Institutul Yunus Emre, care derulează atât în Turcia cât şi în străinătate diverse proiecte academice, evenimente culturale, colaborări și cursuri de predare a limbii turce străinilor, a semnat un protocol de colaborare cu Primăria Orașului Cernavodă. Potrivit directorului institutului, protocolul prevede că „începând de luna viitoare, se vor oferi cursuri de limba turcă tuturor angajaților primăriei.”
Ceremonia de semnare a Protocolului de colaborare s-a desfășurat cu participarea Consulului General al Republicii Turcia la Constanța, Emre Yurdakul.
Primarul Orașului Cernavodă, Liviu-Cristian Negoiță a precizat:
„Sunt onorat să colaborez cu o instituţie de talie mondială cum este Institutul Yunus Emre şi să semnez un astfel de protocol. Sunt convins că documentul semnat astăzi va întări prietenia culturală ce leagă cele două ţări. Vom susţine toate evenimentele organizate de institut, nu doar cele realizate în parteneriat.”
- V-ar putea interesa și: Liviu Negoiță, primarul din Cernavodă, trimis în judecată de procurorii DNA
Consulul General al Republicii Turcia la Constanța Emre Yurdakul a spus:
„Ținând cont de faptul că relațiile dintre România și Turcia sunt la un nivel foarte bun în toate domeniile, este de netăgăduit faptul că o verigă importantă a acestor relații este încă de la înființare Institutul Yunus Emre, având un rol important în promovare limbii și culturii noastre ce s-a păstrat de-a lungul secolelor pe pământul Dobrogean datorită coetnicilor noștri turco-tătari, acesta fiind acceptat ca și un reprezentant al valorilor noastre comune. Sper ca protocolul semnat astăzi să fie util pentru prietenii noștri români, coetnicii turco-tătari precum și cetățenii noștri ce locuiesc în Cernavodă.
Directorul Institutului Yunus Emre, Mustafa Yıldız a declarat:
„Turcia şi România nu sunt doar apropiate geografic ci au şi un anumit trecut cultural comun. Cunoscut în perioada otomană sub numele de „Boğazköy” oraşul Cernavodă Orașul Cernavodă, care are singura centrală nucleară din țară, a fost unul dintre cele mai mari orașe ale Dobrogei în perioada otomană. Ne dorim dorim să transmitem urmaşilor noştri această comuniune de prietenie şi dragoste ca pe o moştenire de preţ. Protocolul semnat nu va rămâne pe hârtie, începând de luna viitoare, vom oferi cursuri de limba turcă tuturor angajaților primăriei. Ne vom sprijini reciproc în organizarea evenimentelor comune. Împreună vom putea organiza mai multe activități culturale – artistice și vom oferi mai multor persoane posibilitatea de a învăța limba turcă.”
„Prin colaborarea stabilită între Institutul Yunus Emre și Primăria Orașului Cernavodă, Institutul va oferi personalului Primăriei cursuri de limba turcă și vor fi organizate evenimente culturale comune. Prin inițiativele sale de succes din România, Institutul Yunus Emre a făcut progrese semnificative în menținerea relațiilor strânse cu autoritățile locale.”, se precizează într-un comunicat de presă remis de institut.
Ce este Institutul Yunus Emre
Fundaţia Yunus Emre este o fundaţie publică, înfiinţată în conformitate cu stipulării Legii 5653 din data de 05.05.2007 în scopul promovării Turciei, a limbii turce, a istoriei, culturii şi artei turce, pentru a face posibilă accesarea în întreaga lumea a informaţiilor şi a documentelor în legătură cu acestea, pentru a oferi servicii în străinătate pentru persoanele care doresc să fie instruite în domenii precum limba turcă, cultura şi arta turcă şi pentru a îmbunătăţi relaţiile de prietenie dintre Turcia şi alte ţări şi schimburile culturale.
Ca instituţie afiliată a Fundaţiei, Institutul Yunus Emre efectuează studii pentru predarea limbii turce în centrele culturale din străinătate în scopul îndeplinirii prevederilor acestei legi şi de asemenea desfăşoară activităţi culturale şi artistice în scopul promovării ţării noastre şi oferă sprijin pentru cercetările ştiinţifice.
Intrat în activitate în anul 2009, Institutul Yunus Emre deţine mai mult de 58 de centre culturale în străinătate. Pe lângă predarea în limba turcă, activitate desfăşurată în centrele culturale, departamentele de turcologie şi predare a limbii turce sunt sprijinite pe baza cooperărilor existente cu diverse instituţii educaţionale din diverse ţări.
„Institutul nostru, care poartă numele misticului Yunus Emre, datorită calității acestuia de a reprezenta valorile umane, iubirea aproapelui și pacea socială, continuă să facă pași importanți în privința promovării limbii și culturii noastre, prin intermediul centrelor culturale deschise în toate colțurile lumii. Institutul, un promotor al diplomației culturale a Turciei, își propune ca în anul 2023, când se vor aniversa o sută de ani de la fondarea Republicii Turcia, să înființeze o sută de centre culturale, să faciliteze cunoașterea mai îndeaproape și din surse precise ale țării, prin predarea limbii turce și prin activități cultural-artistice și prin activități bazate pe interacțiunea interculturală și să aducă un aport moștenirii culturale a lumii. În acest sens, Institutul nostru, cooperează cu diferite instituții și sprijină studiile culturale și publicarea rezultatelor acestora opiniei publice din întreaga lume, creând prin intermediul acestora punți între culturile lumii.”, spune președintele institutului, Prof. Dr. Şeref ATEŞ.