabricare a produselor de cocserie și din prelucrarea țițeiului, iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte.

Creșteri salariale și disparități regionale

Potrivit unei analize realizate de cercetătorii de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din Cluj (FSEGA), salariile din România aproape s-au triplat în ultimul deceniu. Puterea de cumpărare a crescut semnificativ, dar există încă inegalități teritoriale majore.

În 11 județe, salariile medii sunt sub media națională, iar creșterile salariale au fost, de asemenea, mai lente. În contrast, doar 3 județe au reușit să depășească media națională atât la nivelul salariilor, cât și în ceea ce privește ritmul de creștere.

Recomandare: Salariul mediu în Constanța, mai mic decât în Bacău și alte 10 județe

Top domenii cu cei mai mulți angajați

Din totalul de 5,16 milioane de angajați din economia României, industria prelucrătoare deține cel mai mare număr de angajați, cu 1,084 milioane de persoane. Urmează sectorul de comerț și repararea autovehiculelor, cu 822.000 angajați, Construcțiile cu 455.000 și sectorul de sănătate și asistență socială cu 449.200 de angajați.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “Topul salariilor din România

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Atenție! Se oprește apa în mai multe zone din municipiul Constanța și în localitățile Cumpăna, Lazu, Agigea și Eforie Nord!

mie sept. 18 , 2024
În perioada 18 – 20 septembrie 2024, la nivelul Stației de Tratare și Pompare Palas din municipiul Constanța, se vor executa lucrări de înlocuire a unor vane de legătură și a mai multor tronsoane din conductele degradate. Pentru realizarea acestora, RAJA S.A. va întrerupe furnizarea apei potabile timp de 30 […]

V-ar putea interesa și: