La nivelul județului Constanța au fost realizate pregătiri complexe pentru organizarea scrutinului de pe data de 6 decembrie.
Astfel, în județul Constanța sunt 559 de secții de votare, dintre care 211 doar în municipiul Constanța. Față de ultimele alegeri organizate (cele locale din 27 septembrie), este o secție de votare în plus, în orașul Năvodari.
În ceea ce privește numărul alegătorilor, la nivelul județului sunt 622.641 de persoane cu drept de vot (297.628 de bărbați și 325.013 femei; 430.275 din mediul urban și 192.366 din mediul rural). Cei mai mulți alegători sunt în municipiul Constanța – 259.454 de alegători, cei mai puțini, în localitatea Dumbrăveni – 421 de alegători.
Un număr total de 685.768 de buletine de vot au fost tipărite pentru întreg județul. Înainte de a ajunge în secțiile de votare, buletinele și materialele electorale au fost împărțite în saci pentru fiecare dintre cele 559 de secții și urmează să fie preluate. Membrii secțiilor de votare vor primi și măști de protecție, mănuși de protecție și dezinfectanți pentru mâini. În total, județul Constanța a primit 110.000 de măști de protecție, 60.000 de perechi de mănuși și 1.200 de litri de dezinfectant pentru mâini.
Trebuie menționat faptul că, premergător alegerilor, au avut loc instruiri ale președinților, locțiitorilor și operatorilor secțiilor de votare. Aceștia au primit toate informațiile de care au avut nevoie, pentru desfășurarea actului electoral fără probleme. Instruirile au avut loc respectând condițiile sanitare și de distanțare prevăzute în HG 782/14.09.2020 și în Ordinul 1594/16.09.2020.
Norme aprobate pentru exercitarea dreptului de vot în condiții de siguranță
În data de 6 decembrie a.c., cetățenii din localitățile carantinate din județul Constanța (18 la număr, în acest moment), vor putea merge să-și exercite dreptul de vot, fără să completeze o declarație pe proprie răspundere. Mai precis, locuitorii din zonele carantinate vor putea merge la secția de votare la care sunt arondați, doar în baza actului de identitate.
De altfel, în hotărârile CJSU pentru carantinarea U.A.T. Eforie, Lazu (U.A.T. Agigea), U.A.T. Cernavodă, U.A.T. Cumpăna, U.A.T. Târgușor, U.A.T. Aliman, U.A.T. Rasova și U.A.T. Tuzla, deja au fost introduse mai multe puncte care fac referire la normele care trebuie respectate în zilele de 5 – 7 decembrie a.c., privind votul pentru Senat și Camera Deputaților:
(1) Se permite, în data de 5 decembrie 2020, deplasarea la/de la sediile secţiilor de votare, a persoanelor implicate în organizarea alegerilor, precum și a persoanelor care depun cereri de vot prin intermediul urnei speciale.
(2) Se permite, în data de 6 decembrie 2020, deplasarea la/de la sediile secţiilor de votare, pentru exercitarea dreptului de vot, observarea alegerilor și pentru efectuarea operațiunilor electorale, cu respectarea dispozițiilor Ordinului comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne nr. 2009/166/2020 privind stabilirea unor măsuri şi acţiuni de sănătate publică necesar a fi respectate pentru desfăşurarea în siguranţă a procesului electoral din țară la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaților din anul 2020, a alegătorilor și a persoanelor implicate în organizarea și observarea alegerilor.
(3) Se permite, în data de 6 decembrie 2020, deplasarea cu urna specială pe raza teritorială a localității, a echipelor formate din membri ai birourilor electorale ale secțiilor de votare, însoțite de persoane acreditate și personal de pază, în vederea exercitării dreptului de vot de către alegătorii care nu se pot prezenta la secțiile de votare.
(4) Se permite în datele de 6 și 7 decembrie 2020, deplasarea la/de la sediile birourilor electorale de circumscripție, pentru predarea materialelor rezultate din procesul electoral, a membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare și a persoanelor care îi însoțesc, precum operatori de calculator, persoane acreditate și personal de pază.
Aceste puncte vor fi valabile și pentru localitățile în care va fi decisă prelungirea perioadei de carantinare, prin hotărâre de Comitet Județean pentru Situații de Urgență.
La scrutinul din 6 decembrie se va vota și cu urna specială.
Persoanele care sunt izolate sau carantinate la domiciliu, își pot exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale, în temeiul deciziilor BEC nr. 40/29.11.2020 republicată și nr. 94/29.11.2020. Mai jos, câteva exemple despre cum trebuie procedat:
1. Ești izolat/carantinat la domiciliu și ai toate documentele justificative?
În cazul în care ești carantinat sau izolat la domiciliu și ai toate documentele necesare pentru a justifica regimul impus de DSP Constanța, dar și cererea pentru exercitarea dreptului de vot prin urna specială, actele trebuie depuse, de către oricine, în numele tău, la secția de votare la care este arondat imobilul în care ești izolat/carantinat, pe data de 5 decembrie a.c., în intervalul orar 18:00 – 20:00. A doua variantă, în acest caz, este să trimiți toate documentele, la fel, printr-un intermediar, la sediul BEJ sau pe adresa de e-mail p.bejconstanta@bec.ro.
2. Ești izolat/carantinat la domiciliu și NU ai toate documentele justificative?
Situația cere să completezi cererea tip, pe care, apoi, o vei trimite pe adresa de e-mail p.bejconstanta@bec.ro, până pe 4 decembrie a.c. Biroul Electoral Județean va centraliza toate cererile și le va trimite la DSP Constanța, care, mai departe, va analiza toate aceste cereri, pentru a verifica dacă persoanele în cauză sunt, într-adevăr, izolate/carantinate la domiciliu. O listă completă va fi transmisă de DSP Constanța către BEJ Constanța, iar, apoi, lista finală ajunge la Instituția Prefectului. De aici, reprezentanții Prefecturii vor trimite către toate secțiile de votare, până cel târziu pe data de 6 decembrie a.c., ora 10:00, listele cu oamenii care au dreptul să voteze, folosind urna specială.
3. Nu te poți deplasa le secția de votare, din cauza unor probleme medicale de altă natură?
Vei proceda exact ca la punctul 1: toate documentele justificative (inclusiv cererea pentru exercitarea dreptului de vot prin urnă specială), care atestă că nu ești deplasabil, vor fi depuse, de oricine, la secția de votare arondată, pe 5 decembrie a.c., în intervalul 18:00 – 20:00 sau pot fi depuse la sediul BEJ Constanța ori trimise online, pe adresa de e-mail p.bejconstanta@bec.ro.
„Orice român are drept de vot, așa cum scrie negru pe alb și în Constituția României, la articolul 36. Chiar dacă ne confruntăm cu o situație atipică, dorim să facilităm acest drept pentru fiecare cetățean, fie că provine dintr-o localitate carantinată, fie că este locuitor al unei comunități neafectate de virus, fie că se află într-o situație mai dificilă și nu se poate deplasa la secția de votare, din motive obiective. Ca și la alegerile locale, acest scrutin va fi organizat în condiții foarte stricte din punct de vedere sanitar, pentru a garanta sănătatea și integritatea fiecărui cetățean.”
Silviu-Iulian COȘA, prefectul județului Constanța
Link-uri către cererile necesare votului cu urna specială:
https://ct.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/39/2020/12/cerere-urna-mobila.pdf
https://ct.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/39/2020/12/cerere-urna-covid.pdf
De organizarea alegerilor se ocupă Instituția Prefectului, serviciile care țin de Instituția Prefectului (Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte și Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor) și de Biroul Electoral Județean Constanța, Autoritatea Electorală Permanentă – Biroul Județean Constanța, Direcţia Judeţeană de Statistică Constanța, Direcția Județeană de Telecomunicații Speciale Constanța.